Роботът Фьодор излетя към космоса

Ракетата "Союз-2.1а" беше изстреляна от Байконур
22 авг 2019 09:45, Елка Василева
57
Роботът Фьодор излетя към космоса
Снимка: архив, Reuters

Ракета "Союз-2.1а" с кораба "Союз МС-14" беше изстреляна днес от космодрума в Байконур, предаде ТАСС. Този тип ракета носител за пръв път се използва за извеждане на пилотиран кораб в орбита.

Полетът е без екипаж, но на борда се намират човекоподобният робот Фьодор (Skybot F-850) и товари за Международната космическа станция.

Още по темата

Основните задачи на робота Фьодор по време на полета ще са предаване на телеметрична информация, параметри на полета и отработване на бъдещи дейности в открития космос, предаде ТАСС, като цитира генералния директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин.

"Фьодор има много задачи - предаване на телеметрични данни, определяне на всички параметри, свързани с безопасността на полета, извършване на експерименти, които ще са полезни за бъдещата му работа на външния борд на МКС", каза Рогозин.

Той отбеляза, че роботът ще е като изкуствен космонавт, но Роскосмос не проявява особен интерес към работата му във вътрешността на кораба.

"Работното място за робота е свързано с извънкорабна дейност, когато по команда на космонавт моментално ще достига до дадена точка от станцията, въоръжен с набор от инструменти, за да извърши ремонтни работи - каза той. - Това е само началото на голяма дейност по използването на антропоморфни роботи в космоса."

Човекоподобният робот Фьодор е създаден от компанията "Андроидна техника" и Фонда за перспективни изследвания, пише БТА.

Освен това стана ясно, че плетена играчка, изобразяваща човек в скафандър с раница, ще стане индикатор за безтегловността за робота Фьодор. Това написа на страницата си във Facebook ръководителят на пресслужбата на Роскосмос Владимир Устименко.

"Кой казва, че Фьодор ще лети сам в космоса? Запознайте се с Маруся или просто Маша. Те ще има за какво да поговорят по време на старта и полета", поясни Устименко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
И сега какво ? преди 4 години
Само дето не можа да се скачи с МКС .......
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Капсулата союз не можа да се скачи със станцията заради авария. Ще има нов опит за скачване на 27-ми ако и той пропадне или няма да има станция вече или Фьодор се прибира по един или друг начин на Земята.
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един американец можеха да пратят и да вземат 80 милиона долара. Американците вече са туристи на борда.
24
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя робот е чиста пропаганда за колхозници. Да го бяха пратили на луната, щом не можаха човек да пратят. На топло и сухо и български робот ще функционира.
23
6
 
1
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Смешна работа! Защо трябва да прилича на човек? Старовремско.
22
3
 
10
 
! Отговори
До 37 преди 4 години
Напротив, точно за тук са. За това им плащат от западната пропаганда, различните НПО-та.Това е мътна вълна от Fake News с която са се засилили да залеят света и да манипулират общественото мнение.Когато не могат да кажат нищо обидно или омаловажаващо някакъв факт, веднага превключват по заучените неща, на които ги учат западните пропагандатори.Главната им цел не е интелигентна дискусия, а омаскаряване и оплюване на всичко, до което им стигнат възможностите.
21
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия прави нещо. Коментарите изригват.... Абе озъбени комплексарчета такива, дали персонално я обичате или мразите тая страна няма никакво значение. Щом не можете да допринесете към обсъждането на новината КОНКРЕТНО, а почвате да вадите вода от 9 кладенеца, значи не сте за тук. Ходете на пейката пред блока да досаждате на хората там.
20
6
 
13
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Първо, има голяма разлика между космически апарати и хуманоидни роботи!Второ, няма абсолютно никаква база за сравнение между Русия и България. Нито по-територия, нито по- полезни изкопаеми, нито по население. Абсолютно никакъв паралел. Казах ви, когато сравнявате Русия правете го със САЩ, Германия, Япония, Китай. Не ми правете абсурдни такива!!
19
11
 
9
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Основната от оглечителна черта на Фьодор е, че е първият хуманоид, който може да стреля с пистолет и с двете ръце. А това да "качиш" хуманоид на МКС е фасулска работа. Роботи да искаш там. Между другото тази "Маруся" може би е селската магарица!?
18
23
 
14
 
! Отговори
мазепа преди 4 години
Въздушно-коМИЧЕСКИТЕ сили на Рашка в действие.
17
15
 
16
 
! Отговори
смок преди 4 години
"РОС"-машинка, в дървена кабинкамеханизми ньет, манивели пет!
16
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МКС е медународна територия и ако е достатъчно умен, утре Фьодорчо ще поиска американско или японско гражданство!
15
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Робота дали са се сетили да го наметнат с ватенка и да му турят yшанка, че в космоса било студено?
14
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тесли-те се занимава Мъск. Той си ги рзхожда на орбита около слънцето, щот друго не може да направи. Хората в МКС се занимават с научна работа, а не с реклама и пропаганда.
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като го изкарвате в открития космос да не забравите бутилките с кислород ей!
12
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ще излезе най-скъпата секс кукла в историята.
11
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като му се дoaка на робота връзката с МКС ще пропада :)
10
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по команда на космонавт моментално ще достига до дадена точка от станцията, въоръжен с набор от инструменти, за да извърши ремонтни работис тесла и тел! Издялано в ссср!
9
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турихте ли некоя филия в багажа на Федор, че само на бояришник не се живее дори в космоса!
8
1
 
12
 
! Отговори
Инж преди 4 години
Научните постижения не се делят на еврейски, американски, руски и т.н. Постиженията са за всички. Този робот няма да работи само за руския сектор на станцията, а по цялата станция. Между учените границите не са като при военните или политиците, пък какво остава за блеещите фили и фоби. Такива и по-сложни роботи трябват, за да строят станция на Луната и Марс.