Проф. Генчо Начев: Болниците дължат 150 милиона лева

35 милиона лева са дълговете на общинските болници
Обновена: 12 юли 2019 21:34 | 12 юли 2019 20:33,
27

Дълговете на болниците у нас са над 150 милиона лева. Това заяви в "Денят ON AIR" директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев. Той бе категоричен, че възнагражденията в здравеопазването у нас не отговарят на тези в нито една държава в чужбина, като единственият вариант родните лекари да получават, колкото колегите си на Запад е, да бъдат преструктурирани различните отделения в болниците.
Още по темата

Болниците в Северозапада - няма кадри, пациенти...

Проф. Начев допълни, че дългът на болниците намалява през последните месеци благодарение на политиката на Министерството на здравеопазването, но въпреки това дълговете остават прекалено големи.

"Дълговете на болниците са над 150 милиона. Те са в падеж. От тях 35 милиона са на общинските болници, останалите са на университетски и областни болници. В резултат на финансовата политика на Министерството на здравеопазването има спад на тези дългове, но той е минимален. Има идея дългът да се консолидира. При добра спешна помощ няма нужда от толкова болници", каза професорът.

Той допълни, че едно от решенията за намаляването на дълговете на болниците е преструктуриране на различните отделения. Въпреки това, според него, проблемът няма да бъде решен бързо.

"Възнагражденията в здравеопазването не съответстват на нито едни други в Европа. Заплатите идват единствено от прихода, които болниците реализират. Може различните отделения да се преструктурират. Проблемът няма да се реши бързо. Където нуждите са презадоволени - се намаляват кадрите. Парите се използват неефективно", каза Начев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
10
 
! Отговори
Интриганти преди 4 години
Значи всички, които са със стентове на сърцето са измамени.Чужди тела в сърцето не ги признава ТЕЛК. СЛЕД ТРИ ГОДИНИ ГИ ЛИКВИДИРВАТЕ, кардиоклиниките са опрали парите от пациента и той вече е оздравял от инфартка.Да ама не. Той си знае. Има проблеми и никой вече не го поглежда.Все за пари лакомеете.
3
1
 
14
 
! Отговори
... преди 4 години
Аз не моа разбера. Болниците дължали... и аз като отида в болница и аз дължа...А бе... нали плащам като отида в болницата. И съм здравноосигурен. И пак плащам. И всички плащат... къде аджеба отиват тия пари, някой ще каже ли? Плащаме осигуровки, плащаме и в болниците и накрая болниците пак нямат пари. Басси бездънната яма са тия болници бате. Закривайте ги и без това нямаме качествено лечение и докторите не ти обръщат внимание. За какво ние всичко това? Закривай и това.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз предлагам да се изземат имуществото и парите на този "лекар" като незаконно придобити, да не кажа откраднати. И ще погасим половината дълг на болниците. Каквото и да пее д-р Начев, никой от колегите му няма да повярва, че му пука за някого от тях. Чисти преструвки.
1
0
 
14
 
! Отговори
прост човечец преди 4 години
Те болниците по принцип все за кинти мислят...не за лечението! Но скоро всичко ще се промени....и то крайно!