Заплаха ли е ислямът? Според всеки втори германец – да!

30% от източногерманците не искат мюсюлмани за съседи
14 юли 2019 14:15,
176
Заплаха ли е ислямът? Според всеки втори германец – да!
Снимка: архив, Reuters

Германците са толерантни, но все по-малко толерантни към исляма, показва половингодишния анализ на фондация Бертелсман. Проучването показва също така, че подкрепата за демокрацията сред германците е висока.

Около половината гермаци възприемат исляма като заплаха за страната им. Още по-висок е процента на тези, които смятат исляма за заплаха в Източна Германия - 57%. За сравнение, резултатите от проучването сочат, че в Западна Германия този процет е около 50, сочат резултатите от проучването "Идеологическо разнообразие и Демокрация".

Още по темата

Очевидно много хора възприемат исляма по-малко като религия, и повече като идеология, посочва експертът Ясмин ел Меноар. Социалният дебат и медийното отразяване също са поставили исляма в негативна светлина, посочва тя.

Въпреки това по-голямата част от германците -87%, са отворени към различни възгледи за света, посочва изследването. На фона на тези данни обаче едва всеки втори германец смята, че религиозния плурализъм обогатява обществото, пише "Der Tagesspiegel".

Скептицизмът не е равен на ислямофобия

Само една трета от населението на страната вижда исляма като обогатяващ обществото. За сметка на това християнството, юдеизма, хиндуизма и будизма се смятат за благоприятни за развитието на обществото.

Друго заключение от проучването показва, че личните впечатление от исляма намаляват негативните възгледи за религията. Хората, които редовно са имали контакт с представители на други религии по-рядко намират мюсюлманите за заплаха.

Хиляди крайнодесни шестваха в Берлин против исляма

Хората, които обаче имат по-ограничени контакти с други религии, съзират заплаха в исляма.

Според Ясмин ел Меноар скептицизма по отношение на исляма представлява повод за притеснение.

"Съществуващите резерви създават платформа за крайнодесни популистки групи и партии", посочва експертът. Според нея страховете на хората могат да бъдат използвани и да обърнат скептицизма в абсолютно отричане.

"Точно тук идват практическите проекти, които могат да започнат и поощрят комуникацията и личните срещи", посочва тя

30% от хората в Източна Германия не желаят мюсюлмани за съседи

В Източна Германия, където има най-малко мюсюлманско население, резервите са още по-големи, отколкото в Западна. Според проучването, 30% от източногерманците и 16% от жителите на западна Германия, не желаят мюсюлмани за съседи. В национален план в Германия живеят около 5 млн. мюсюлмани, като 1,5 млн. от тях са в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

И мюсюлманите разбраха, че нещо в исляма не е наред

Скептицизмът към исляма обаче не е равнозначен на ислямофобията, признава Ясмин ел Меноар. Въпреки това 13% от германците искат да се спре с имиграцията на хора от основно мюсюлмански държави.

Широко одобрение за демокрацията, независимо от религията

Демократичните ценности и принципи са широко приети от германците, без значение от религията - дали юдаизъм, християнство или ислям. 89% от населението счита демокрацията като добра форма за управление на Германия.

Имиграцията и глобализацията са създали по-разнообразна религиозна картина в Германия, но те не дават отражение върху нагласите спрямо демокрацията, посочва анализът.

"Представители на която и да е религия могат да бъдат добри демократи", пишат авторите на проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като стана дума за бюлетини, ами извън трите големи партии и техния патриотичен или избледняло син слу-гинаж, има и други партии.По традиция не гласувам, т.е.аз съм от най-голямата група- гласоНЕподаватели, защо да не гласувам за някой друг?!
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия трябва да може да намери лидер, който излъчва увереност и разум.Меркел е невероятна дама, но времената се променят и политическия елит също трябва да се сменя. Аз съм над 50г. и се надявам във властта да влязат 30-годишни хора с нови възгледи и идеи.Човек над 65г. не може да промени възгледите си.
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 59:Би ли прецизирал: Кои етноси?
56
2
 
7
 
! Отговори
до 59: преди 4 години
Българите сме от три основни етноса. Би ли уточнил:Кои българи?
55
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ са най-големият производител на петрол в света, а в същото време 50 милиона американци гладуват.
54
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така да зададем въпроса колко източно германци искат за комшии българи ?
53
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не беше Исляма да завладее 14 век българските земи, България щеше да се разпадне, щяха да се избият един друг княжествата на които се беше разпаднала. А поставени в една чужда и неестествена среда 500 години българите се обединиха и се съхраниха и си платиха много от греховете.
52
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Швабите са уникално недалновидни в световната политика.Те са маша на интересите на САЩ, но са толкова късогледи, че дори не го разбират.Лекар съм, съжалявам, но г-жа Меркел е с класически пристъпи на паническо разстройство.Може пък да е провидяла си?!
51
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 46Ами то и други страни имат петрол. Като Русия или Венецуела например. Ама нямат грам акъл.Не си прав за математиците. Наистина голяма част от съвременната алгебра и тригонометрия е дело на арабски математици живели между 9-ти и 15-и век.
50
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората са заплаха за самите себе си, не исляма.
49
2
 
13
 
! Отговори
Петкоооо преди 4 години
Сега пък викат, че е заплаха а иначе ги пакаха с плакатите Добре Дошли сега пък ги нищъът немое ги разберешш. Швабска работа.
48
4
 
7
 
! Отговори
Лемур с голем...нюх преди 4 години
Религии, мелигии, оставете ги тия щуротии.
47
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Раята трябва да се държи в страх за да слуша, упс, гоите.
46
4
 
12
 
! Отговори
балама преди 4 години
Кой има изгода, да сбие християни и мюсюлмани, в Европа.
45
5
 
12
 
! Отговори
Внимавайте с Аврам! преди 4 години
Всички авраамически религии са агресивни. Мюсюлманите се плодят като диваци, но и християните в Латинска Америка-също.Всяка идеология целяща контрол над масите е гад-на в това число и демокрацията.Харесвам Будизма заради "трите отрови" за човека, които посочва:алчност,омраза,НЕВЕЖЕСТВО.Богатите винаги ще искат да има бедни т.е.невежи.
44
0
 
17
 
! Отговори
евродебил преди 4 години
Мъ не бе - Русия е заплаха. Щот не щя да даде на сащ Крим с все пристанища, кораби, ракети и личния състав.
43
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 43Всичко, което имат арабите в С.А., е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПЕТРОЛА и ЗАПАДНИТЕ ПАРИ И МОЗЪЦИ.Без парите и професионалистите от Запад тия още щяха да спят по пещерите!Математика идва от ИНДИЯ,през ПЕРСИЯ!Арабите НЯМАТ НИЩО ОБЩО С МАТЕМАТИКАТА.
42
0
 
10
 
! Отговори
Bлк преди 4 години
"Въпреки това 13% от германците искат да се спре с имиграцията на хора от основно мюсюлмански държави". Значи останалите искат? Та то 10% вече са мюсюлмани в Германия. Е, хора "журналисти", мислете, преди да пишете глупости.
41
1
 
15
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 4 години
Ми и ние не искаме *** от гетата да ни псуват след като сме ги нахранили и сме им осигурили спокойна среда за развитие, ама си ги търпим. Меркел е виновна
40
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДедоСтранна работа. В СССР вкарваха в затвора ако отидеш на църква, но е имало превод на корана...Разликата е 4 века, но и исляма е с 4 века по-нов.Освен това, по какво съдиш, че ние сме по-напредналите и по-цивилизованите?Дубай и Катар са на светлинни години преди нас като напредък, голяма част от математиката се базира на ислямски математици и то по времето когато в европа са горили вещици на кладите.А православните не са правили такива неща, защото са били част от Османската империя