България може да осигури кадри за завод на Volkswagen

Годишно у нас инженерни специалности завършват по около 250 човека
11 юли 2019 17:30, Екип на Bloomberg
133
България може да осигури кадри за завод на Volkswagen
Снимка: Radovan Stoklasa, Reuters

България има големи шансове да привлече завода на германския производител на автомобили Volkswagen заради силните си традиции в инженерното образование. Това каза проф. Георги Михов, ректор на Техническия университет, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Годишно в България инженерни специалности завършват по около 250 човека - това е достатъчно за един гигант като Volkswagen. Разбира се, ще са необходими квалификации и преквалификации, все по-често се говори и за дуалното обучение“.

У нас вече има осъзнатост, че образованието няма как да просъществува без тясна връзка с бизнеса, посочи Михов.

„Имаме необходимите кадри, имаме необходимата материална база, която ще се обогати и осъвремени... Бихме могли изцяло да се преорганизираме така, че да задоволим изискванията дори на клиент като Volkswagen“.

Гостът даде и няколко примера за успешно сътрудничество между образованието и бизнеса, сред които са провеждането на ежегодни събития, които срещат студентите с техни бъдещи работодатели, както и насочването на стипендии от страна на бизнеса към студенти. 

Вижте целия разговор на Bloomberg TV Bulgaria


133
Още от Водещи мобилна
Съветска подводница бълва радиация 800 хил. пъти над нормата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
2
 
! Отговори
V преди 2 дни
На тоя му се казва че са избрали Турция защото тука няма кадри ,а само вишисти ,а той пак обратното говори .Трябват им монтажници които да могат много да бягат и като натрупат умора да не грешат .А това се прави с мениджмънт който германците нямат .За позициите в седнало положение няма проблем с кадрите ,но при другите ще има огромен отлив .Там са нужни много хора. Инженерите ще са германци или чехи .Трябват им хора дето да бачкат те дебели лилита си имат
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Стария световен ред като Фолксваген са бита карта, бъдещето е в Китай, не случайно Стария световен ред си премести фабриките в Китай, ще очакваме инвестициите от Китай а не от Германия.
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Столипинова бълва висикоквалифицирани кадри за два и повече такива заводи!

А както е казал др.Сталин,"КАДРИТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО"!

След построяване на единия завод,с материали за двата,в квалификацията на кадрите е на такова ниво,че може да се направи мигновено разфасоване на завода - производителността е зашеметяваща.Германците направо ще се дивят!

Дерзайте!
127
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Професоре, професоре явно ти живееш все още в някаква паралелна вселена.Пет хиляди чифта работни ръце щели да съберат VW в България,само човек който не е имал допир до реалният бизнес в момента може да изрече такава глупост!
126
2
 
8
 
! Отговори
ИлатИ,ша сАжеляватИ преди 5 дни
България - икономически стабилна страна с вече унищожена мафия и блестящи инжинерни кадри ........ където губертчиите - миячи на чинии и работници в автомивки са инвеститор по-голям от всяка друга западна компания имаща бизнес на тая Територия.... където да гласуват са допускани тотално неграмотни хора които за едно кИфте са готиви да изберат дори и магаре .. където матурите по РОДЕН език последната година са пълен провал ... където можеш да откраднеш милиони и да получиш условна присъда .....
125
1
 
3
 
! Отговори
Инженер преди 5 дни
Не е в нашата цивилизационно култура и код да се правим на големи и да бъдем винаги първи..

Такива неща като "Америка фърс" са будалите.. И носи само беди..

Който има очи да види вижда кой е най-добрия..
124
2
 
1
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 дни
Русия има собствен процесор и то добър ... Но го прави на малки серии само за военните.. Казват че не могат да си позволят финансово и като пазар да се конкурират с Интел и АМД

Не вярвам, защото имат пари, Путин да се хвали всеки ден с някакво ново оръжие!!
Или за оръжие има, а за процесор няма!! Имал само за военните?? Щом е толкова добър да направят 10 000бройки за мостра и да превземат световният пазар!!
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
От това ТУ излезте 10мя и направете нещо голямо. Стига само философия, колко сте големи. Не съм видял нищо голямо. Хората търсят сумата и машини... Всичко от Китай и Германия се внася. Вземете направете нещо Българско... Не смао бля бля бля ТУ ТУ
Къде се мериш с МЪСК само не разбрах...
122
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен

пример

Русия има собствен процесор и то добър ... Но го прави на малки серии само за военните.. Казват че не могат да си позволят финансово и като пазар да се конкурират с Интел и АМД
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 119

Фесто ли Место ли могат да имат ама ние нямаме. Разбирате ли, вие сте по глобализацията, където не е важно кой за кого работи, а е важна ФИРМАТА пък аз съм за съвременен чисто български продукт, който е проектиран от българи и се произвежда от българи и е предназначен за български заводи примерно. И на това отгоре ми викаш че съм предател.
120
1
 
6
 
! Отговори
Тодор преди 5 дни
Тоя е пълен ***.До къде я докарахме!
119
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен относно роботи

Festo имат фабрика в София съвсем реална и физически можеш да я пипнеш..
Наскоро откриха софтуерен отдел..
118
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Мъск е доктор на науките по приложна физика от Станфорд ..
117
0
 
2
 
! Отговори
До 114 преди 5 дни
Милионер/Милардер не е нито професия, нито атестат за научни постижения който момче.
Ставаше въпрос за научни знания и постижения, не за бизнес постижения или богатства на някого си.
Но явно не си в състояние да разбереш това.
Давай нататък, драскай още глупости тука.
116
2
 
5
 
! Отговори
За МЪСК преди 5 дни
Приложна физика , Инженерна Физика , Техническа Физика .. Това е една съща специалност с различни имена в САЩ, Германия , Русия и България..

Преценете дали има или няма техническо образование..
115
1
 
2
 
! Отговори
До 110 преди 5 дни
Да, така работеше някога нашата индустрия и работеше успешно. Не вярвам да се създаде пробив от пенкилер или хора без високи знания и умения.
Как ще се нарече конкретен човек няма значение, каква му е дипломата също. По-важно е каква му е ролята. Това имах в предвид. Рядко е възможно човек да покаже високи резултати с няколко роли едновременно.
114
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Не го знам Мъск дали изобщо има техническо образование.

Ми кат не знаеш, защо се напъваш, като биволица на нива! Мъск е МИЛИАРДЕР, финансиращ сам всичките си проекти и е достатъчно прозорлив и уверен за да пуши джойнт в студиото в което са го поканили за интервю.
Айде ти запали цигара в наш МОЛ на неопределените за това места!
113
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 110

Липсата на "комунизъм" не е отменял специализацията.
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 109

Роботите се произвеждат във фабрики със съответното машинно оборудване, работници, материали, технологии. Не знам вие в ТУ какво "правите".
111
0
 
4
 
! Отговори
До 104 преди 5 дни
Ако това е вярно, става ясно защо измисля новаторски технически проекти и сравнително успешно ги реализира.
Браво, да е жив и здрав!
А има ли поне един такъв в България, който е завършил който и да е наш университет през последните 8 години и да е направил нещо впечатляващо в България?
Не нали? Няма и да има, защото обстановката е такава в България и тази обстановка се създава от държавното ни управление.