България може да осигури кадри за завод на Volkswagen

Годишно у нас инженерни специалности завършват по около 250 човека
11 юли 2019 17:30, Екип на Bloomberg
133
България може да осигури кадри за завод на Volkswagen
Снимка: Radovan Stoklasa, Reuters

България има големи шансове да привлече завода на германския производител на автомобили Volkswagen заради силните си традиции в инженерното образование. Това каза проф. Георги Михов, ректор на Техническия университет, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Годишно в България инженерни специалности завършват по около 250 човека - това е достатъчно за един гигант като Volkswagen. Разбира се, ще са необходими квалификации и преквалификации, все по-често се говори и за дуалното обучение“.

У нас вече има осъзнатост, че образованието няма как да просъществува без тясна връзка с бизнеса, посочи Михов.

„Имаме необходимите кадри, имаме необходимата материална база, която ще се обогати и осъвремени... Бихме могли изцяло да се преорганизираме така, че да задоволим изискванията дори на клиент като Volkswagen“.

Гостът даде и няколко примера за успешно сътрудничество между образованието и бизнеса, сред които са провеждането на ежегодни събития, които срещат студентите с техни бъдещи работодатели, както и насочването на стипендии от страна на бизнеса към студенти. 

Вижте целия разговор на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 96,Може би Илон Мъск е изключение?
56
2
 
1
 
! Отговори
SS преди 4 години
Бай *** инжинер?! Като го знам какъв инжинер е ме е страх да ида на доктор.В Бг-я най хубавото което правим това са ни децата защото не ги правим с ръцете.В страна в която не може да произведе ножче за бръснене,игла за шевна машина,и борче за зъб какви инженери?
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работата на инженера не е да ти измисля продукт!Работата на инженера е да направи измисления продукт работещ възможно най-добре.Набий си го в главата. Нямаш представа изобщо каква е ролята на инженер, на конструктор, на теоретик и т.н. ...
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До непредателя,Всички медалисти от олимпиадите избират великите американски университе. Как пък не случихме на един, които да избере СУ или ТУ в България.Най добрите ни математици, физици, архитекти и инженери не учат тук. :)Приеми, че работиш със средното ниво тук. :)
53
0
 
5
 
! Отговори
До 92 преди 4 години
Най-добрите по душа, или си се заблудил, че знаят и могат най-много?Ако е за първото, не знам, а за второто се убеждавам всеки ден, че не е вярно.Търся знаещи и можещи инженери, за да ги назнача и да вършат работа, но почти всички, които идват напоследък, са напълно негодни, макар и с дипломи.За сега все още срещам по някой читав инженер учил в Сърбия или други околни държави. Но скоро и те ще секнат, като им нахакат и на тях "реформите" на Сорос.
52
0
 
3
 
! Отговори
до 87 преди 4 години
Много си се объркал, мой човек.Отдавна, отдавна никой вече не учи в Български университет, ако наистина иска да учи и да научи.Защото множеството български университети са толкова зле в науката, че просто е излишно да се споменава. Там ходят хора, които бързо и лесно ще си купят дипломки за висше, които ще са без покритие.Тези, които наистина искат да учат, отиват в реномираните технически университета на запад, но в Германия, а не в Англия, примерно.
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баба Пена на 72 е висок кадър ... младите измезнаха само пенсиите се навъртат още. Какви кадре братче, 25% от младите са безработни и даже не са заинтересовани. Важно е да се спи до обяд и после на кафе.БГ е блатото на Европа, адски мързелив народ.
50
0
 
10
 
! Отговори
До 87 преди 4 години
Най-добрите инженери?!?Не ми разправяй тъпотии - аз съм инженер и много добре виждам колко са най-добри нашите псевдо инженери, произведени след "реформите" (всъщност - съсипията на висшето ни образование)Я по-добре кажи в кой наш университет се преподава на ниво, води се практика на ниво и не се купуват дипломи/оценки?Май в никой нали?Ха сега изреди научните достижения и патенти, създадени от нашите университети, с купените "научни" титли на преподавателите.Стана ли ти ясно???
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До непредателя,Мда, световният заговор възпира в класациите на топ 1000 университета да попадне български с изключение на СУ и то на дъното.Как пък тези чужденци не знаеха, колко добри са тези български унита. Целия свят се избива да учи тук. :)
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да другия мит. Дето Американците и Германците били ***, а бай *** най умния. В реалния живот Америка най богатата държава в света, Германия най богатата в Европа, а България най бедната в ЕС. Добра логиката имате... Ама банална вече.
47
1
 
4
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Ама тоя не знае ли, че заради Тиквата избора е между Румъния и Турция?? България отпадна от играта отдавна.
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали до сега ми се хвалихте... Големи умове, големи инженери... Сега то не ставало така :)АМИ НЕ СТАВА и аз това ти казвам. Не ставате момчета. Ако ставахтее отдавна да сте направили нещо. Защото докато Европа се е развивала вие сте спали.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кадри ще има, но заводи едва ли. Или заводите ще са в Турция и ще учат турски. Така е и с армията, Кадри ще има и ще чакат самолети ако ни дадат по милост от САЩ, но те ще искат перфектен английски и отказване от независима държава, език и т.н.
44
2
 
3
 
! Отговори
цък преди 4 години
Да бе то така става измислянето на интересен "ПРОДУКТ". Това се прави от цели екипи - подготвени, екипирани , подкрепяни... в една работеща научна система и уредена държава - мечти. Немците няма да рзчитат нищо да бъде измисляно в този завод. Само трябва стриктно да се изпълняват техните стандарти и норми. На тях им трябва обслужващ персонал, а "единици от бг инженерите" ще трябва да вършат нещо наистина инженерно.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 72Не ти е виновна държавната мафия / която и да е тя /, а слабия ти инженерен капацитет в главата. Ти измисли продукт, който е важен и интересен пък питъща за продаване много има. Ама как да го измислиш, като Неможеш.
42
1
 
4
 
! Отговори
Зависи от сделката преди 4 години
Никой не знае за сметка на завода НИЕ какво сме им обещали --само цялата българска администрация да мине може би на ШКОДА защото не мисля, че ще произвеждаме фолксфаген.там полиции ,жандармерии ,линейки и каквото се сетите и т.н.т и им стига за този завод да си позакърпи положението....а отделно ще има и много други стимули --наддаването тече в момента !
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не знаеш, какво е инженерен капацитет отвори alibaba и виж Китай, какво прави. Стотици или хиляди фирми, стотици продукти и тн. Това е инженер. Не завършил ТУ Варна бай Гроздан дето пие ракия от 17 часа нататък.Малко са ти объркани понятията за инженер.Всеки завършил ВУЗ е инженер... Това нищо не значи. Къде е промишлеността ти?
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 62Не ме разсмивяй с тея глупости :) Всички сме ги слушали. Най вероятно и СК прасчоо обяснява, колко изнасят. Запази ги тея глупости за себе си. Казах да покажете инженерен капацитет след 89та. Ще показвате или не?
39
0
 
1
 
! Отговори
Факт. преди 4 години
Има авто и машинни инжинери. Образованието също е добро.
38
3
 
6
 
! Отговори
до 60 преди 4 години
Момче, инженерите от соца след като им затвориха 10-те хиляди завода в които работиха до 89-а в БГ, се наложи да станат таксиджии и т.н. След 89-а има друг план за БГ...