Климатът след 30 години: София ще стане като Скопие в момента

В Северна Европа прогнозират зими без сняг и засушаване
11 юли 2019 15:13, Йовка Димитрова
83
Климатът след 30 години: София ще стане като Скопие в момента
Снимка: архив, Reuters

След 30 години климатът в София ще бъде идентичен с този в Скопие в момента. Това предсказва изследване на климатичните промени, публикувано в списание Plos One.

Според изследването средната годишна температура в българската столица ще се повиши с 2,7 градуса. През най-топлия месец - август, температурите ще са с 6,1 градуса по-високи от сегашните, а през най-студения - януари, те ще са средно с 3 градуса по-високи.

Авторите на изследването прогнозират, че климатът в столицата на Русия Москва и в северния руски град Санкт Петербург ще стане като този в София, като средните годишни температури там ще се покачат с 5,5 градуса. Лондон ще изпитва жеги като тези в Барселона, а Атина ще заприлича на мароканския град Фез, но заради влиянието на морето увеличаването на средните температури ще е малко по-ниско от това, което се очаква в София.

Мадрид ще има време като днешен Маракеш, а в Стокхолм през 2050 г. ще се радват на температури като във Виена. В Рейкявик, най-северната столица в Европа, времето ще е като в Белфаст, Северна Ирландия. Мексико ще заприлича на Габороне в Ботсвана, а времето в дъждовен Сиатъл ще заприлича на Сан Франсиско, се казва в прогнозата, която изследва 520 града в света.

Скопие - столицата на Северна Македония, ще се доближи до сегашните амплитуди на столицата на щата Тексас - Остин, смятат авторите на изследването.

Прогнозата показва, че Европа, особено северните й части, както и Северна Америка ще бъдат най-силно засегнати от промените в климата, като в градове като Брюксел снегът ще изчезне напълно. Най-силно от промените ще бъдат засегнати северните градове, в които след 30 години климатичните условия ще са като сегашните в населени места, намиращи се на 1000 километра на юг. В тропиците промените в климата няма да са толкова чувствителни, но те ще станат по-сухи.

Прогнозата се основава на сценарий, при който сегашните въглеродни емисии не се увеличават, а затоплянето на планетата не надхвърля 1,4 градуса към 2050 г., което авторите определят като “най-добър сценарий”. Според анализа 77% ще изпитат значителни климатични промени, а 22 на сто - условия, които в момента не съществуват на планетата.

Недостиг на вода, проблеми с инфраструктурата и здравеопазването очакват европейските градове, в които температурите ще се покачат средно с 3.5C през лятото и с 4.7C през зимата.

Една пета от жителите на градовете в световен мащаб - включително Джакарта, Сингапур, Янгон и Куала Лумпур - ще изпитват условия, които в момента не се срещат в нито един от големите градове в света. Там невиждани наводнения ще се редуват с жестоки суши.

Според основателя на швейцарската група “Краудер лаб”, извършила изследването - Том Краудер, човечеството и политиците в частност не са готови за такива предизвикателства и трябва незабавно да започнат да планират мерки за справяне с промените в климата.


 


83
Още от Фамилен дом
Кои са тенденциите в интериорния дизайн за 2019 година?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
1
 
! Отговори
гг преди 1 седмица
Тези прогнози започват да ми напомнят за предсказанията на разни водачи на култове за края на света. Например свидетелите на Йехова са "предсказали" поне 5-6 края на света. Да трепери пастовото. Та и климатичните култове сега правят същото.
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След още 30 години в София ще живеят само отбрани ypoди.
Специална гербава селекция.
Всички други ще са окрадени и прогонени от домовете си.
71
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изхода го посочиха щвейцарски учени преди седмица. Залесяване, залесяване, залесяване. Не че е нещо революционно, или изненадващо. Само дърветата могат да компенсират огромните въглеродни емисии във въздуха. Мерките биха били примерно, че 50% от териториите на държавите трябва да са гори и горски масиви. Когато ООН и ЕС започнат да дават субсидии за залесяване, а не за сечене на гори, тогава можем и да тръгнем към подобрение. Горите акумулират води, реки, чист въздух и валежи. И са дом за животн
70
0
 
3
 
! Отговори
аф аф преди 1 седмица
Тук не виждам един фундаментален момент и той е какво се случва с местата където в момента е пустиня и къде се е преселило населението от там
69
0
 
10
 
! Отговори
Ами преди 1 седмица
горите в Амазонка продължават да изчезват.Развитите страни грачат предупреждения за климата, ама те бълват най-много вредни емисии, а не печките на дърва у нас.Макар, че и те също. Сече се, а не се сади...бизнеса преди всичко!Тогава на никой да не се сърдим, човеците сами си причиняват промените и тепърва ще се "радваме" на резултатите.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Том Краудер е авторът от Краудер Лаб, който е прочел статията, а не само заглавието е видял. И аз миисля че ,,не бива,, да е по студено в София , ама факт че е.
67
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какви са тези сметки без кръчмар, за това ли не се вижда автора.
Принципно не оставям коментари но тези глупости ме дразнят защото м/у София и Скопие няма 500 км разстояние и са в един климатичен пояс, сиреч разликите не бива да са драстични.
Някой псевдо синоптик си мисли че е открил чудо и пише с затворени очи.
Моля ви проверете информацията преди да пишете небивалици.
66
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Климатът в София след 30 години - какъвто климатът в София в момента.
За щастие по това време повечето екоталибани ще са "отмрели", по дарвиновски механизъм.
65
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Температурите в София през месец юли са 10 градуса,те пак ни плашат с глобално затопляне.Аз съм на 44 години,но не помня толкова хладно лято.А и баща ми,който е на 80 години не си спомня.Ако такова е глобалното затопляне,нямам нищо против.
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дрън дрън дрън, псеттата лаят, кервана продължава бухаха
63
1
 
8
 
! Отговори
Az преди 1 седмица
С тези 20 градуса лятото, да стане 22, ще се пуснем по къс ръкав, еколозите може да свалят ватенките :)
62
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зелените са пълни идиoти
61
8
 
4
 
! Отговори
До 55 преди 1 седмица
Да не драматизираме излишно викаш. Нема проблем ако половината суша мине под вода. Или се смени тотално климата?
Луд ли си?
Даваш ли си сметка колко видове животни, риби и насекоми са ичезнали при такива сериозни климатични промени, през изминалите милиони години?
Или чукча писатель, чукча не читатель!
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

Не ни трябва гейско море. Това си е бг бяло море но гърците му ебха и името.
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

"Надявам се Гърция да остана под вода и Егейско море да дойде до Сандански"

Може и да стане. Но на принципа на скачените съдове ще си имаме също така и Пловдивски и Дуновскоравнинен залив.
58
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Евроатлантиците ще молят на колене да ги приемат да живеят в Сибир.
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще изчакам до 2100 г. и ако стане по-топло и аз ставам екоталибан.
56
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Надявам се Гърция да остана под вода и Егейско море да дойде до Сандански.
55
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Земята има компенсаторни механизми. Увеличението на температурата предизвиква повече изпарения, което води до повече валежи и увеличава значително растителността, която допълнително акумулира енергия при растежа си. Топлина поемат океаните и леда при топенето. В историята на земята това няма да е първото затопляне - вече има периоди, в които тропическа растителност е стигала до днешните полярни зони. Така че да не драматизираме излишно.
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 51

Да, бе! С това глобално затопляне снощи пусках отопление - 11 градуса стигна температурата. А е юли месец, в София трябваше да е адски горещо.