Шефът на Кристиян Бойков: Остарелите технологии са най-уязвими

Георги Янков от TAD Group пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 17 юли 2019 22:41 | 17 юли 2019 22:20, Екип на Bloomberg
21

Решението на държавните институции да се извърши пълен одит на системите на НАП е просто една реактивна мярка след случилия се инцидент с изтичането на данни от агенцията. Подобни мерки трябва да се предприемат периодично, за да може такива кризи да се управляват далеч по-лесно, да има активно управление на риска. Това коментира Георги Янков от компанията за киберсигурност TAD Group за Bloomberg TV Bulgaria.

TAD Group е именно компанията, в която е работил 20-годишният Кристиян Бойков, който е обвинен за атаката срещу базата данни на НАП.

Още по темата

"Независимият одит установява уязвимостите в системите и помага на разработчиците да запушват пробойните. От гледна точка на информационната сигурност има две измерения. Едното е въпросните регулярни одити, които всъщност биха открили всяка потенциална уязвимост предварително и биха позволили на възложителя да я отстрани. Това е проактивният подход. А това, което виждаме в момента, е реактивният подход, когато реагираш на случилия се инцидент. Другото измерение са средствата за защита в тези организации“, обясни Янков.

По думите му потенциално остарелите технологии са най-големият източник на уязвимости. Това са технологии, които са излезли от поддръжка от съответния разработчик, той не се грижи за тяхната актуализация, а нови и нови уязвимости се откриват непрестанно, каза още Янков, коментирайки твърденията, че НАП работи със стар, неактуализиран софтуер.

В първите 24 часа след оповестяването на проблема се стигна до много спекулации относно отговорниците за пробива в сигурността, смята Георги Янков.

"Станахме свидетели на много спекулации около темата. Например, прочетох страшно много коментари, че това е вътрешна работа (бел. ред. - че е бил замесен служител на НАП), че са замесени ремонтирани компютри на НАП, които са били на сервиз“, каза още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
33
 
! Отговори
Хакерчето преди 4 години
Сега ще докажа колко са *** четящите и дращещите с този *** сайт - отворете широко прозореца си и погледнете към Луната. Опитайте се на око да определите диамеръра, да речем 3-5-7 см. После завъртете главата си наляво без да откъсвате поглед от Луната и се опитайте да определите отново диаметъра. После надясно и пак така. Сравнете резултатите. Ако сте стигнали дотук с четенето значи повече доказателства не са Ви нужни, умните хора спират да четат в момента, в който споменах Луната.
16
0
 
41
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Всичките *** се нахвърлиха на единственият човек, който става за нещо. След тази простотия вече никой няма да иска да работи с тях.
15
1
 
33
 
! Отговори
Правец 8 преди 4 години
Старите технологии били уязвими а новите се градат на старите познания с леки подобрения . Това ме кара да мисла че човека нищо ново не измисля като технологияслед великият учен ТЕСЛА а само създава бариери и пречки в собствените си подобренияна тенологията и техниката .Та ако ги няма старите технологии новите няма да съществуват въобще понеже са подобрени стари такива .
14
1
 
36
 
! Отговори
Стилияна преди 4 години
Кристиян Бойков е много готин.Облича се стилно и има добра работа.Жалко ,че си има приятелка :(
13
1
 
41
 
! Отговори
инженерче преди 4 години
"Добре, пробвай се да ми хакнеш Нокията от 2008-та, която все още ползвам. Давам ти жокер- няма активиран интернет, няма GPS проследяващ чип, единственият начин да ме засечеш къде се намирам е през клетъчната мрежа ако проведа разговор. Действай."Спокойно! Избърши си пяната от устата - можеш да бъдеш локализиран и без да проведеш разговор, стига само да си включил чудото си на техниката, да си в обхват и да си се идентифицирал в мрежата.
12
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едни и същи тарикати работят и за двете страни. Крадат данни и ги продават и правят уж защити. Като врачките по телевизиите, които плашат и после правят енергийни защити.
11
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аха остарелите технологии са най-уязвими, а новите са слънце пей... , само че тези които ти продават софта ти знаят и майченото мляко. Г-н шефе вие от къде аджеба знаете, че на НАП софта е остарял, да не сте им го продали вие, ако не сте веднага трябва да бъдете отведен при вашия служител за очна справка. Ще ти дам един много стар софтуер да ми го хакнеш, но преди това ще му набутам толкова вируси, че самия вие ще се заразите и ще се наъкате от кеф .Май ми се струва, че си продавате вече услугите...
10
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Шефът на Кристиян Бойков: Остарелите технологии са най-уязвими"Добре, пробвай се да ми хакнеш Нокията от 2008-та, която все още ползвам. Давам ти жокер- няма активиран интернет, няма GPS проследяващ чип, единственият начин да ме засечеш къде се намирам е през клетъчната мрежа ако проведа разговор. Действай.
9
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да речем че хакват НАП. Първи се включват вашингтонските слуги облечени във власт да се упражняват на тема Русия, след което започва някакъв цирк рекламиращ компанията (навсякъде се натъртва, че е базирана в Калифорния), след това Тиквата се включва и започва да ги четка с намеци за назначения, медиите превръщат участниците в някакви звезди, интервюта, история на замесените... На какво ви прилича всичко това?
8
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нема проблеми, дайте няколко милиарда на янките за старо хвърчащо желязо, а компютрите на държавните агенции ги дръжте с остарял софтуер и после ревете, че ви хакват изборите, данните и прочие. *** парчета, комисионери и нагли мутряги. станахме за посмешище в цял свят! егати абсурднтата държава!!! що бягат инвеститорите ли?!?
7
0
 
40
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 4 години
Мисля,че и срещу Пентагона имаше подобна атака !...Но тука голяма врява да не видим парите и декларациите на наште измислени бизнесмени ,които постоянно ревът ,че са в криза .
6
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Усещате ли какво се носи във въздуха? Носи се миризмата на шумна кампания на властта рекламираща дейността на частна фирма със седалище в САЩ, която да "оправи" защитата на личните данни на българските граждани (получавайки ги накуп).
5
3
 
40
 
! Отговори
The Big Щепсел преди 4 години
Струва ми се, че и този младеж рЕзко ще забогатее с няколко хилядарки от Страсбург
4
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече започва да прилича на реклама за печелене на обществени поръчки.
3
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да, бе да. гениялният хакер така случайно взел, че си оставилинициалите, за да бъде хванат. пълни измишльотини. Kристиян Бойков е паци!с това се цели случаят бързо да се забрави, вместо населението да си отваря очите и дадръпне изтеклата информация, когато тя бъде качена по локални торентсайтове или на пиратския залив от истинския хахер. историята реално сепотулва от тези, които се притесняват oт изтеклата информация
2
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20годишният има возия на 35 годишен.Егати сдухания провансал...
1
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя шеф що не е в ареста с оня селски бег от ПловДИФ??