Опасни ли са за здравето популярните диети у нас?

Диетата зависи от здравословното състояние на човек, обясни специалист
Обновена: 10 юли 2019 08:32 | 10 юли 2019 08:31,
16

Министерството на здравеопазването обсъжда промени в закона за здравето, с които да се забрани на хора, които нямат необходимото образование, да предлагат и прилагат диети.

Изготвена диета или следването на съвети за хранене, които обаче не са подходящи за отделния човек, могат да имат неприятни последици за здравословното ни състояние, обясни специалистът по хранене и диететика д-р Анна Йорданова.

"Проблемът, който може да бъде сериозен, това е възникването на хранителни разтройства, защото тези хора не са се обучавали чак в такава степен. Порблемите, които могат да възникнат са огромни и отговорността си е на самите хора", посочи д-р Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че един специалист като нея би направил необходимите изследвания, за да прецизира определен хранителен режим, така че той да бъде безопасен.

По думите ѝ гладуването не е за всеки организъм, също така не се препоръчва за диабетици или хора с чернодробни заболявания, а високомазнинната диета, която сега е много модерна, е създала и много проблеми за различни хора.

"При мен дойдоха пациенти на 30-годишна възраст, които са с много сериозна тахикардия, много завишени чернодробни ензими, с бъбречни проблеми и хора, които са викали дори линейка от стрес, който е вследствие на режима", обясни специалистът по хранене и диететика д-р Анна Йорданова.

Тя посъветва, ако човек няма никакви заболявания и е напълно здрав, да следва балансиран режим, т.е. да приема всякакви видове храни, но да не се прекалява с количествата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора без медицинско образование и с претенциозност за превъзходство се популяризират по медии. Познавам хомео - ПАТКИ, които не са помирисвали медицина и висше образование. Казват - магнезиев детокс - магнезиевият сулфат - английската сол, предизвиква разстройство и си изчистваш червата. Но "детокс", звучи авторитетно, модно."Мицеларна вода" - сапунена вода, такава е структурата на водния разтвор на сапуна.Да говорят специалистите, нека те са на екрана!
7
1
 
4
 
! Отговори
4, преди 4 години
Дали ще е гуру, което яде само банани, или само мляко, или само мазнини - все едно е. Никоя небалансирана диета, създадена от неспециалист, не е полезна. Напротив - животозастрашаваща е, поради което подобни съчениня от профани следва да не се разпространяват така свободно.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ви забранява да се храните както щете? Хранете се. Въпросът е да се ограчат гурутата, които не знаят, но пък "лекуват" с безумни диети. Тъй, както е забранено неспециалист да оперира и да рекламира такава дейност, също и неспециалист не може да лекува. Диетата е вид лечение. Не всяка глава е чела каквото трябва и знае каквото е нужно, че и да раздава мозък.А вие ако щете и хартия или само масло яжте - никой не ви забранява.
5
6
 
7
 
! Отговори
42106 преди 4 години
Поредния опит за утвърждаване на еднолична фашистка диктатура!Забрана за правилно хранене!!!Откъде накъде лекарите ще монополизират живота на всички хора!!!1984 ОРУЕЛ Е ФАКТ!Задължително гласуване, задължителни ваксини, задъщжителни чипове на животните!Скоро и на хората може би!!! Тотален контрлно, манипулация и промиване на мозъци!!!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, да, има в интернет една много слаба и не много психично здрава влогърка, която твърди, че яде по 51 банана на ден. Та някои много пълни момичета се подвели от това и не само качили още, но и развили диабет. Все още си е точно толкова популярна.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо мчалоумно няма в статията. Тя не препоръчва нито увеличаване в приема на захар, нито на тесто.Просто казва истината, а тя е че съвременните поредни моди в храненето - тъпчене с белтъчини и мазнини на организъм, който няма нужда от подобна диета, е също много вредно и опасно. Лекарката не говори глупости. Просто не сте я изслушали. Хората не четат, не четат научни изследвания и научни статии /сложно им е/, а се информират от жълта преса, форуми, където биват съветвани от неуки дилетанти.
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за *** статия! От 20-тина години в света има експлозия на затлъстяване диабет Тип 2 и заради прекомерната консумация на захар и въглехидратни храни и ниска двигаНякой експерт да се е задействал да се направи ограмотителна кампания на държавно ниво стед населението? Не мисля. Сега се загрижили за това, че хората четат и се интересуват как работи биохимията на тялото и си създават свои диети, за да се справят с проблема. Нисковъглехидратните диети са много смислени и работят.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та на въпроса: "Опасни ли са за здравето популярните диети у нас?"Да, опасни всякакви "ниско..." и "високо..." не знам какви си диети, съчинени от нечия празна недоучила глава, водена от модни течения и модни гурута. Много са опасни и това следва да се знае. Могат да бъдат предписани единствено от лекар- специалист диетолог и то след проведени изследвания и наличие на нужда от такава драстична промяна и отклонение от нормалния хранителен режим,при който се изисква поемане на балансирана храна.