КЗЛД може да глоби НАП, до 10 дни знаем дали данните ни са изтекли

Гражданите ще могат да търсят правата си в съда
18 юли 2019 17:07,
16
КЗЛД може да глоби НАП, до 10 дни знаем дали данните ни са изтекли
Снимка: НАП

До 10 дни всички български граждани ще могат да проверят в системата на НАП дали данните им са сред изтеклите при хакерската атака срещу Националната агенция за приходите. Това обяви пред БНТ председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

По думите му, след като това се случи, гражданите ще могат да потърсят правата си и в съда, ако пожелаят и допълни, че Комисията за защита на личните данни ще започне производство в НАП.

Още по темата
"На практика данните на всеки български гражданин в страната са източени от НАП", потвърди Караджов.

Според него, ако задържаният за атаката 20-годишен Кристиян Бойков е работил сам, то трябва да има гениални способности. Едно е ясно според председателя - държавните системи за сигурност не отговарят на изискванията.

"Досега аз не знам държавна институция, която да е направила одит на своите ИТ системи и да действа по този одит систематично, ежемесечно", изтъкна той.

Според Караджов ИТ фирмите инвестират много в киберзащита и държавата би трябвало да положи поне минимални усилия за това. Защото ЕГН-тата на гражданите могат да се използват за редица измами, включително кражба на фирми или самоличност. За да можем да проверим дали някой е злоупотребил с нашето ЕГН, НАП работят върху нов проект.

"Ще направят система и подходяща платформа за бърз достъп до тази информация. В рамките на 10-тина дена всеки един български гражданин ще има възможност да извърши проверка. Това, което могат да направят гражданите, е да използват конституционно гарантираното им право да подадат жалба в съответния съд", обясни плановете на НАП председателят на КЗЛД.

Въпреки това той припомни, че ако търсят обезщетение, ще трябва да могат да докажат, че лично са претърпели вреда от теча на данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Киара преди 4 години
Единственото което аз искам да знам е, в случай, че мойте лични данни се окаже, че са сред изтеклите и при доказана вина на заподозрения, дали имам законно право да повдигна граждански иск за кражба и разпространение на личните ми данни без мое съгласие.
12
1
 
2
 
! Отговори
Joko преди 4 години
КЗЛД щели да глобят НАП ! Така де, ще си го преместят от левия в деания крачол !
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да питаме ИТ специалиста еврокомисар Неделчева. Всичко знае по всички въпроси на сигурността по телевизията. Защо и плащаме заплата от милиони?
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има виновен за източването. НАП не са източили сами данните. Вълшебникът е невинен, а пострадалият е виновен. Вълшебникът е омагьосал Боко и май и там има бъгове. Единият го хвали, другият казва да не го хвалят. Липсва лошото ченге.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като "глобят" НАП парите от къде ще дойдат???Ами от ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ разбира се.Кви ЕДИОТЕ сте тоова журналята вееее?!??!Кви са тези менте новини??кого лъжете бе мaлoуMници?!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде тук е личната отговорност?Спекулира се с така наречената колективна отговорност въпреки,че е на лице лична безотговорност.До кога Държавата няма да търси лична отговорност от виновните заемащи високи отговорни държавни постове,нанесли щети за милиони.Не знам в света да има Държава която само да дава без да търси лична отговорност от служителите си.Ако това се бе случило в САЩ,виновните щяха да бъдат съдени от самата Държава а не от гражданите само.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кви 10 дни, до тук съм проверил 30 човека и за всички под една или друга форма в един или друг файл излизат записи
6
1
 
1
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Нали казахте, че на момчето това му е била работата - да тества сигурността на различни учреждения. Беше първоначално "бяр" хакер, ама явно като не може никой от един куп милиционери да си свърши работа и е по - лесно него да го обвинят.
5
0
 
12
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Абсурдите на ГЕРБ продължават !!! Държавата да глоби държавната НАП!!! А държавната НАП естествено ще вземе парите от нас !!!
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не потърпевшия трябва да доказва,че има злоупотреба с данните му,а НАП трябва да докаже,че няма злоупотреба.Аз как да докажа след като не бих могъл да знам,кой и какво е извършил с тях.Чак когато се окаже,че съм длъжник някому за милиони *** доказвай че"нямаш сестра"Не моите средства за комуникация са хакнати а на НАП,които по закон са длъжни да ги пазят по добре и от"светия граал"И не аз съм виновен за тяхната въпиюща немарливост че да доказвам каквото и да еЗакона важи за всички,не само за мен
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво значи да глоби НАП? Това е държавна агенция? Т. Е. Да глоби нас данъкоплатците, че ни взеха данните? Хахахаха абсурдна държава.
2
2
 
19
 
! Отговори
Един преди 4 години
НАП позволява да ни изтекат личните данни. КЗЛД налага глоба на НАП. НАП плаща глобата. Понеже НАП няма други доходи, освен тези, които изсмуква от нас, дефакто ние плащаме глобата. НИЕ плащаме глоба, затова че някой е позволил да изтекат НАШИТЕ лични данни. Следите ми мисълта, нали? Та докато не почнат да се налагат лични, персонални глоби, за всяко провинение на и без това раздутата и очевидно некомпeтентна държавна администрация, нищо добро не ни чака.
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че кви данни може да са ми изтекли от НАП? Важните данни се крият от НАП.