Етичен туризъм в Сицилия - без да дадеш евроцент на мафията

Хората, които не се отчитат на мафията, често получават заплахи
31 юли 2019 09:10, Александър Попов
25
Етичен туризъм в Сицилия - без да дадеш евроцент на мафията
Снимка: Pixabay

Сицилия, разположена в центъра на Средиземноморието, е привличала милиони посетители през 2500-годишната си история. Сега обаче се опитва да примамва етични туристи, които не искат да пълнят джобовете на организираната престъпност, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Отправяйки предизвикателство към стереотипното описание на сицилианците като гангстери, социални компании - бизнеси, които искат не само да трупат печалба, но и да правят добро - насочват туристите към хотели, ресторанти и магазини, които не са обвързани с мафията.

През последното десетилетие АдиоПицоТравел (AddioPizzoTravel), социална компания, появила се от масово движение срещу мафията, работи с местните хора, които са решени да разклатят статуквото, като откажат да плащат "пицо" - сицилиански жаргон за парите, които се дават за защита. Според проучване от 2012 година близо три четвърти от сицилианския бизнес плаща такава "такса".

АдиоПицо предлага обиколки, насочени към откриването на природните и културни съкровища на острова, като същевременно туристите научават за историята на гражданската съпротива срещу мафията и личните истории на активисти и магистрати, които са заплатили с живота си.

"Искаме да представяме красотата на пейзажите ни и гастрономията извън стереотипите, които обикновено се приписват на Сицилия. Както и красотата на хората, които имат смелостта да кажат "не" на мафията", разказва пред Ройтерс основателят на АдиоПицо Дарио Рикобоно.

"Пицото" не е просто плащане на пари в брой, а неумолим механизъм, който поглъща компаниите и ги асимилира в широкообхватна престъпна мрежа, отбелязва Ройтерс.

Хората, които отказват, често получават смъртни заплахи или стават жертви на вандализъм и палежи. Те могат дори да се сблъскат с отлъчване от местната общност и да загубят клиентите си.

Според проучване на фондация "Роко Киничи" малкият бизнес като дребни търговци и занаятчии плаща средно до 600 евро (670 долара) месечно за защита и редица собственици приемат разхода за неизбежен.
За по-големите компании като супермаркети и строителни компании "пицото" може да достигне до хиляди евро.

Актът на неподчинение на АдиоПицо е довел до създаването на мрежа за подкрепа, която свързва малките бизнеси, отказващи да платят "пицото" с местни потребители, които с желание подкрепят чистата икономика.

След като тази идея се разпространила в страната и извън нея, туристите започнали да се свързват с асоциацията за съвети за обекти, които са извън контрола на мафията. Така през 2009 година възникнала АдиоПицоТравел.

Днес организацията работи с мрежа от над 1000 компании в и около Палермо. Те могат да бъдат разпознати по стикерите на прозорците, които гласят "Плащам на тези, които не плащат".

Град Корлеоне може и да си е спечелил слава благодарение на връзката си с книгата и филмовата трилогия "Кръстникът", но асоциацията срещу мафията "Либера" предпочита да се съсредоточи върху създаването на възможности за работа на незаетите хора, които иначе биха могли да бъдат впримчени в мрежата на организираната престъпност. Партньорската й мрежа от социални компании отглежда органични култури върху земи, конфискувани от мафията, и предлага обиколки и престой във фермите, където туристите могат да опитат паста и органично вино. Предлагат се и екскурзии до каменните селца, кацнали на върха на неравните хълмове в околностите на Палермо.

"Подобни инициативи показват, че работните места, необвързани с престъпността, имат смисъл от икономическа гледна точка", твърди активистът от "Либера" Лило Ганджи.

"Трябва да дадем конкретни възможности, ако искаме да постигнем значителни промени", допълва той.

"Иначе е много лесно за 18-годишен младеж без работа да печели 3000 евро месечно като дилър на дрога за мафията", коментира Ганджи.

Активистите, борещи се срещу мафията, признават, че все още трябва да бъде свършена много работа, за да се разпространи влиянието на етичния туризъм в Сицилия, особено след като по-голямата част от икономиката на острова е под властта на организираната престъпност.

Около 70 процента от 50 000 компании в Сицилия плащат "пицо", главно в провинции с големи градски центрове като Палермо, Трапани, Катания, Месина. Това сочи проучване на Ес Оу Ес Импреза (SOS Impresa) - подразделението за борба с рекета на италианската асоциация на търговците на дребно Конфесерченти (Confesercenti).

"Въпреки че Коза ностра и други мафиотски групи в Сицилия показват признаци на криза, редица бизнес собственици отказват да признаят, че плащат пицо", твърди Умберто Сантино, основател на асоциацията за борба с мафията в Палермо "Сицилански център за документация Джузепе Импастато".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: туризъммафияСицилия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.