Заплаха ли е ислямът? Според всеки втори германец – да!

30% от източногерманците не искат мюсюлмани за съседи
14 юли 2019 14:15,
176
Заплаха ли е ислямът? Според всеки втори германец – да!
Снимка: архив, Reuters

Германците са толерантни, но все по-малко толерантни към исляма, показва половингодишния анализ на фондация Бертелсман. Проучването показва също така, че подкрепата за демокрацията сред германците е висока.

Около половината гермаци възприемат исляма като заплаха за страната им. Още по-висок е процента на тези, които смятат исляма за заплаха в Източна Германия - 57%. За сравнение, резултатите от проучването сочат, че в Западна Германия този процет е около 50, сочат резултатите от проучването "Идеологическо разнообразие и Демокрация".

Още по темата

Очевидно много хора възприемат исляма по-малко като религия, и повече като идеология, посочва експертът Ясмин ел Меноар. Социалният дебат и медийното отразяване също са поставили исляма в негативна светлина, посочва тя.

Въпреки това по-голямата част от германците -87%, са отворени към различни възгледи за света, посочва изследването. На фона на тези данни обаче едва всеки втори германец смята, че религиозния плурализъм обогатява обществото, пише "Der Tagesspiegel".

Скептицизмът не е равен на ислямофобия

Само една трета от населението на страната вижда исляма като обогатяващ обществото. За сметка на това християнството, юдеизма, хиндуизма и будизма се смятат за благоприятни за развитието на обществото.

Друго заключение от проучването показва, че личните впечатление от исляма намаляват негативните възгледи за религията. Хората, които редовно са имали контакт с представители на други религии по-рядко намират мюсюлманите за заплаха.

Хиляди крайнодесни шестваха в Берлин против исляма

Хората, които обаче имат по-ограничени контакти с други религии, съзират заплаха в исляма.

Според Ясмин ел Меноар скептицизма по отношение на исляма представлява повод за притеснение.

"Съществуващите резерви създават платформа за крайнодесни популистки групи и партии", посочва експертът. Според нея страховете на хората могат да бъдат използвани и да обърнат скептицизма в абсолютно отричане.

"Точно тук идват практическите проекти, които могат да започнат и поощрят комуникацията и личните срещи", посочва тя

30% от хората в Източна Германия не желаят мюсюлмани за съседи

В Източна Германия, където има най-малко мюсюлманско население, резервите са още по-големи, отколкото в Западна. Според проучването, 30% от източногерманците и 16% от жителите на западна Германия, не желаят мюсюлмани за съседи. В национален план в Германия живеят около 5 млн. мюсюлмани, като 1,5 млн. от тях са в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

И мюсюлманите разбраха, че нещо в исляма не е наред

Скептицизмът към исляма обаче не е равнозначен на ислямофобията, признава Ясмин ел Меноар. Въпреки това 13% от германците искат да се спре с имиграцията на хора от основно мюсюлмански държави.

Широко одобрение за демокрацията, независимо от религията

Демократичните ценности и принципи са широко приети от германците, без значение от религията - дали юдаизъм, християнство или ислям. 89% от населението счита демокрацията като добра форма за управление на Германия.

Имиграцията и глобализацията са създали по-разнообразна религиозна картина в Германия, но те не дават отражение върху нагласите спрямо демокрацията, посочва анализът.

"Представители на която и да е религия могат да бъдат добри демократи", пишат авторите на проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Научете ги да ядът,свински пържоли
98
18
 
11
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 103Аз предлагам всички религии да се забранят!Християнството е не по-малко пагубно от исляма.Трийсет годишната война, се е състояла от 118 до 1648 година.Всъщност, трансилванският принц Габриел Бетлен е потърсил помощ от турския султан Осман II срещу католическите армии.Ами кръстоносните походи? Кръстоносците тръгнали към Йерусалим уж да го освобождават от мюсюлманите. По пътя превземат Константинопол и го плячкосват, въпреки че са ги очаквали като освободители!
97
40
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слава на Мохамед
96
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идва глобалната гражданска война, която ще направи света по-добър, по-бял и по-малко мюзлимски.
95
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая религия трябва да се забрани, нищо хубаво не произлиза от нея
94
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не пишете как днес мигранти са започнали да рушат Бастилията,защото не са получили документи.Вън на тези *** от Европа!
93
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всички държави в които мюсулманите са надхвърлили 40% започва военен конфликт.Примери много: Нигерия, Судан, Косово и т.н. Ако в Германия мюслитата надскочат 40% те ще поискат да се закрият фестивали, октоберфест, да се съборят храмове които ги обиждат, да се въведе задължително облекло, храни и т.н.Тогава ще стане страшно! Има още 15-20 год. до този момент
92
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юдаизма е по-голямата заплаха.
91
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете социала на мюсюлманите и въпроса ще се реши от самосебе си.Не може на сириец с 14 деца и три жени германските данъкоплатци да изплащат 160 000 евро на година и никой от 18 човека да не работи.Спрете социала на хора които не са внасяли средства в нея, не им давайте безплатни жилища, не им плащайте тока и водата и всичко ще се реши, те просто няма да идват.За това не стоят в България, няма социал.
90
0
 
28
 
! Отговори
Lan преди 4 години
:) Виж ти, стоплят полекичка...
89
3
 
37
 
! Отговори
lYl ТАНГРА lYl преди 4 години
Ислямът е зараза която трябва да бъде унищожена!!!
88
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дебеланите са много злобни никога не си взимайте дeбeлaнa с голям зaднuк
87
0
 
21
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 4 години
Според Треперещата Гостоканителка ислямът е манна небесна. Ама щота така е казал шефът и Соррроссс черното влечуго.
86
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Исляма е заплаха само в юдомасонски те пропагандни медии!
85
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българските бабички са мaлoyмни мисля че трябва да им орежем пенсиите няма да храним ало измамници я
84
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвременият Ислям = Средновековие!Въпреки, че по времето на Средновековието в Европа, Арабският Ислям (не го бъркайте с османският) е била много открита и толерантна религия с изключително развита наука във всички области - математика, астрономия, медицина, география, литература...Но след това нещо става и днес имаме това което виждаме.
83
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
привет от ГерманияЕдинственото лошо нещо на мюсюлманите и на исляма е тяхната идеология , могат да заколят жена си затова ,че е поздравила комшията ! Иначе са трудолюбиви хора ,не приличат на българите ! При тях няма обиране на банкомати , кръшкане по време на работа и прочие ! Когато мюсюлманите се захванат да работят , работят здраво , затовя западна Германия след втората световна война се издигна много бързо ! Какво ли щеше да е ,ако вместо мюсюлмани в Германия бяха отишли българите ??!!
82
3
 
32
 
! Отговори
Долу радикалния исля преди 4 години
ИСЛЯМА Е ЗАПЛАХА ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ. ПОСТОЯННО БОМБИ, КАМИКАДЗЕТА И ТЕРОРИЗЪМ ОТ ТЯХ.
81
2
 
26
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Много ясно, че е заплаха...
80
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Официална извадка колко ислямисти живеят в Германия.