Етичен туризъм в Сицилия - без да дадеш евроцент на мафията

Хората, които не се отчитат на мафията, често получават заплахи
31 юли 2019 09:10, Александър Попов
25
Етичен туризъм в Сицилия - без да дадеш евроцент на мафията
Снимка: Pixabay

Сицилия, разположена в центъра на Средиземноморието, е привличала милиони посетители през 2500-годишната си история. Сега обаче се опитва да примамва етични туристи, които не искат да пълнят джобовете на организираната престъпност, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Отправяйки предизвикателство към стереотипното описание на сицилианците като гангстери, социални компании - бизнеси, които искат не само да трупат печалба, но и да правят добро - насочват туристите към хотели, ресторанти и магазини, които не са обвързани с мафията.

През последното десетилетие АдиоПицоТравел (AddioPizzoTravel), социална компания, появила се от масово движение срещу мафията, работи с местните хора, които са решени да разклатят статуквото, като откажат да плащат "пицо" - сицилиански жаргон за парите, които се дават за защита. Според проучване от 2012 година близо три четвърти от сицилианския бизнес плаща такава "такса".

АдиоПицо предлага обиколки, насочени към откриването на природните и културни съкровища на острова, като същевременно туристите научават за историята на гражданската съпротива срещу мафията и личните истории на активисти и магистрати, които са заплатили с живота си.

"Искаме да представяме красотата на пейзажите ни и гастрономията извън стереотипите, които обикновено се приписват на Сицилия. Както и красотата на хората, които имат смелостта да кажат "не" на мафията", разказва пред Ройтерс основателят на АдиоПицо Дарио Рикобоно.

"Пицото" не е просто плащане на пари в брой, а неумолим механизъм, който поглъща компаниите и ги асимилира в широкообхватна престъпна мрежа, отбелязва Ройтерс.

Хората, които отказват, често получават смъртни заплахи или стават жертви на вандализъм и палежи. Те могат дори да се сблъскат с отлъчване от местната общност и да загубят клиентите си.

Според проучване на фондация "Роко Киничи" малкият бизнес като дребни търговци и занаятчии плаща средно до 600 евро (670 долара) месечно за защита и редица собственици приемат разхода за неизбежен.
За по-големите компании като супермаркети и строителни компании "пицото" може да достигне до хиляди евро.

Актът на неподчинение на АдиоПицо е довел до създаването на мрежа за подкрепа, която свързва малките бизнеси, отказващи да платят "пицото" с местни потребители, които с желание подкрепят чистата икономика.

След като тази идея се разпространила в страната и извън нея, туристите започнали да се свързват с асоциацията за съвети за обекти, които са извън контрола на мафията. Така през 2009 година възникнала АдиоПицоТравел.

Днес организацията работи с мрежа от над 1000 компании в и около Палермо. Те могат да бъдат разпознати по стикерите на прозорците, които гласят "Плащам на тези, които не плащат".

Град Корлеоне може и да си е спечелил слава благодарение на връзката си с книгата и филмовата трилогия "Кръстникът", но асоциацията срещу мафията "Либера" предпочита да се съсредоточи върху създаването на възможности за работа на незаетите хора, които иначе биха могли да бъдат впримчени в мрежата на организираната престъпност. Партньорската й мрежа от социални компании отглежда органични култури върху земи, конфискувани от мафията, и предлага обиколки и престой във фермите, където туристите могат да опитат паста и органично вино. Предлагат се и екскурзии до каменните селца, кацнали на върха на неравните хълмове в околностите на Палермо.

"Подобни инициативи показват, че работните места, необвързани с престъпността, имат смисъл от икономическа гледна точка", твърди активистът от "Либера" Лило Ганджи.

"Трябва да дадем конкретни възможности, ако искаме да постигнем значителни промени", допълва той.

"Иначе е много лесно за 18-годишен младеж без работа да печели 3000 евро месечно като дилър на дрога за мафията", коментира Ганджи.

Активистите, борещи се срещу мафията, признават, че все още трябва да бъде свършена много работа, за да се разпространи влиянието на етичния туризъм в Сицилия, особено след като по-голямата част от икономиката на острова е под властта на организираната престъпност.

Около 70 процента от 50 000 компании в Сицилия плащат "пицо", главно в провинции с големи градски центрове като Палермо, Трапани, Катания, Месина. Това сочи проучване на Ес Оу Ес Импреза (SOS Impresa) - подразделението за борба с рекета на италианската асоциация на търговците на дребно Конфесерченти (Confesercenti).

"Въпреки че Коза ностра и други мафиотски групи в Сицилия показват признаци на криза, редица бизнес собственици отказват да признаят, че плащат пицо", твърди Умберто Сантино, основател на асоциацията за борба с мафията в Палермо "Сицилански център за документация Джузепе Импастато".


25
Още по темата: туризъммафияСицилия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 1 година
Те сицилианците от десетина години вече ни дишат праха, най глямата престъпна организация в света се казва " ГЕРБ", където мафията си има държава- тази държава се казва- Бойколандия!!!
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лютви Местан 15
Мусолини така ги е "изловил" че Тото Рийна управлява цяла Италия през 60те години на миналият век.
Я стига ГЛУПОСТИ!
Мафия в Италия има и ще има за вечни времена.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, и мафията какво прави в случая? Просто стои със скръстени ръце? Айде не на мен. Тази организация или е пак на мафията и си играе на добро и лошо ченге, или е пунта мара. Ще имам аз стикер на организацията на магазина си и мафията ще стои и ще ме гледа. То така става, еле пък в Сицилия.
19
2
 
3
 
! Отговори
до Лютви Местан преди 1 година
Те затова избягаха тогава в Ню Йорк и после като падна Мусолини, се върнаха и възобновиха дейността.
18
4
 
13
 
! Отговори
T. Живков преди 1 година
А тук, за да не даваме и цент на гербо-болшевишката мафия, ходим в Гърция.
17
1
 
13
 
! Отговори
Виготура преди 1 година
Камората е в Неапол, Ндрангетата е в Калабрия и има по-силни връзки със Сицилия. На север мафията вече играе с държавата и по-големия и бизнес е в източване на еврофондове и държавен бюджет, отколкото с наркотици, оръжие и проституция. В Сицилия всичко е като преди 200 г, точно защото мафията спира всякакво развитие на региона. А в България мафията напълно се е сраснала с държавата и не може да бъде различена.
16
2
 
14
 
! Отговори
гражданин преди 1 година
Мафията се държи на това, че много хора са овце и си плащат. А и полицията никаква я няма. Нещо както в Северна Корея. Всички там се покланят на един дебел тумбак.
15
4
 
22
 
! Отговори
Лютви Местан преди 1 година
"Мафията и до днес управлява навсякъде в Сицилия. Никой не я е съборил и няма да я събори в следващите 200 години"

В много голяма грешка си - за 24 часа Мусолини ги излови всичките и ги разстреля без съд и присъда и без да им дава никакви обяснения. Вадеше ги като плъхове от тайници, хамбари, землянки и от септични ями дори, разстрелваше ги любезно и ги пускаше обратно в гов.н.ата за да не се цапа. Така че недей да заблуждаваш хората че не можело. Може стига да има политическа воля.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България мафията на ГЕРБ присвои директно бизнеса на другите клонове на мафията.
13
5
 
19
 
! Отговори
европеец преди 1 година
В България плащаш на мутрите свързани с ГЕРБ!
Платиш ли си на тях, никой не те закача!
12
3
 
2
 
! Отговори
Krom преди 1 година
До Урок по география - и това трябва да ме изпълни с възхищение? Говоря за точката в Месина където Сицилия е на три кирлометра от Калабрия. И това е по бедната част на Италия. Дали Мафия или Камора, дали ще управлява - давам ти пример за човешкия дух. Не споря с теб за фактологии. Колкото до урока - ами виж си картата.
11
4
 
6
 
! Отговори
Krom преди 1 година
..Католически свещеник убит пред учениците, защото е проповядвал срещу наркотиците. Красиво място и толкова противоречия. Отдавна в Италия няма Мафия. Там има Камора. И тя, Камората няма да пусне Сицилия скоро. Двата стълба на никога непостроения мост между Сицилия и Калабрия, както и интересите на бивши италиански политици към фериботния бизнес, всичко това говори за хватката на Камората в Сицилия.
10
0
 
14
 
! Отговори
K..урАнов СМГто преди 1 година
Факт!!! В БГ Мафия управлява държавата. И да, на ниски нива Мафия пали/краде бизнеси/матри/фирми...

Докато имаме К..урАнов, Тиква, К..урНелия. Докато сайтове като този трият и блокират свободата на словото. Докато арестуват хора без доказателства за престъпление. МАФИЯ ЩЕ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВА.

Само,че ЧОВЕК Е ОБРАЗ И ПОДОБИЕ БОЖИЕ. Мутрите не разбират това, защото са НЕОСЪЗНАТИ САТАНИСТИ. Човек е създаден да се бори със ЗЛОТО. Края на МАФИЯТА накрая ще настъпи.
9
4
 
6
 
! Отговори
Урок по география преди 1 година
До Krom

Към Реджо ди Калабрия не е "долния" край, а Източния край. И не е беден, а за Сицилианския стандарт е доста богат - там са Таормина, Катания, Сиракуза. "Долният" край е Агридженто, ако него имаш предвид, да по-беден е от останалите райони.
Фалконе и Борселино са бити карти, убиха ги като кучета през 1992-ра година. Излезе народа в тяхна подкрепа, повикаха малко и се кротнаха. Мафията и до днес управлява навсякъде в Сицилия. Никой не я е съборил и няма да я събори в следващите 200 години
8
1
 
8
 
! Отговори
А направи в БГ преди 1 година
такава услуга - ще те погнат Гешев и Горанов я за укриване на данъци я за тероризъм, я за пострана хавлийка на дюна.
7
1
 
10
 
! Отговори
Krom преди 1 година
Да, има известна доза истина в статията. Сицилия е толкова по хубава, колкото по далеч от Палермо отиваш. И колкото повече приближаваш към долния край - който е към брега на Реджо Ди Калабрия - толкова по бедна и тъжна. От друга страна, заставайки при колоните които напомнят Джовани Фалконе и неговите охранители, си даваш сметка, че на този сват има и хора достойни и готови да се изправят срещу смъртта. В Палермо можеш да видиш и снимки на католически свещеник разстрелян от мафията пред децата..
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ви знаят устите, ама не са ви запалвали заведението да видиш безсилната полиция как нищо не прави. Затуй ще си плащате като попове. Дали на мафията пицо или на държавата данъци - все си прецакан.
5
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В БГ мафията е държавата! По-добре да си платя на Ценко Чоков да ме пази от грабежи и циигани, отколкото да чакам полицията да ме защитава.
4
6
 
9
 
! Отговори
Пройчо Прокурора преди 1 година
Демокрация значи власт на народа, сицилианският народ така е устроил острова си, защото този модел най-добре им съответства, получило се е по естествен път.
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един интелектуалец в Сицилия и той много се е правел на отворен и е писал по вестници и разпространявал в медиите "Адио пицо" и агитирал хората да не си плащат и му се случила случка - намерили го надупчен и разфасован на улицата.
Мафията е по-стара от държавата!