Морбили превзема света, три пъти повече са заразените от януари

Страните от третия свят и САЩ са сериозно засегнати
13 авг 2019 21:11,
12
Морбили превзема света, три пъти повече са заразените от януари
Снимка: Pixabay

Случаите на морбили (дребна шарка) в света са се увеличили 3 пъти от януари в сравнение със същия период миналата година, оповести Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Франс прес.

Още по темата

Опасност: По 20 нови случая на морбили всяка седмица

Публикуваните от СЗО данни сочат, че от 1 януари до 31 юли са регистрирани 364 808 случая на морбили, при 129 239 за същия период миналата година.

Става въпрос за най-големия брой случаи на заболяването от 2006 г., заяви говорител на СЗО. Най-много случаи на морбили са регистрирани в ДР Конго, Мадагаскар и Украйна. Огнища на болестта в момента има също в Ангола, Камерун, Чад, Казахстан, Нигерия, Филипините, Южен Судан, Судан и Малайзия, пише БТА.

В САЩ са регистрирани най-много случаи на морбили от 25 години.

Дребната шарка е сред най-заразните болести в света, като в повечето случаи смъртните случаи се дължат на усложнения. Не съществува лечение срещу заболяването, но то може да бъде предотвратено чрез две дози безвредна и ефикасна ваксина, уточни СЗО.

От СЗО смятат, че се сигнализира за по-малко от 1 от всеки 10 случая на морбили в света, а това означава, че епидемията е по-голяма, отколкото показват статистическите данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
Анна преди 4 години
И какво повече можем да направим освен да се ваксинираме, че е нужно 6 месеца да четем за това морбили. След като има ваксина, не виждам чак такава опасност за света. В България отдавна се ваксинираме за морбили и случаите са сред компактни ромски групи с голям брой неваксинирани. Ако РЗИ си вършеше работата, досега да са ги обхванали с кампания за целеви имунизации и щяхме да сме забравили.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човека ще се умори от собствената си глупост. Най-смешното е, че всички антиваксари са ваксинирани :)
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пътуване по света без имунизации като при соца доведе до поява на изкоренени в миналото болести по хора и животни-шарка туберкулоза антракс чума по животни малария тропически трески и др. единсеното решение е връщане на граничния контрол и границите но евреите от ЕС не дават.народите сами да решат оцеляване или умиране в ЕС.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
морбили и дребна шарка са различни болести- дребната шарка се нарича варицела едрата-вариола а морбилито си е молбили лошото е че и лекари слушам да говорят глупости на журналисти е простено
6
2
 
2
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Огнища на болестта в момента има също в Ангола, Камерун, Чад, Казахстан, Нигерия, Филипините, Южен Судан, Судан и Малайзия, ДР Конго пише БТА.-------Природата се бори с всички сили - да се оттърве от некачествените... *** губи борбата..Дайте им ваксина - та да станат 10 000 000 000Ние (балъците) ще ги спасяваме, и храним
5
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е дело на новичоците.
4
10
 
13
 
! Отговори
Еев преди 4 години
Антиваксарите в действие...
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересното е, че и Украйна е в списъка наред с африканските изпитателни полигони за всякакви експериментални щамове на американските лаборатории.
2
10
 
23
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Пропуснато е да се напише "Този материал излиза със щедрата финансова подкрепа на ГлаксоСмитКлайн и Новартис!"
1
0
 
0
 
! Отговори
Асан Герберджията преди 4 години
Хумангоиди на 90 %