От градината до масата - 300% надценка на доматите

Рекордни цени това лято, поскъпнали са с 40%
34
От градината до масата - 300% надценка на доматите
Снимка: Булфото, архив

Доматите у нас покъпнаха драстично. Според статистиките средната цена за юли е била 1,90 лв. кг. Това представлява увеличение с 40 на сто повече спрямо 2018 г.

Още по темата
Рекордьор по цени е столицата. В София за български розов домат клиентите плащат 5лв. кг, като на места сумата е по-висока.

Високи цени има и в градовете Монтана, Хасково, Бургас и Велико Търново.

Търговци в село Кърналово, община Петрич обясниха пред bTV, че най-търсен сред потребителите е розовият домат.
Най-скъпият продукт на борсата е около 2 лв., което по думите им е рядко срещана цена. Търговците заявиха, че има цени на домати от 0,70 ст. кг.

Производителите недоволстват, защото според тях се получава надценка на цената от близо 300%.

Според тях това се дължи на преминаването на продукта през няколко търговеца, докато стигне до крайния потребител.

Освен това търговците изтъкнаха, че Министерството на земеделието, храните и горите не отпуска достатъчно средства за пръскане на продукцията с препарати против болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Фармацевт преди 4 години
Надценката на едно лекарство на база производител е 10 %, за търговеца на едро - 5- 6 % , за аптеката 15 - 17 %. И после ни наричат нас фармацевтите търгаши и изедници на народа. А я вижте тия спекуланти, как си правят далаверите и на никой не му пука.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мнение2,69 лв е нормална цена за доматите през месец януари, през месец август си е съдиране на кожи. Цена от около 1 лев за килограм розови домати има в провинцията, но на пазара ходил търговеца да си ги товари от борсата. В София обичаме май да ни е скъпо, за да се правим на баровци, заслужаваме си го тогава.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До политпросветатаДаже такива политпросветени трябва да знаят, че в историята няма постъпателно движение нагоре! Бяха допуснати крупни грешки, ДЗС-тата например! И други грешки, и лоши сделки.Но имахме ЗЗУ с производство с качество на MEMОREX, правехме лазери с наши изкуствени рубини, кораби за ГФР с лазерно разкрояване и плазмени заварки, първокласно оръжие, не само АК, а и "Стършел", и радари за локиране на морски мини,БТР-и, минохвъргачки.Имахме "Океански риболов", нямахме белтъчен глад!
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докторите по морето вземали прекалено скъпо а търговците са света вода ненапите.
26
5
 
4
 
! Отговори
политпросветата преди 4 години
До НанеНане, Нанее, не си изучавал задълбочено Тезисите на др. Тодор Живков.Помниш ли партийната повеля за самозадоволяването, а? Беше в началото на 80-те.Та излезе вицът: Чрез он ан изъм - към комунизъм.И повелята не беше да се побарва народът, а сам да си произвежда каквото може за ядене. *** как тъй, при тия "цъфтящи" ТКЗС-та и АПК-та?Починът "Направи си сам", пак тогава излезе, заради недостига на майстори за битови услуги (заминаха си занаятчиите от преди 9.IX).чЕти Нане, чЕти ;)
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато влакът тръгваше от Пазарджик за Пловдив, минаваше 15 минути покрай оранжерии. Днес разни идита ми обясняват, че АЕЦ Белене не ни е нужна, защото нямаме производства, изискващи енергия! Само и само да прокарат политическа линия, обречена на провал! Предатели, които работят за чужди интереси!
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
баща ми е малък производител на три сорта домат. изкупуват му го на жълти стотинки, след това идва нереалната надценка на пазара.
23
3
 
17
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Кой не скача е червен...Нарипахте ли се... Яжте банани и тоалетна хартия... Само можете да си мечтаете, за стандарта на живот при Другаря Живков... За масата, говоря... Не за крадците...
22
2
 
6
 
! Отговори
тез червени домати преди 4 години
да са живи и здрави алчните търговци и прекупвачи
21
1
 
10
 
! Отговори
Бо Бан Кя преди 4 години
Така е при тази ДЪРПАЩА икономика, нема да се чудите.
20
2
 
13
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
България като доказана земеделска държава, силна в животновъдството и зеленчукопроизводството, вече е в историята!Налагат ни да внасяме продукти. Е, от доказани през вековете производители с традиции все пак, като картофи от Египет, домати и краставици от Северна Гренландия, свинско от Саудитска Арабия, пшеница от Сахара... То затова и цените са такива - качеството струва пари. Аз например внасям безплатни патрони. Ако се намери някой с евтин внос на оръжие... Че има едни 240 българоубийци тука
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Абе човече, ти къде живееш? 2.80 за кило домати евтино ли е? Само не ми се прави наа богаташ - изтъркал си едни подметки да обикаляш пазарите! В началото на 60-те години доматите струваха 20 СТОТИНКИ/кГ! Хранехме с домати Европа от Елба до Урал, че и по-далеч! Сега внасяме домати от Полша, а помним как им се радваха поляци и чехи на морето! "Райчета!". Власт, която се търка с керемидка от задължението си да регулира пазара, дуднейки разни мантри за свободен пазар, не е власт!
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като няма закон за регулиране на надценката всеки си слага цени които са му угодни. Тук в Австрия надценката на всички продукти е указана със закон. Повече от 10 % надценка се наказва с 1000 евро глоба при първо нарушение. Крайната мярка при рецидив е затваряне на обекта за 3 години. Затова продуктите в магазините на Австриицие струват евроцентове. Австрииските управници отдавна са разбрали че без регулативен закон няма ред и дисциплина.
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова купувайте директно от производители и не позволявайте на търговската мафия да ограбва и вас, и тях.
16
0
 
25
 
! Отговори
лично стопанство преди 4 години
Който има такава възможност - да пробва сам. Започнах преди 30 години без опит и "традиции" в семейството. Книги (не статии от интернет), съвети от по-опитни градинари и полека-лека, по системата проба/грешка се научих. Сега градината ми е като слънце, храни фамилията - три семейства сме вече и има за приятелите. Е, не е много лесно, но пък резултатът си заслужава. Поне за децата си човек може да произведе нещо чисто и вкусно.
15
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе хора къде живеете????? На Женския пазар розовия домат от българия е 2,80, в магазина(и то кварталния мини маркет в Лозенец) е 3,20. На пазар Иван Вазов са 3,80, биволското сърце е по 4,50............................................ Откъде точно ги купувате не мога да сетя за по 5 лева ??????????????????????????????????????????????????????????????
14
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има домати и за 1.60 лв. , но вие гледате розовите по 5 лв. Нямаш ли доходи ядеш най-евтиното. Всеки иска Мерцедес , но няма за всички. Трябва да се свиква с това неравенство в доходите, така е в цял свят.
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Домати има, ако не внос, а за прекупвачите - проверки и глоби!
12
23
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
А производителите какво ги интересува колко е крайната цена за потребителя?
11
1
 
30
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
За Бога Братя Не Купувайте! Само това е начина да спечелите нагласен от мутрите мач - като не играете!!