Климатът след 30 години: София ще стане като Скопие в момента

В Северна Европа прогнозират зими без сняг и засушаване
11 юли 2019 15:13,
83
Климатът след 30 години: София ще стане като Скопие в момента
Снимка: архив, Reuters

След 30 години климатът в София ще бъде идентичен с този в Скопие в момента. Това предсказва изследване на климатичните промени, публикувано в списание Plos One.

Според изследването средната годишна температура в българската столица ще се повиши с 2,7 градуса. През най-топлия месец - август, температурите ще са с 6,1 градуса по-високи от сегашните, а през най-студения - януари, те ще са средно с 3 градуса по-високи.

Авторите на изследването прогнозират, че климатът в столицата на Русия Москва и в северния руски град Санкт Петербург ще стане като този в София, като средните годишни температури там ще се покачат с 5,5 градуса. Лондон ще изпитва жеги като тези в Барселона, а Атина ще заприлича на мароканския град Фез, но заради влиянието на морето увеличаването на средните температури ще е малко по-ниско от това, което се очаква в София.

Мадрид ще има време като днешен Маракеш, а в Стокхолм през 2050 г. ще се радват на температури като във Виена. В Рейкявик, най-северната столица в Европа, времето ще е като в Белфаст, Северна Ирландия. Мексико ще заприлича на Габороне в Ботсвана, а времето в дъждовен Сиатъл ще заприлича на Сан Франсиско, се казва в прогнозата, която изследва 520 града в света.

Скопие - столицата на Северна Македония, ще се доближи до сегашните амплитуди на столицата на щата Тексас - Остин, смятат авторите на изследването.

Прогнозата показва, че Европа, особено северните й части, както и Северна Америка ще бъдат най-силно засегнати от промените в климата, като в градове като Брюксел снегът ще изчезне напълно. Най-силно от промените ще бъдат засегнати северните градове, в които след 30 години климатичните условия ще са като сегашните в населени места, намиращи се на 1000 километра на юг. В тропиците промените в климата няма да са толкова чувствителни, но те ще станат по-сухи.

Прогнозата се основава на сценарий, при който сегашните въглеродни емисии не се увеличават, а затоплянето на планетата не надхвърля 1,4 градуса към 2050 г., което авторите определят като “най-добър сценарий”. Според анализа 77% ще изпитат значителни климатични промени, а 22 на сто - условия, които в момента не съществуват на планетата.

Недостиг на вода, проблеми с инфраструктурата и здравеопазването очакват европейските градове, в които температурите ще се покачат средно с 3.5C през лятото и с 4.7C през зимата.

Една пета от жителите на градовете в световен мащаб - включително Джакарта, Сингапур, Янгон и Куала Лумпур - ще изпитват условия, които в момента не се срещат в нито един от големите градове в света. Там невиждани наводнения ще се редуват с жестоки суши.

Според основателя на швейцарската група “Краудер лаб”, извършила изследването - Том Краудер, човечеството и политиците в частност не са готови за такива предизвикателства и трябва незабавно да започнат да планират мерки за справяне с промените в климата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
До 30г София и Скопие ще са в агломерация и затова климатът в София ще е като в Скопие, тъй като ще са едно цяло - Софпие.
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредните глупоати на търкалета !!покачване с 3-5 градуса и Бг вече ще е Сахара а *** ще е бедуин.Само че, бедуин без петрол е .........МЪРТЪВ бедуин.
29
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От началото на индустриалната революция или над 2 века до днес средните температурите са нарастла с под градус, сега за 30 години щяли да нарастнат с най-малко 1.4 градуса!? Свободни съчинения, всяване на паника, опити на разни човечета да си прокарват бизнес интересите. Не знам защо се отрича научния факт, че климата не е константа, че има Земята има периоди на затопляне и застудяване - попитайте тези самозвани "експерти" кой е виновен за края на последния ледников период.
28
2
 
4
 
! Отговори
ззз преди 4 години
... А при цена от няколко милиарда $ практически ВСЯКА държава и/или някой луд богаташ може да се изкуши да пипне климата, с цел понижаване на температурите.И ако на нямоя държава почне да и "пари" под ***, няма да се колебае много-много и ще предприеме действия с не напълно ясни последици, така че след 30г. може и да се окажем в ледников период вместо в жега.А и да напомня,че на огромни територии от планетата практически няма точни измервания на средните температури и изобщо не е точно ..
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ззз "..климатичните промени не стават плавно, а лавинообразно."Това е един от сценариите. След достигане на критична точка става бързо и в най-лошия случай необратимо. Има ключови моменти - например, ледниците "охлаждат" Земята. Ако се разтопят, слънчевата енергия, която иначе би се поглъщала от ледниците и отразявала, ще загрява повърхността - и океана, и сушата. Ето ви го единия "скок". Но точно как ще се развият нещата, все още не може да се каже - затова ги изследват тези процеси.
26
4
 
4
 
! Отговори
Гошето преди 4 години
Много по-лошо ще бъде, защото температурите ще се вдигнат с много повече от 1.4 градуса.
25
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак екоталибански простотии - няма как да се покачват температурите и да има засушаване, това са уникални глупости.
24
3
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 4 години
извинявай, погрешно натиснах минус. Да се счита за плюс.
23
3
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
До дедо ТашункоАми да,фолклора ни няма...граници.Поздрави и ти да си жив и здрав.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На първо време да криминализират всички НПО та които се занимават с внос на бежанци - че идват страшни времена когато на скакалците им запалят пустините...
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИвановПомислих че си Димитров.
20
3
 
14
 
! Отговори
факт преди 4 години
30 години...? Я камилата, я камиларя... Ще поживеем, ще видим... Само Бог знае какво е бъдещето, хората могат да предполагат. Аз искам да предложа друг вариант за климата - да стане като в Чехия, Полша, Северна Германия, Дания...южна и централна Канада. Свестните хора да вземат управлението и за 4-5 години да залесят с широколистни дървета огромни площи в планините и полята, а който отсече дърво да получи съответното отсичане на глава или крайник. Нека не се обиждат индийцитеегиптянитеициганите.
19
2
 
5
 
! Отговори
ззз преди 4 години
А и още нещо се сещам:Изключително лесно и евтино може да се ПОНИЖИ умишлено световната температура.Има подготвени и ПУБЛИКУВАНИ сериозни разработки по тази тема от силните държави. Потърсете и ще намерите доста информация по темата.Ставаше дума че за цена от около 2-3 милиарда $ в зависимост от метода (не говоря за фантастики) може да се постигне охлаждане с около 0,5 до 1 градус годишно.Въпросът е, че никой още не смее да пипа умишлено климата
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шопите ще станат македонци, а македонците каубои.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ, нямам думи... Диана от Петрич ще трябва да плаща още повече на Транспортната комисия. Зимни, пролетни, летни и есенни гуми? Или за всеки ден от седмицата? Ще има специална задъжителна серия за жени зад волана...
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре е че ще има и плажове в София и няма нужда от блъсканица по магистрали до Бургас и Солун.
15
3
 
4
 
! Отговори
До Иванов преди 4 години
Офертата е добра, дайте контакт за повече инфо
14
3
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
До 7. Гоше, добре си дошъл да коментираш братко. Не се съгласявам с теб, че това е копрившенски лаф. Това е самоковски лаф от 150 години насам, има го още във в. "Тинтири-минтири" от Миал Попакев. Самоковци пият от "време оно" здраво и като се напиели лятно време им държало по три дни и нощи, та пропускали краткото самоковско лято. Бъди здрав!
13
2
 
20
 
! Отговори
AнoH преди 4 години
Toва не е трудно да се забави или отмени. Като ядете череши, кайсии, праскови, сливи и други костилкови плодове събирайте костилките им и ги пръскайте на голи поляни и пустеещи земи. Още по-добре да ги заровите на няколко сантиметра. Постъпвайте по същия начин и с жълъдите и кестените, които просто изгниват в парковете. Повече широколистни дървета - повече сянка, повече поета слънчева топлина, по-малко парников CO2, по-чист въздух и по-мек климат. Дърветата ще привлекат и насекомоядни птици.
12
1
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Овцете са в София, там вече няма овце, само природа