Виктор Медведчук: Сивия кардинал на Путин в Украйна се завръща

Той беше избран за депутат от проруската партия
Обновена: 23 юли 2019 22:21 | 23 юли 2019 21:30,
31
Виктор Медведчук: Сивия кардинал на Путин в Украйна се завръща
Снимка: архив, Reuters

Смятан за "сивия кардинал" на властта в Украйна, той излиза от сенките: Виктор Медведчук, близък с руския президент Владимир Путин, се завръща забележително на политическата авансцена - беше избран за депутат от своята проруска партия.

Някога наричан от противниците си "принцът на мрака", той влиза в парламента на 64-годишна възраст, след близо 15 години, в които официално не е заемал политически пост. Това обаче не му попречи да запази статута си на привилегирован събеседник на господаря на Кремъл, който е кръстник на една от дъщерите му.

Неговата партия "Опозиционна платформа - За живота", която беше подкрепяна открито от Русия по време на предизборната кампания, се оказа на второ място на парламентарните избори в неделя с около 40 от общо 450 депутати.

Още по темата
Този резултат, означаващ по-голяма публичност, разтревожи прозападния лагер, за който Медведчук е черна овца. Отношенията с Русия достигнаха най-ниското си равнище след руската анексия на Крим през 2014 г. Последва война с проруските сепаратисти в източната част на страната, при която за пет години загинаха близо 13 000 души.

Медведчук не показва, че е развълнуван. "Ние сме доволни", реагира той в интервю с АФП, обещавайки да остане в опозиция на новия президент Володимир Зеленски, чиято прозападна партия получава мнозинство според вчерашните прогнози на медиите.

Макар че Киев и Западът обвиняват Русия във военна подкрепа на сепаратистите и две трети от украинците смятат големия си съсед за "страна агресор", Медведчук е на мнение, също като Кремъл, че става дума за "вътрешен конфликт".

"Само с помощта на Русия може да бъде възстановен мирът", настоява обаче той: "Няма друго решение", освен да се използва нейното "влияние" върху сепаратистите.

Демонстрирайки твърди позиции против НАТО и ЕС, Медведчук редовно обвинява Киев, че "не е направил нищо", за да сложи край на войната и също като Москва е за федерализация на Украйна.

Подложен на американски санкции

В Украйна заради тези изявления той бе обвинен в "държавна измяна", но разследването изглежда не напредва.

А зад кулисите той вече прави ходове с пешките. Според медии през последните месеци той е купил, чрез свой близък, три телевизии в Украйна, предизвиквайки напускането на скандализирани журналисти.

В отговор на въпрос за отношенията си с авторитарния лидер в Кремъл, Медведчук избягва думата "приятелство": "Имаме отлични отношения, изграждани в продължение на дълги години. И днес аз правя всичко, за да използвам тези отношения - той го знае и аз не го крия - в интерес на моята страна и на моите съграждани".

Но Медведчук, който не заема никакъв официален пост от 2005 г., "доста често" се среща с руския президент - официално, за да обсъди "уреждането" на конфликта в Изтока. Тези срещи се отразяват подробно от руските телевизии.

На видео от 2012 г. може да се види как Медведчук и съпругата му Оксана Марченко, телевизионна водеща, посрещат Путин в луксозната си вила в Крим.

Роден в Русия и завършил право в Киевския университет, той беше депутат от 1997 до 2002 г., а след това, в продължение на три години - началник на президентската администрация. Обвиняваха го, че е създал в президентството система за цензура чрез инструкции как телевизиите да отразяват политическите събития.

След избирането през 2005 г. на прозападен президент Медведчук, смятан за много богат, напусна президентството и изчезна от обществения дебат до началото на руско-украинската криза през 2014 година.

Той беше засегнат от американските санкции след анексирането на Крим, но беше назначен от тогавашния президент Петро Порошенко за представител на Киев във водените под егидата на ОССЕ преговори със сепаратистите.
Според Порошенко кандидатурата му е била наложена от Владимир Путин.

Политолозите донякъде омаловажават второто място, спечелено от партията му, защото смятат, че това е скромен резултат за страна, управлявана до 2014 г. от проруски президент.

"Активната подкрепа на Кремъл ще изостри негативното мнение на обществото" за проруските политици, дори предупреждава политологът Володимир Фесенко. Смятани за парии от другите движения, "те ще останат затворени в своето гето" в парламента, предсказва той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
9
 
11
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Гледах му интервюто с Оливър Стоун в "Борбата за Украйна".Човекът говори истини, следва икономическата логика, не черпи политически дивиденти на гърба на русофобията.Украйна цъфна и върза, когато синчето на Байдън заграби петролния бизнес.Колкото повече опозиция и икономически просперитет за украйнците, толкова по-добре.Нацитата се налудуваха, време е сериозни хора да поемат управлението в Украйна.В момента икономически Украйна е много зле, украйнците страдат.Да не говорим за демография.
19
12
 
13
 
! Отговори
Тъй, де! преди 4 години
Какво значение има някакъв си Путинчук с неговите 40 депутати в 450 местната Рада. Просто той е украинския болен Волен!
18
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ние си имаме достатъчно проблеми но кликата на гробарската партияслугите на краваршингтон ни заливат с материали за украйна и русиявижте балгария бре по.дл.гиза болни деца няма лекарства за други има апартаменти с асансьори те ми пишат за украйна пред парлламента да ви провесят е малко
17
4
 
17
 
! Отговори
джо преди 4 години
Що за глупава статия? Въпросния човек никога не се е изнасял от Украйна.Не зная всички политици там и кой на кого е човек, но за неговата партия гласуват руско говорящите в Украйна.Като се има пред вид неучастието в изборите на населението от самопровъзгласилите се републики и хората които работят в Русия, даже процента е по - нисък. Как в България имаме ДПС, напълно нормално на фона на историческите събития. Защо да няма такава партия и защо запада трябва да го е страх
16
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Този един ден ще бъде съден и екзекутиран за държавна измяна. Слава Украйна!!!"Някъде измежду цялото това орално облужване на ?Украйна забрави, че се намираш в България. Или според зависи с какво ще си оправдаваш поведението в момента. Да чуем от тебе "Слава на България" е мисия невъзможна.
15
2
 
28
 
! Отговори
УкроПиитекия преди 4 години
Статия с неграмотно заглавие и безсъдържателно изложение. И за какво учите журналистика? Можете да пишете платени заявления и без 4 години запой из дискотеките!
14
33
 
13
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Този един ден ще бъде съден и екзекутиран за държавна измяна. Слава Украйна!!!
13
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статии употребяващи елементарна пропаганда обикновено обслужват Вашингтон. Вземете за пример тази статия- още в началото ти се обяснява, че този е зъл и синоним на Сатаната. Някой е нетърпелив да го представи в най-лошата му светлина и очаква всички читатели първосигнално да включат лайнометите.
12
31
 
9
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
Кремълските троляги изпадат в екстаз. Не се радвайте, драги мои. Кремълската пионка и доносник на КГБ няма да върне Украйна в Кремълска орбита. Свърши тя. Украйна ще си иде към Европа, а " вашта майка " Русия към Азия. С Иран Афганистан, Турция и Северна Корея. Там където им е мястото.
11
7
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
#Завръщането на Русия# това е само началото!
10
5
 
30
 
! Отговори
Петров преди 4 години
За наглия американец Байдън който най -безцеремонно колеше и бесеше, назначаваше и уволняваше и украинците го посрещаха като ага с теманета до земи, естетсвено нито дума. Америка за България и Америка за Украйна - гарван гарвану око не вади.
9
1
 
25
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Правилно в заглавието е да се напише "Сивият кардинал....", а не "Сивия ..." Пълен член!!!! каквото и да значи това!
8
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБорис Джонсън не може да гледа руснаци дори на снимка.
7
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСИЯ СИ ВРЪЩА УКРАЙНА, НАТРЕСЕ ГО НА АНГЛИЧАНИТЕ И ГИ НАПРАВИ ЗА СМЯХ ПРЕД ЦЯЛ СВЯТ.
6
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борис Джонсон ще води англетата и ще прави яко бизнес с Русия. Кой го интересува Украйна, това държава ли е?
5
8
 
24
 
! Отговори
! преди 4 години
Статията направо цепи с обективния си безпристрастен стил, малко напомня на работническо дело и кинопреглед от соц времената, нищо че е "сделана" в някой бастион на свободното демократично слово хахахаха
4
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 4..Волен? Ти добре ли си бе човек? Волен поне.Казва нещата от време на време в прав текст.Докато "бога слънце" Борисов.Пее една и съща песен.Ес НАТО и пак ЕС! -:) Но нищо не казва и прави.За Българските НИ ИНТЕРЕСИ! -:) Мислете бе хора! Научете се да мислите САМИ! А не да приемате за чиста монета Само това което ви казват!
3
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ние си имаме един предател - Волен МедведЧук !
2
5
 
13
 
! Отговори
българин преди 4 години
До 1 ви..За Меркел си прав..Но за Макрон ЖЕСТОКО ГРЕШИШ! Той 1 ви и единствен."намекна" в прав текст.Че Европа.В сегашната си форма.Има нужда от Наша Европейска си армия! Тоест.Намекна Че Ако имаме такава.Америка Ще трябва ДА СИ ТРЪГНЕ ОТ ЕВРОПА! Не чух НИТО ЕДИН ЕВРОПЕЙСКИ"ПОЛИТИК" СЛЕД ИЗКАЗВАНЕТО МУ.ДА ПОВТОРИ КАМО ЛИ ПОТРЕТИ ДУМИТЕ И ИДЕЯТА МУ!-:( За съжаление сме уви! Така че разликата Меркекл предателката на Европа и Макрон.Е от земята до небето!!!!Само ще вметна.Че Европполитиците спят!
1
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предатели и стука4и е имало и ще има .