Крадат ли руснаците информация чрез състаряващата FaceApp?

Снимките отиват в сървърите им...в Америка
18 юли 2019 17:00, Нели Христова
59
Крадат ли руснаците информация чрез състаряващата FaceApp?
Снимка: Facebook

През последните няколко дни социалните мрежи са залети със снимки на възрастни. Причината – новата мания по руското приложение FaceApp, което може да ви покаже как ще изглеждате като възрастни.

Но като всяка една технология, която включва в себе си изкуствен интелект, FaceApp предизвика редица притеснения. Ами ако всички снимки на телефона ни биват изтеглени и изпратени в сървър в Русия?

Приложението привлече толкова много внимание, че дори конгресът на САЩ обяви, че има вероятност FaceApp да представлява опасност за националната сигурност на САЩ. Чък Шумър, член на американският сенат, дори призова ФБР да разследва приложението. Според него, то представлява риск за поверителността на данните на потребителите.

Но не, FaceApp не изпраща снимките ни на руснаците без вашето позволение. Леката паника бе предизвикана от потребител в Twitter на име Джошуа Нози, който предположи, че руската компания, създала приложението през 2017 година, крои нещо.

Но това не е така – пред Forbs програмистът с псевдоним Елиът Андерсън (като героят от сериала Mr. Robot) и истинско име Баптис Робърт, изтегля приложението, за да провери сигурността му. Той открива, че FaceApp съхранява в сървърите на компанията само онези снимки, които потребителят е избрал да съхрани.

Но противно на информацията на Нози, тези сървъри дори не са в Русия. Приложението е руско, но по-голямата част от сървърите му се намират в САЩ и по-точно – в дата центровете на Amazon. Пред Forbs компанията споделя, че Google също държи част от сървърите в Ирландия и Сингапур.

Разбира се, главният офис на компанията се намира в Санкт Петербург, така че няма как някои от снимките да не бъдат видени и в Русия. Не е ясно колко служители на FaceApp имат достъп до снимките. Но едно е ясно – руските власти могат да поискат компанията да им предостави информация, ако имат нужда от нея, но ще им е много по-трудно да поискат такова нещо от Amazon.

След като е установено, че FaceApp качва на сървърите си само една определена снимка, която трябва да бъде обработена, въпросът, дали това представлява проблем за сигурността ни, остава.

Кадърът попада в сървърите на компанията за да бъде обработен. Също така снимката се използва за да учи алгоритъма и изкуственият интелект на приложението да става все по-добър и по-добър. Интересно е обаче, че тази обработка и обучение на алгоритъма могат да станат и на самото телефонно устройство, вместо далечен сървър, след като Android и iOS имат такива опции. Но FaceApp предпочита да прави нещата по старомодния начин.

Като повечето приложения и FaceApp може да има достъп до различни функции на телефона, като локация и галерия. Ако потребителите искат да са максимално защитени, те просто трябва да променят настройките на това до кои функции ще ма достъп до приложението.

Пред Forbs създателят и собственик на приложението Ярослав Гончаров е категоричен, че данните на потребителите не се използват неправомерно и всеки, който желае, може да изтрие цялата информация за себе си от FaceApp, а повечето снимки биват изтривани от сървърите им след 48 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
руснаците крадат а тия от сащ я събират.вече за виза до голямата демокрация ти искат профилите и ел.поща защо ли.
40
0
 
4
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
До Анонимен 53Абсолютно, откакто ни заля фейсбукманията, всички сме публични личности... :)))
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те отдавна данните са качени на какви ли не сървъри-руски,американски и то доброволно са дадени!
38
0
 
2
 
! Отговори
п...ъ..д..ь..о преди 4 години
FartApp какво ще кажете за това?
37
1
 
3
 
! Отговори
Тъдъдъдъъъм преди 4 години
Ами...например могат да ви обиат с дрон с бомба и фейс рекогнишън.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ми направят софиер, който познава как съм изглеждал на младини, тогава ще ги призная.
35
0
 
3
 
! Отговори
Криссс преди 4 години
До АнонименАко имаш gmail е най-лесно за Гъгъл.Ако не, на телефона нямаш ли Гугъл Хром ?Тия компании дето имат VPN-те, защо да съм сигурен, че не са, няма или няма да продадат инфото.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 40Ти нямаш какво да губиш ... други имаме!!!! ТЪЪДЪЪЪДЪЪЪЪЪЪЪЪ (драматична пиано музика)
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 46Как гугъл чете мейлите ми и знае, къде пътувам, при положение, че имам собствен мейл сървър и ползвам duckduckgo през VPN? А банкова сметка нямам.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баси и овцете, някой му е направил реклама на този апп.А, иначе Фейса знае 10х неща за Вас + името, локацията, приятелите, роднините, къде сте почивали, къде работите, стотици снимки, какво харесвате.С Либра, ще знае и банковата ви сметка.Гъгъл чете имейлите Ви и знае какво пазарувате, с кои банки имате сметки, кога и къде сте летели, какво гледате в интернет, локацията
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям страх от тая росия еий.Ама от Епъл и ЦРУ не ви е страх ?
30
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Света щом разбере, че е руско творение ще спре да се използва дори от руснаците.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А всички хора от множество страни като предоставят данните си на Фейсбук, това не представлява ли опасност за националната сигурност на тези страни?
28
2
 
14
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
Завист, кво да прават краварите когато ги бият на на всички технологични фронтове Русия и Китай освен да злобеят и да бълват пропаганда тия станаха битер по зле и от нацистка Германия!
27
0
 
13
 
! Отговори
избирател преди 4 години
И от къде Ви хрумна,че съм русофил,за това че не се притеснявам някаква програма да ми състари срамориите.?Що за логика?!Така сте се МЕТНАЛИ в матрицата,че сън не Ви лови.Успокоите се бе,и Вие като мен,сте обикновенни хорица,какво толкова,че някой Ви гледал и състарявал снимките?Ами не се снимайте и готово.....
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приложенията, които ползвам са съвсем малко и са все в научно-работната ми област.Но четейки статията много се зачудих. Аджеба, какво толкова ако някой ми гледа снимката? Ами във т. нар. ФейсБук милиони хора си качват доброволно снимките, че ги и споделят с останите от тия милиони. И не само това, ами и данни дават за себе си, адреси, телфони, кога къде ходят на почивка и кои са им приятели.Е, ако ми гледа нЕкой дъртия масур, какво толкова?!Ама нали трябва да плюем Руссия, та така...Смях!
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Приложението привлече толкова много внимание, че дори конгресът на САЩ обяви, че има вероятност FaceApp да представлява опасност за националната сигурност на САЩ."А какво мисли конгресът за изтичащите ос фейса към американски сървъри данни от други държави? Или когато САЩ застрашава националната сигурност на другите държави всичко е "окей"?
24
0
 
2
 
! Отговори
До 17 и 18 преди 4 години
Ами каквото е програмиран да може...---Анджък де. Едва ли проверяваш ред по ред кода на всяко свалено приложение за да разбереш какво може. А дори и да го правиш, дето се вика е следварително. Нещо като да кликнеш върху приложен ехе.файл в личен имейл с подател НАП, НАСА, Братята Освободители...Вичко е матиматика и алгоритми...---Не съм и твърдял противното. Но това е 1-та страна на монетата, опаковката за пред публиката е другата, а алтруизма или не, и намеренията са други алтернативи
23
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До избирателНикога няма да схванеш защото си русофил.
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бързо! Слагайте шапките от алуминиево фолио, за да не ви чете Путин мислите през приложението!