Заплаха ли е ислямът? Според всеки втори германец – да!

30% от източногерманците не искат мюсюлмани за съседи
14 юли 2019 14:15,
176
Заплаха ли е ислямът? Според всеки втори германец – да!
Снимка: архив, Reuters

Германците са толерантни, но все по-малко толерантни към исляма, показва половингодишния анализ на фондация Бертелсман. Проучването показва също така, че подкрепата за демокрацията сред германците е висока.

Около половината гермаци възприемат исляма като заплаха за страната им. Още по-висок е процента на тези, които смятат исляма за заплаха в Източна Германия - 57%. За сравнение, резултатите от проучването сочат, че в Западна Германия този процет е около 50, сочат резултатите от проучването "Идеологическо разнообразие и Демокрация".

Още по темата

Очевидно много хора възприемат исляма по-малко като религия, и повече като идеология, посочва експертът Ясмин ел Меноар. Социалният дебат и медийното отразяване също са поставили исляма в негативна светлина, посочва тя.

Въпреки това по-голямата част от германците -87%, са отворени към различни възгледи за света, посочва изследването. На фона на тези данни обаче едва всеки втори германец смята, че религиозния плурализъм обогатява обществото, пише "Der Tagesspiegel".

Скептицизмът не е равен на ислямофобия

Само една трета от населението на страната вижда исляма като обогатяващ обществото. За сметка на това християнството, юдеизма, хиндуизма и будизма се смятат за благоприятни за развитието на обществото.

Друго заключение от проучването показва, че личните впечатление от исляма намаляват негативните възгледи за религията. Хората, които редовно са имали контакт с представители на други религии по-рядко намират мюсюлманите за заплаха.

Хиляди крайнодесни шестваха в Берлин против исляма

Хората, които обаче имат по-ограничени контакти с други религии, съзират заплаха в исляма.

Според Ясмин ел Меноар скептицизма по отношение на исляма представлява повод за притеснение.

"Съществуващите резерви създават платформа за крайнодесни популистки групи и партии", посочва експертът. Според нея страховете на хората могат да бъдат използвани и да обърнат скептицизма в абсолютно отричане.

"Точно тук идват практическите проекти, които могат да започнат и поощрят комуникацията и личните срещи", посочва тя

30% от хората в Източна Германия не желаят мюсюлмани за съседи

В Източна Германия, където има най-малко мюсюлманско население, резервите са още по-големи, отколкото в Западна. Според проучването, 30% от източногерманците и 16% от жителите на западна Германия, не желаят мюсюлмани за съседи. В национален план в Германия живеят около 5 млн. мюсюлмани, като 1,5 млн. от тях са в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

И мюсюлманите разбраха, че нещо в исляма не е наред

Скептицизмът към исляма обаче не е равнозначен на ислямофобията, признава Ясмин ел Меноар. Въпреки това 13% от германците искат да се спре с имиграцията на хора от основно мюсюлмански държави.

Широко одобрение за демокрацията, независимо от религията

Демократичните ценности и принципи са широко приети от германците, без значение от религията - дали юдаизъм, християнство или ислям. 89% от населението счита демокрацията като добра форма за управление на Германия.

Имиграцията и глобализацията са създали по-разнообразна религиозна картина в Германия, но те не дават отражение върху нагласите спрямо демокрацията, посочва анализът.

"Представители на която и да е религия могат да бъдат добри демократи", пишат авторите на проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
18
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
"Не се сприятелявайте с ерви и християни" Коран 5:51"Убивайте НЕВЕРНИЦИТЕ където ги видите" 2:191"Всяка религия ОСВЕН исляма е неприемлива" 3:85"ОСАКАТЯВАЙТЕ и РАЗПЪВАЙТЕ НЕВЕРНИЦИТЕ ако КРИТИКУВАТ исляма" 5:33"ТЕРОРИЗИРАЙТЕ и ОБЕЗГЛАВЯВАЙТЕ тези,които вярват в ДРУГО,ОСВЕН исляма!" 8:12"Мюсюлманите ТРЯБВА ДА ИМАТ ОРЪЖИЯ,ЗА ДА ТЕРОРИЗИРАТ НЕВЕРНИЦИТЕ" 8:60"НЕВЕРНИЦИТЕ СА ГЛУПАВИ,УБЕЖДАВАЙТЕ мюсюлманите да се БИЯТ С ТЯХ" 8:65"ВОДЕТЕ ВОЙНА С НЕВЕРНИЦИТЕ ДО ВАС(или във вашето село)" 9:123
38
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тумора в религиите. Превзема и унищожава.
37
20
 
6
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Най-любимото ми е как православните, са напълно различни от католиците и нямат вина за изродщините едно време. Няма значение, че имат 90% еднакви вярвания. Някой някога си казал "я да направя нова религия, малко по-различна, че да не сме виновни за едно време" и край , всичко е точно :D Очаквам и мюсюлманите някои ден да си имат, нова и чиста - павоислям!
36
0
 
1
 
! Отговори
133 преди 4 години
До 39. Направо стотици милиарди какви милиони.
35
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българските пенсионери са глyпaви
34
4
 
18
 
! Отговори
133 преди 4 години
Коментари като 23, само потвърждават тезата на тези германци които мислят исляма за заплаха. Докато между останалите религии има, ако не симпатия поне търпимост, ислямът не търпи нищо различно. Винаги където има конфликт едната страна са мюсюлмани. По този начин настойва всички срещу себе си. Колкото и да ви е мъчно в един момент всички ще тръгнат срещу вас и тогава жалба ви майка.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплаха е да,когато се превърне в Табу
32
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-накрая се появи лъч надежда, че Запада ще си отвори очите за същноста на т.нар. "религия на мира". За тях Ориент и ориенталец са нещо екзотично, но вече започнаха да рзбират, че ориенталците не са екзотични, а долно племе
31
5
 
11
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Тия страхливи заспи започнаха да се събуждат...
30
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплаха е,ако се фанатизира и не само Исляма и останалите др религии вярващи в различни неща,не е ако нормално изповядваш
29
2
 
15
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
До Анонимен 18Да,чел съм го в руски превод.И какво общо има Средновековието с Инквизицията?Разликата е къде 4 века(виж в енциколопедиите!)!И да,католиците са горили на клада и покръствали насилствено НЕОБРАЗОВАНИ,ВАРВАРСКИ ПЛЕМЕНА в Африка и Америките!Правослвните НЕ СМЕ ПРАВИЛИ такива изродщини!!!.А мюсюлманите го правят и то в 21 ВЕК,ЕЙ!И го правят с по-напреднали и цивилизовани хора ОТ ТЯХ!И СЕ ОБРАЗОВАЙ за разликата между Стария и Новия Завет,панимаеш!
28
2
 
28
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Германците се страхуват да не ги обвинят в нацизъм заради Хитлер ,и си затварят очите за пропълзяването на исляма към сърцето на Европа.Е,ще прогледнат,когато им писне,но ще е късно като задача от математическа аксиома!Да дойдат в България в турските предприятия,за да видят за какво става реч!
27
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да забулват ислямът и да му лепят етикет на религията на мира му се вижда истинското уродливо лице.
26
20
 
3
 
! Отговори
somebody преди 4 години
18% от населението на руската федерация е мюсюлманско и това на никого не пречи! Най верните държави на политиката на руската федерация са Турция и Иран! Май и те са силно ислямизирани(или поне едната). И това не им пречи да имат общи ценности!
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шериатът е ислямско право във всяка ислямска държава .Тоест всяка ислямска държава в теоктатична нямаща общо със светската европейска държава .Идеята е имало друг либерален ислям е дело на определено неграмотни *** в Европа купени да правят гадости именно в полза на ислямизацията на континента.
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се сетят, че мракобесния култ към смъртта е опасен, но ще е късно.
23
4
 
32
 
! Отговори
ДА, ЗАПЛАХА Е! преди 4 години
Атентатите във Франция, Германия, Англия, Испания. Масовите изнасилвания, нападенията с ножове и т.н.
22
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплаха е огледайте се по света в най-опасните и размирни страни, ислямът процъфтява.
21
21
 
5
 
! Отговори
БОЛЕН ОТ РУСОФРЕНИЯ преди 4 години
То и Путинизма е военна доктрина подобно на чалмарската....и те се стремят да завладеят света и да го путинизират и светът да се върне в времето на пещерните хора...
20
4
 
23
 
! Отговори
ДА,ЗАПЛАХА Е! преди 4 години
За справка:Китай и уйгуритеИндия и ПакистанБирма и рохингитеРусия и КавказСирия и ИракЛиванЛибияСуданНигерияБългария, Гърция и ТурцияСърбия, Босна и Косово,11. септември в САЩ