България може да осигури кадри за завод на Volkswagen

Годишно у нас инженерни специалности завършват по около 250 човека
11 юли 2019 17:30, Екип на Bloomberg
133
България може да осигури кадри за завод на Volkswagen
Снимка: Radovan Stoklasa, Reuters

България има големи шансове да привлече завода на германския производител на автомобили Volkswagen заради силните си традиции в инженерното образование. Това каза проф. Георги Михов, ректор на Техническия университет, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Годишно в България инженерни специалности завършват по около 250 човека - това е достатъчно за един гигант като Volkswagen. Разбира се, ще са необходими квалификации и преквалификации, все по-често се говори и за дуалното обучение“.

У нас вече има осъзнатост, че образованието няма как да просъществува без тясна връзка с бизнеса, посочи Михов.

„Имаме необходимите кадри, имаме необходимата материална база, която ще се обогати и осъвремени... Бихме могли изцяло да се преорганизираме така, че да задоволим изискванията дори на клиент като Volkswagen“.

Гостът даде и няколко примера за успешно сътрудничество между образованието и бизнеса, сред които са провеждането на ежегодни събития, които срещат студентите с техни бъдещи работодатели, както и насочването на стипендии от страна на бизнеса към студенти. 

Вижте целия разговор на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
6
 
! Отговори
До 55 преди 4 години
От къде изпълзя бе, ***???Ако не си живял по онова време, от къде на къде се обаждаш с тези глупости?А ако си живял по онова време, ти не си със всичкия си.Само да те светна, че по онова време бяхме на 4-то място в света по производство на компютри и първия компютър с паралелни процесори беше направен в България.Имаше период, когато над 60% от турската икономика работеше с български патенти.Съветска помощ винаги е имало, но ако ти помагат и си негоден, нищо няма да излезе.
36
1
 
4
 
! Отговори
fg преди 4 години
А в Индия годишно завършват 100000 програмиста
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 58Единственият *** си ти. Виж си постовете, как обяснявяш, че Турция трябва да вземе завода.... Не знам кои е антибългарин :) Аз твърдя че завода има място тук и има млади хора да се справят. Ти си тоя дето пеееш, колко велики сте били по соца. А аз питам къде е величието ви след 89та? Виж Китай... Виж себе си. Къде са ти инженерите от соца?Какво измислиха или построиха? Покажи нещо да видим.
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тези 250 човека дето уж завършват инженерни специалности, ако има поне 5 човека, които да знаят и могат както завършилите техникум при социализма, ще трябва да отворим шампанското.Образователната ни система е просто един алъж-вериш и произвежда хора с дипломи, които са негодни като специалисти.
33
1
 
5
 
! Отговори
лесно преди 4 години
20 хиляди евро на семестър платено обучение на студент и после студента ще връща заема от заплатата си от Фолксваген. ТУ ще спечелят добре.
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 51Ти лично нищо не си построил в соца. Повечето заводи са руски и направени от тях и изнасящи продукции за там.Реално соц поколението нищо не е разработило само. Ако беше така и след 89та щеше да има бум на български заводи и инженерна мисъл, а то очевидно няма.Нещата се доказват с дела, а не с празни приказки от миналото.
31
2
 
10
 
! Отговори
GEORGI преди 4 години
Завода ще е в България,щото Турция ще е наказана.Инженери ще има ,не се вайкайте ами работете,надграждайте.То и аз като знам какъв инженер съм ,не ми се ходи на доктор))))
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Инженерите от W които са измислили колите и сглобката, не търсят някои да им мисли коли. Те са измислени. Ако не си гледал заводите им.. Погледни. Там всичко е направено до милиметър и изчислено. Машините и роботите правят всичко. Трябват им евтина работна ръка и евтини ресурси - ток, газ, вода което тук е така. Другото ще го обучат в завода и ще си управлява машините. Не е философия голяма.От цялата работа 1000 човека в беден район, ще вземат заплати и осигуровки, а България ще печели от данъц
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На нас не ни трябват кой знае, какви инженери. Вие растли в соца, ако бяхте големи инженери, щяхте да основавате фирми и заводи и да мислите. Очевидно е че неможете нищо. На хората им трябва евтина продукция - оператори на машини и спомагателен персонал. Т. Е. Всеки може да се обучи на място от техните инженери. Както става и в другите заводи скоро открити. Имат по хиляда човека и си работят хората. Стига с вашето плюене по България. Вие много ппсрогнахте до сега, че все младите ви виновни.
28
5
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
поредната абсурдщина с кадрите но де да опираха нещата само до кадрите...кой иска да инвестира в страна без европейска инфраструктура?без истинско правосъдие ?корупция и риск от изнудвания от високо ниво,слабо функционираща администрация,първобитна бюрокращина не реформирани институции и еснафско общество,страна в която премиер не е в състояние да си подреди къщичката вече дълги годиниединственно можем да обвиняваме себе си ако няма с какво да привлечем инвеститори
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердуханн да се прости с тоя завод. ЕС Едвали ще налива повече пари там с агресивната му политика. Почти съм убеден, че завода ще е в България.
26
3
 
9
 
! Отговори
Driver преди 4 години
"...Годишно у нас инженерни специалности завършват по около 250 човека"От които голяма част не могат да работят с шублер, а друга значителна част мислят, че "тиристор" е герой от Междузвездни войни.
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кадри има но заводите не плащат заплати.
24
0
 
13
 
! Отговори
тцъ преди 4 години
тука всички се изнежиха и станаха програмистчета. на вагените им трябва някой дето могже да борави здраво с гаечният клюя.германия прави фолксвагени тука правим фолк с ваг*ни.
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само 250, всяка година? И трябва да се гордеем?Срам и позор.
22
2
 
15
 
! Отговори
Йово преди 4 години
Навремето имаше технически техникуми сега професионални гимназии. Ние в 9 клас изучавахме електротехника, ДВГ, електроника и др. а сега логика, психология и някакви такива предмети. WV иска техници а не психолози да правят колите!
21
2
 
10
 
! Отговори
Експерт преди 4 години
Тц тц тц, VW да бягат далече
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки който се е сблъсквал с фирмените сервизи на Порше България знае какви некадърници работят там.Да не стане така,че като чуят произведен в България никой да не иска да си го купи.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България изобщо я няма на картата на Фолксвагън !!!
18
3
 
19
 
! Отговори
:):) преди 4 години
не разбрахте ли че Измир е печелившия