Кои храни да ядете за добър сън?

Повишават нивата на серотонин
11
Кои храни да ядете за добър сън?
Снимка: Istock

Знаете ли, че нарушенията в съня могат да доведат до повече стрес, напълняване, депресия и други здравословни проблеми? Въпреки че на всеки от нас се случва понякога да има безсънни нощи, когато те зачестят е повод да помислим върху начина си на живот, храненето.

Хубаво е, че както има храни, които пречат на пълноценния ни сън, можем да ги заменим с други, които съдържат или помагат за синтеза на хормона на съня – мелатонин. Кои ще ви помогнат да спите добре, вижте в следващите редове.

Шепа сурови ядки

Ядките са добър източник на здравословни мазнини, витамини Е и А. Ако ви се хапва нещо след вечеря, изберете пред лакомството шепа сурови бадемите и орехите, тъй като тези два вида ядки съдържат мелатонин. Този важен хормон помага за регулирането на цикъла сън/събуждане.

Извара и малини

Изварата е протеин, който е богат и на аминокиселината триптофан, която може да повиши нивата на серотонин. Серотонинът е мозъчен химикал, чиито ниски нива се свързват с появата на безсъние. За да имате хубав сън, комбинирайте изварата с малини, които са богати на мелатонин.

Топло мляко

Млякото съдържа триптофан и мелатонин, които са важни за качеството на съня ни. Точно като чашата ароматен чай, топла напитка от мляко, канела и мед, може да осигури перфектния успокояващ фон за релаксираща рутина.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
7 преди 4 години
MD май асс, алкохолът е отрова и наркотик по-опасен от хероин, кокаин и метаамфети заедно, ама ти едно си знаеш, едно си баеш
6
1
 
0
 
! Отговори
Gregory House, M.D. преди 4 години
Алкохолът е опасен медикамент, особено ако се използва като приспивателно.За неопитния пияч няколко чашки ракия ще го приспи за минути, ще изпадне в здрав, дълбок сън и може да заспи на пода, на плочките в банята дори и няма да се събуди.Алкохолът обаче изтощава GABA рецепторите в мозъка и увеличава нивата на глутамат.Глутамат е невротрансмитер с обратно действие на GABA, действието на което се изразява в невровъзбудимост. Резултатът е, след като се наспите после ставате сомнамбул.
5
2
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
А след като отида до тоалетната, нивата на серотонин падат ли?
4
6
 
4
 
! Отговори
Алкохол преди 4 години
За здрав сън всички учени, от всички университети, във всички изследвания, препоръчват да се напукате здраво - поне 3-4 ракии, 5+ бири или каквото там пиете. Освен ядките, никоя от посочените храни не става за мезе.
3
3
 
19
 
! Отговори
Личен опит преди 4 години
Най-големият враг на съня е преяждането. Заради него, няма по-голям кошмар от това да се въртиш цяла нощ в кревата, да изпускаш газове като дърто магаре безкрайно и на сутринта чаршафа да ти е сгънат на хармоника. И за да е пълно"удоволствието" от плюскането, може понякога алармата да те събуди в 6:00ч. сутрин.
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яжте народни инструменти и правете като вятъра, това със сигурност ще помогне на партньора ви да заспи като къпан
1
2
 
16
 
! Отговори
Чуйте преди 4 години
Съвет от патило: ако сте с високо кръвно, изяжте няколко скилидки чесън на вечеря, сънят е дълбок и спокоен.