Лунно бедствие: Речта на Никсън, ако Аполо 11 беше неуспешна

Астронавтите щели да останат на Луната и да умрат от глад
17 юли 2019 18:25, Нели Христова
131
Лунно бедствие: Речта на Никсън, ако Аполо 11 беше неуспешна
Снимки: Reuters

"В случай на лунно бедствие..."

Точно преди 50 години, Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин "Бъз“ Олдрин стъпват на Луната. Хората на Земята в далечината ликуват. Прегръщат се и се радват.  Но в една зала няколко души очакват най-лошото да се случи – мъжете, стъпили за първи път на Луната, никога да не се върнат обратно на родната си планета.

Преди 50 години за президента на САЩ е подготвена реч, в случай че се случи най-лошото лунно бедствие.

"Съдбата отреди, че мъжете, които отидоха на Луната, за да я изследват с мир, ще останат на Луната, за да почиват в мир."

Още по темата
Така започва речта, която за щастие Никсън не получава възможността да прочете. Макар и с много трудности по пътя, всичко с Аполо 11 е наред и тримата смели мъже се връщат обратно на Земята. Но какво щеше да се случи, ако корабът им се беше повредил?

"Тези смели мъже знаят, че няма надежда да се върнат обратно. Но също така знаят, че тяхната саможертва дава надежда за човечеството", гласи речта. След думите по адрес на Армстронг, Колинс и Олдрин, щял да дойде и редът, в който президентът телефонира на всяка една от "бъдещите вдовици", а след това Никсън трябвало да даде указания на духовник, който да опее мъжете.

"Свещеникът трябва да предприеме същата процедура като при погребение в морето, като изпрати душите им "в най-дълбоките дълбини", завършвайки с Господната молитва", гласи речта.

Астронавтите трябвало да приемат съдбата си. А тяхното изоставяне на Луната щяло да завърши или със смърт в следствие на глад, или със самоубийство.

Но дори и изходът от мисията Аполо 11 да се окажел фатален, речта на Никсън предполага, че човечеството ще направи нов опит за завръщане на своя спътник.

"Други ще ви последват и този път ще намерят пътя към дома. Търсенето на човека няма да бъде прекратено. Но тези мъже бяха там първи и завинаги ще останат в нашите сърца“, е трябвало да каже президентът.

Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин "Бъз“ Олдрин се завръщат успешно и вместо тягостна реч, Никсън прави приповдигнато поздравление по телефона, предавано по телевизиите по цял свят. Цялото човечество ликува, защото както президентът има късмет да каже:

"Благодарение на това, което направихте, небесата вече са част от света на човека.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
2
 
! Отговори
kireza преди 4 години
ИЗВЕСТНИ АМЕРИКАНЦИ ТВЪРДЯТ,ЧЕ СНИМКИТЕ СА ПРАВЕНИ ОТ ХОЛИВУДСКИ РЕЖИСЬОРИ....ПО ПОВОД ЛУННАТА РАЗХОДКА НА КРАВАРИТЕ РУСИЯ НЕ Е КАЗАЛА И ДУМА...НО ГЛЕДАХ АМЕРИКАНСКО ФИЛМЧЕ И ТАМ КРАВАРСКОТО ЗНАМЕ СЕ ВЕТРЕЕШЕ КАТО ЛУДО....ИЗВОД - НА ЛУНАТА ИМА УРАГАНИ....ХА ХИ ХО
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ахахахаххахах ако някой се хване на тази снимка значи айкюто му е -0
91
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците раздуват темата за американска фалшификация, защото много им се иска американците да си оставят работите на Земята и да хукнат да доказват нещо с цената на изоставяне на някои оръжейни програми например. Задача номер едно е да се освободи света от руския фашизъм.
90
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Злобарчетата как завиждат, че янките са кацнали на Луната.
89
11
 
7
 
! Отговори
страшно преди 4 години
По времето на Никита Хрушчов (в руския език Никита е мъжко име), той е обичал да лъже и блъфира.Затова и лъжата с Юрий Гагарин.Когато Американците стъпват на луната руснаците са в мат.Не могат да го направят. Излъгали са за Гагарин и единствения отговор е оричането и създаването на конспирационни теории. А Гагарин го качват на счупен самолет (от къкъв зор) и той замлъква за винаги. Дъщеря му не може да сиспомни веднъж да и е говорил за своя полет . . .
88
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** простия народ разбирашли, най големите постижения на *** балкански е да отмъкне част от продукцията на завода , в който си прекарва голяма част от планирания живот. В същото време в цивилизования свят се пише историята на модерната цивилизация и понеже това никак не се връзва с манталитета на нашия диванен пръдльо, той си създава теории на конспирацията, която да го изкара най-великия на днешното време, а всички останали някакви шмекери, които правят шоу за ипрезадоволените си семейства
87
0
 
28
 
! Отговори
до идеалист преди 4 години
Колега, 90% не знаят какво значи аналогова и не са виждали логаритмична линия и т.н. Днес повечето мислят, че колата, пералнята даже и кафемашината и трябва компютър за да работи. А ракета без компютър-че няма да лети. Аз вече съм сигурен, че ако внезапно спре нета, много хора няма да оцелеят даже..
86
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 105И до Слънцето ще летят. Ама през нощта, за да не изгорят.
85
9
 
15
 
! Отговори
11 преди 4 години
До Та те такаАлоооууу, центаджия, да си чул, че случайно архивите на НАСА точно за полетите към Луната се повредиха, без да искат от занемареност и изоставеност, щото явно не са били толкова ценни ... филмите от Холивуд, а трoл сплескан?
84
1
 
16
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Не забравяйте ерата на аналоговата техника. Изглежда груба, но е сигурна и устойчива. Походете по музеите и поразгледайте стари образци. Скоро с голямо любопитство гледах и слушах как вече 105 години работи малкия водно-електрически генератор в Царска Бистрица до Боровец.
83
5
 
11
 
! Отговори
113 преди 4 години
До АнонименАми ти отиди на Луната с помощта на калкулатор и ръчен електронен часовник. Много насериозно взимате нашето време. През онези години техниката си е била на ниво. И хората са били по-дисциплинирани и чудеса са правили.
82
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В време когато джобния калкулатор и ръчния електронен часовник все още не бяха изобретени, само и единствено Холивуд направи чудото възможно - "закара" успешно човек на Луната!
81
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Допотопна техника на краварите!? Ти ползвал ли си някога руска техника? Аз съм израснал с нея.Пример:прожекционен апарат "Лучь 2".Направен от много метал,6мм ламарина,всички неподвижни части от масивен метал.Единствените движещи се части,зъбчати колела, от ?... найлон!! Естествено, те се износиха бързо и останах с тежка, безполезна купчина от метал.
80
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма снимки от Гагарин защото е ползвал "Смяна 6". Нещо станало с лентата после.
79
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като знам допотопната техника с която разполагаха краварите през 60 те години няма как да ме убедят че са стигнали до луната. Ако можеше толкова лесно да се стигне до луната руснаците първи щяха да са кацнали на нея. Докато краварите се чудеха как да отлепят ракетата си от земята руснаците бяха пратили в космоса двете кучета Белка и Стрелка. Които кучета радиацията ги уби. Та толкова за великото кацане на краварите на луната.
78
3
 
21
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Американците са били на Луната първи. Юри Гагарин е първият човек обиколил Земята с космически апарат. Това са фактите. И двете страни дължат много на германските разработки на ракети от типа Фао на легендарния германски инженер фон Браун. За голямо съжаление днес Германия е една окупирана от Америка страна и народът и е подтиснат, защото изкупва вината за Холокоста!
77
2
 
11
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Нямат късметАлкашите. Как не се сетиха да попитат нашите умници от форума, че полет до Луната е невъзможен заради радиацията на поясите Ван Ален? Щяха да си спестят стотици милиарди рубли и години къртовски труд които изринаха във провалената им лунна програма.
76
2
 
7
 
! Отговори
Виж тии! преди 4 години
Путин на път за Марс слязал и препи.кал обратната страна на Луната!
75
10
 
9
 
! Отговори
Иваночка умника преди 4 години
Защо няма нито една снимка от Космоса на Земното кълбо направена от Гагарин докато е летял около земята?! Отговора е само един: защото никога не е летял на нещо друго освен на самолет!
74
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последни научни изследвания !!! доказват, че кацането на Луната е лъжа. На тази дата е била безлунна нощ. Не е имало Луна!