След кибератаката: Арестуваният хакер пробил и МОН като ученик

Тогава го поканиха да участва при съхранението на информацията
17 юли 2019 12:49, Александър Попов
128
След кибератаката: Арестуваният хакер пробил и МОН като ученик
Снимка: Pixabay

20-годишният компютърен специалист, арестуван във връзка с безпрецедентната кибератака срещу системите на Националната агенция за приходите, и преди е атакувал държавни институции, твърдят източници на bTV.

Според тях през 2017 г., още като ученик, задържаният е пробил защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Случаят тогава придоби и медийна публичност, като даже от ведомството поканиха младежа да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията.

Още по темата
Информацията, която излезе преди две години е, че се казва Кристиян и е ученик от Националната търговска гимназия в Пловдив. Тогава той заяви, че "всеки човек, който има елементарни познания по програмиране или кибер сигурност" би могъл да пробие сайта на МОН, както е направил той и то в рамките на 1-2 часа.

Към момента хакерът на име Кристиян работи в столична фирма, която се занимава с тестване на безопасността на компютърни системи. Бил е задържан на работното си място. Няма криминално досие.

Продължава изясняването на подробности около атаката срещу НАП, включително дали зад нея стои цял екип от хакери и дали им е помогнал вътрешен човек.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: хакерНАПМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Момчето е 100% натопено! Или сами са си го направили *** "управляващи" на България. Съсипниците заслужават цялата държава да се хакне, защото това тяхното вече не се търпи. Съсипахте България и гордо се пъчите и се гордеете с това. Проклетници такива, не се спряхте пред нищо и съвсем ударихте дъното. Искам само да знаете, че има висши сили, които няма да търпят това дълго време. Има закономерност във вселената и всички един ден ще си платите за всичко. *** и съсипници на България!!!
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чиста проба отвличане на вниманието. Кристиян Бойков е паци!според мен очаквайте информацията да изтече на локални торент сайтове или на пиратския залив (качена от истинския хакер или негови съучастници).отваряйте си очите, при възможност дръпнете я, запазетея на носител и нека бъде анализирана.да не се окаже, че индивиди, които забогатяват на гърба на народа са тези, които трябва да се притесняват от тази информация
92
0
 
3
 
! Отговори
Оги преди 4 години
Хванали са го като са намерили паспорта му до сървърното на НАП.
91
1
 
4
 
! Отговори
Гого преди 4 години
Давам над 70% прогноза че Момчето е натопено!
90
0
 
1
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Тоз разбирач надолу с Оракле-то сигурно кара Ренаулт!
89
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХАКЕРЧЕТО, НЕМА ЛИ ДА ВИДИ КАКСА СЕ ИЗТОЧВАЛИ ПАРИЧКИТЕ ОТ КТБ?!!!!НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА ТРУДНО, БАШ.....!
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те един примитивен ало измамник от маалата не могат да арестуват хем му се знае номера,имато къде живее и спи,тръгнали с малко по умни от тях хакери да се занимават! Кибепрестъпниците сме ние дето нитрият коментарите и ни четат личните съобщения във фейса!До тука са им силиците!
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно", пишат авторите му........"Кристиян Бойков ли изпрати мейла с този текст? И Бойко му предлага високоплатена работа?
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, как експерт по киберсигурност не е скрил следитеТиквите пак ви хванаха за канарчета
85
1
 
15
 
! Отговори
гого преди 4 години
смех ама смехаз таман реших че е гадния Путин и руската му свита хакери пък то нашенче от село....езък....русофобчетатА мулчат днес кат дупе та
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАз от вчера разправям точно това, някой закъсал за пари си е метнал работните файлове за деня на флашка и си е разрешил финансовите драми и всичко минава под шапката на спекулация. Сега набедиха момчето за няма нищо.
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да пробиеш нещо в България не е топ задача. Хората пробиват пентагона и държави с много повисок статут в кибер сигурността от нас. Тука всички знаем.. Че всичко е от днес за утре , без пари ако може. Нито е чотаво, нито се охранява от гении. Кво толкова.
82
0
 
5
 
! Отговори
MICHELIN UPTIS преди 4 години
Къв е този руснак от СТАРА ЗАГОРА? Мафията си командва полицията. Севте Марийке.
81
1
 
9
 
! Отговори
;( IBM FAKE NEWS преди 4 години
Никакви ХАКЕРИ няма. Цялата работа е ЯСНА на всички като гласуването вчера срещу машинния вот. Цвъчко е заповядал на шефа на Н***П да се дърпа от един комп едни справки за ЕГНта на мъртви хора преди изборите. Това е. Просто и ясно. Дърпали са. Обаче някой ги е разбрал и ги е издал. Това е!!! Е, скоро ще излезе всичко - политици, съдии, ченгета, мутри, мафиоти, офшорни милионери... Примката се затяга около врата на корумпираните. Транзакциите ще покажат доста скрити истини.
80
2
 
3
 
! Отговори
:( IBM FAKE NEWS преди 4 години
МАФИЯТА съсипа живота на един невинен човек.
79
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали...Бил толкова умен да пробие сървъра, ама да прикрие следите до него не успял. Чуеш ли ую.
78
1
 
5
 
! Отговори
Борисчо преди 4 години
Аз мисля, че е руски агент пратен лично от Путин да дестабилизира държавата и да отмъсти за това, че купихме брскмите на САЩ за милиарди в зелено. Преди това е хакнал и Фолксваген за да ги убеди да изберат страна от третия свят пред нас. За всичко е виновен Орешарски
77
0
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Обидно е от Правителството и Службите да ни будалкат както си искат!
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя вече му осигуриха работа в публичната администрация по нареждане на премиера !
75
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С наличието на VPN и браузъра TOR е малко съмнително 20-годишният хакер (ако наистина е такъв) да е оставил следи след проникването си в сървърите на НАП. По-скоро е оставил следи след като е чел вече източените данни (от истинския хакер...)Ама герберастките некадърници пак ви излгаха, щото сте стадо, необразовано ...