Нападателят срещу джамията в Норвегия призна за атаката

Все още не е ясно защо преди това той е убил сестра си
17 авг 2019 11:20, Красимир Ангелов
29
Нападателят срещу джамията в Норвегия призна за атаката
Снимка: БТА

Норвежецът, обвинен за стрелбата в джамията в предградие на Осло миналата седмица, е признал за нападението, след като е разговарял с полицията за пръв път. Това заявиха от норвежката полиция, цитирана от ДПА.

"Заподозреният признава фактите, но засега не е признал официално вината си", каза представителят на полицията Пал-Фредрик Хьот Краби.

Още по темата
21-годишният Филип Мансхаус е обвинен в тероризъм и убийство на доведената си сестра. "Обяснението му даде важен принос за продължаващото разследване", добави Краби.
Той заяви пред репортерите, че няма да коментира какво е казал Мансхаус за мотива или други детайли за местопрестъпленията.

Откакто беше арестуван миналата събота, Мансхаус отказваше да отговаря на въпросите на полицията. Адвокатът му Уни Фрис заяви, че клиентът й е дал обяснения и е бил "отзивчив".

"Не мога да кажа нищо повече за това, което беше казано", заяви тя пред репортери, като се позова на разпоредените от окръжния съд в Осло рестрикции.

По-рано тази седмица Краби заяви, че мотивът за нападението срещу джамията е бил "тероризъм и да бъде насаден страх сред мюсюлманското население в Норвегия".

Полицията каза, че младият мъж е имал десноекстремистки възгледи. Дейността му в интернет пространството е основна част от разследването на нападението срещу джамията Ислямски център "Ан нур", намираща се в предградие на Осло.

Тялото на 17-годишната му доведена сестра беше намерено миналата събота вечерта в дома му, който е в същото предградие. Мотивът за смъртта й е неизвестен, а полицията не е коментирала как е умряла.

В четвъртък Краби каза, че полицията има две основни версии защо доведената сестра, която е осиновена в Китай на 2-годишна възраст, е била убита.

"Може да е било поради това, че е знаела какво е намислил и е опитала да го спре. Друг мотив би могло да бъде становището на обвиняемия по расовите въпроси", заяви Краби пред норвежката телевизия.

На 10 август в джамията "Ан нур" бяха произведени няколко изстрела, но никой не беше улучен или тежко ранен, защото Мансхаус е бил обезвреден след борба.

Норвежката полиция публикува снимки от церемония, на която двамата мъже, обезвредили Мансхаус, биват почетени и изтъква, че бързата им реакция е предотвратила загуба на животи.

Норвежки медии съобщиха, че няколко часа преди нападението заподозреният е публикувал послание, в което възхвалява масовите убийства в двете джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, през март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
6
 
! Отговори
Хм... преди 4 години
Убиец който не убива...... Стрелба без жертви...... Терорист направо спукан от бой .... намерена мъртва сестричката на обвинения ... Не дава показания ,но това не пречи "разследващите" да си дават собствени тълкувания кое как е станало и зашо е станало , все едно са били там ... съмнителни публикации които би трябвало да са от обвинения за да оправдаят стрелбата ... и точно в момент в който мюслитата мрънкат за повече права ...Добре е че не съм конспиратор ......
14
3
 
15
 
! Отговори
Ясен е преди 4 години
Пълният провал на налагането на мултикултуралният модел . Да си вземем поука.
13
2
 
18
 
! Отговори
Хамила преди 4 години
Арабухите нямат место в Ейуропа.оБратно в канала
12
3
 
5
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Този "норвежец" ми прилича, като че ли е от контингента, ...петниста хиена!
11
0
 
7
 
! Отговори
... преди 4 години
Ама как са го разкрасили при разпита... :D
10
3
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Все още не е ясно защо преди това той е убил сестра си--И ЕТО ВИ И ОТГОВОРА-21-годишният Филип Мансхаус е обвинен в тероризъм и убийство на доведената си сестра.ТЯ НАЙ ВЕРОЯТНО Е МАЛКО ПО ЗЕЛЕНА ОТ ЦВЕТЪТ НА ИСТИНСКИТЕ СКАНДИНАВЦИ
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАЗ ПЪК ПРОЧЕТОХ ЧЕ РУСНАЦИТЕ ГИ ГОНЯТ ОТ РОДНИТЕ ИМ МЕСТА КЪМ ЕВРОПА, АМА ТОВА КАКВО МЕ ЗАСЯГА.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Америка и Франция докато източват петрола на мюсюлманите и ги гонят от родните им места към Европа така ще е
7
14
 
9
 
! Отговори
Хюго Бос do 8 преди 4 години
Изчезвайте от Европа с все джамии и няма да ви ги палят. Нямате място тук.
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и мен така да ме насънят и а ще си призная. Къде отиде хуманното отношениек, права и т.н.?
5
6
 
13
 
! Отговори
чукча-писатель преди 4 години
Що ще джамия в Норвегия? Преди някое и друго десетилетие просто------първата джамия в Осло е от 1974 ...
4
9
 
8
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ПСИХОПАТ
3
5
 
24
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Не видях статия за расисткото нападение над 19 годишен българин в Англия. Едно нападение, което демонстрира как и ние сме желани, колкото и да сме бели ...
2
8
 
52
 
! Отговори
Полумесец преди 4 години
Що ще джамия в Норвегия? Преди някое и друго десетилетие просто никой не би могъл да нападне джамия в Скандинавието по липса на такава.
1
5
 
45
 
! Отговори
Аз преди 4 години
като гледам колко бой е ял и за 11 септември ще признае ...