Какво може да научи НАП от САЩ?

Equifax не може да се възстанови след успешна хакерска атака
22 юли 2019 15:45, Бойчо Попов
12
Какво може да научи НАП от САЩ?
снимка: Ройтерс

На фона на мащабната хакерска атака срещу българската приходна агенция, един случай в САЩ показва колко трудно е възстановяването дори от по-малка като дял на засегнатото население атака. Въпреки че точна аналогия не може да се прави заради различната законова база и простия факт, че в случая със САЩ става дума за частна компания, развитието на казуса все пак показва пред колко сложен процес са изправени мениджърите на Националната агенция по приходите (НАП).

Става дума за американската кредитна компания Equifax, която според в. "Wall Street Journal" е близо до сделка за плащането на около 700 млн. долара за извънсъдебно уреждане с американските регулатори и щати по темата с нарушаването на личните данни. При това случаят датира от преди две години.

Equifax ще плати сумата от около 700 млн. долара за извънсъдебно уреждане на спора с Федералната търговска комисия, Бюрото за финансова защита на потребителите и повечето щатски прокурори.

Хакерският пробив през 2017 г. в компанията засегна повече от 143 милиона души по целия свят.

Сумата, която трябва да бъде платена от компанията, може да се промени в зависимост от броя на исковете, подадени в крайна сметка от потребителите, твърди материалът на WSJ, като добавя, че споразумението може да бъде обявено още в понеделник.

Споразумението ще изисква от фирмата за финансови услуги да направи нови промени в начина, по който защитава и обработва потребителските данни, твърди  "Wall Street Journal". Ще бъде създаден фонд за обезщетяване на потребителите за щетите, които са претърпели те в резултат на хакерската атака. 

Целия материал четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: НАПхакерска атакаEquifax
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
8
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Колко дават на ИТ специалистите в Equifax? Защо и там са ги хакнали?
6
0
 
10
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 1: И за това ли "***" са виновни. А Путин защо си забравил да го споменеш?Докато дават по 600 лева заплата на ИТ специалист, не чакайте сигурност на данните нито от НАП, нито от Търговския регистър, нито от никоя друга държавна организация с база от данни.
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ликвидация на нап и изграждане на нова структура от нулата. Всички служители от нап да бъдат уволнени без право повече да работят на държавна работа. Плащане на обезщетение на всички засегнати 5 милиона българи. Това като минимум
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво може да научи Бг от ...? Първо да пита за КТБ.
3
0
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Отговорът е - нищо, защото в НАП не страдат от главоболие!Ваш: Елин Пелин
2
0
 
10
 
! Отговори
Гоги преди 4 години
Фалит на НАП ?
1
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде стига сега, *** таман се разпениха и вие пишете че тия неща и на други места стават.