Тръмп все пак ще направи опит да купи Гренландия

Но тя не е номер 1 в списъка му
19 авг 2019 07:40, Нели Христова
29
Тръмп все пак ще направи опит да купи Гренландия
Снимка: Reuters

Доналд Тръмп потвърди, че идеята за закупуване на Гренландия не е била просто шега, а неговата администрация наистина е проучвала възможностите за придобиване на острова. 

Още по темата

"Дания фактически притежава Гренландия, ние сме много добри съюзници. Пазим Дания, така както и голяма част от останалия свят, така че идеята се появи и аз я определих като стратегически интересна, ще поговорим малко с тях, но не е номер 1 в списъка", заяви Тръмп.

По-рано икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу потвърди, че президентът Доналд Тръмп иска да помисли за възможността да купи Гренландия, въпреки изявлението на правителството на полуавтономната територия на Дания, че тя не е за продан, предаде Асошиейтед прес. Къдлоу каза пред телевизия Фокс, че не може да предскаже какво ще се случи, но нарече Гренландия стратегическо място с много ценни минерали.

Американските военни от години разполагат с военновъздушната база Туле в Гренландия - най-северната американска база. Тя е част от глобалната мрежа радари и други сензори, които издават предупреждения за балистични ракети и осигуряват наблюдение на космическото пространство, посочва АП.  

Датската министър-председателка Мете Фредериксен потвърди, че Гренландия не е за продан, предаде ДПА. При пристигането си на арктическия остров тя посочи пред репортери, че  "Гренландия не е датска, а гренландска. А относно съобщенията, че президентът на САЩ е проявил интерес да купи Гренландия, Фредериксен  каза: "Силно се надявам, че това не е било сериозно".

Тръмп коментира и протестите в Хонконг. Той ги обвърза с търговските преговори с Китай и призова китайското правителство да не използва насилие за потушаване на анти-правителствените демонстрации в Хонконг:

"Мисля, че ще бъде много трудно да се договорим, ако използват насилие. Имам предвид ако се случи друг инцидент, подобен на този на площад Тянанмън. Много ще е трудно, ако има насилие. Аз съм президент, но това е отвъд мен. Ще има големи политически настроения, ако не направя нещо."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О, ама той човекът имал списък! Нима? Че той задмина чаршафите от Близкия Изток, бе! За тях имам идея, ама че и в Америка вече изпростяват сега го разбирам окончателно. Гответе се, хора, че ако му харесате на чичо Тръмпи, ще дойде и ще ви купи. Кажете сега, не звучи ли отвратително? И въобще, начинът по който Тръмп се опитва да прави политика. не е ли отвратителен? Не знам, ако се продължава така всички ще намразят Америка. Ако това е целта, посоката е правилна.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18Колко пъти ще постнеш тази мъдра мисъл, крети?
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези наистина си мислят, че с факаната си зелена хартия могат да купят всичко!
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Датчаните да вземат парите, за да не получат "Гренландска свобода".Гренландският народ ще отхвърли датския колониализъм.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите евроатлантици са съгласни Тръмп да анексира Гренландия.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трумпета докато не започне 3та световна няма да миряса.
16
3
 
2
 
! Отговори
монархокомунист преди 4 години
До ШопоДобре че Хитлер ги нападна и раздрънка,че ако бяха нахлули,тогава гледай Гулаг с всички екстри!Баба ми е разправяла какво чудо е било когато са дошли тук!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краваритв трябва да купят Гренландия. Когато някой те плаши с факла вземи буре с барут. ФАЩ репресира колониите си Пуерто Рико, Хаваи, Самоа, Гуам, Марианските острови, Вирджинските острови, правят експерименти върху тях. 59млн индианци са избити от кравари. Те имат предсказание, бурите ще станат страшни, ще видят как Америка потъва. Оставете ги да правят фракинг и гледайте как се давят мелезите по крайбрежията, сеир ще гледаме.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що бе, ако даде добра цена.
13
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Времената се менят, време е агресора Дания да върне заграбеното с престъпления. САЩ трябва да действат по твърдо с тях, чакаме изявление и от нашето правителство, сега ще видим реално ли считаме САЩ за наш съюзник или пак ще мълчим като мишки.
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е кажете сега, не е ли готин. И има чувство за хумор.
11
15
 
3
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
До Анонимен 9 Тръмп не е Путин да анексира.Де да се сети да купи България. Ще ни изтеглят като локомотив от соц. мизерията.
10
3
 
3
 
! Отговори
Няма да я купят преди 4 години
просто ще организират референдум за присъединяване към САЩ и готово...
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
9, бай Дончо не се пазари. Той изразява желание да притежава Гренландия.Сега Мете Фредериксен сама ще върти петата си точка. Сън няма да я лови.
8
12
 
13
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Абе он първо да върне Аляска на рашъните ,че додоворът е за 100 години ,па тогай да мисли за Гренландия ! А за Дания...Упази я ! През ВСВ Германия превзе Дания и Холандия за 8 часа !!! Добре че беше СССР да спаси Европа !!!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама той направо да си я анексира. Не виждам защо се пазари.
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обърнахте ли внимание, че Гренландия не е 1 в списъка за жертвоприношения на бай Дончо?
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко за Тръмп,че БГ не приежаваше Гренландия,щеше да му ядаде,и дори да му плати за това.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ако предложи достатъчно добра цена..."------------Блажени са вярващите. Рекетьорът взема всичко без пари.
3
2
 
9
 
! Отговори
Однако преди 4 години
Мете Фредериксен силно се надява, че заявката за покупка не е била сериозна.Бай Дончо уби последната й надежда. Някой вярва ли, че Мете Фредериксен може да удържи на напъна на Пиндостан? Желанията и предпочитанията на малката незначителна данийка, вълнуват ли хегемона? Той ще и извие ръцете и ще я овършее като слон в стъкларска лафка.Ако беше разрешила СП-2, Фредериксен можеше да получи неотценима помощ от Путин. Днес той пристига в Брегансон. Мете оставяй всичко и тичай към Лазурния бряг!