Ще е гигантски: Китай готви военен парад на 1 октомври

Той ще е за 70-годишнината на комунистическия режим
29 авг 2019 16:15, Елка Василева
50
Ще е гигантски: Китай готви военен парад на 1 октомври
Снимка: архив, Reuters

Китай организира на 1 октомври в Пекин гигантски военен парад, за да отпразнува 70-ата годишнина на комунистическия режим - очаквана демонстрация на сила с оглед заплашителните перспективи за намеса в Хонконг, която да сложи край на над двумесечните протести, предаде Франс прес.

Народен Китай по традиция прави военни паради на всеки 10 години, отбелязвайки годишнините от създаването си на 1 октомври 1949 г. Обикновено силният човек на режима приема строя на войските и те маршируват на площад "Тянанмън", на който Мао Цзедун е провъзгласил създаването на Китайската народна република.

Тази година "военният парад ще е по-мащабен от тези по случай 50-ата и 60-ата годишнина и от онзи, с който бе чествано (навършването на 70 години от) края на Втората световна война" през 2015 г., когато участваха 12 000 войници, увери днес генерал Цай Чжъцзюн от генералния щаб на китайската армия.

"Важна реч" ще произнесе президентът Си Цзинпин.

Най-голямата армия в света, наброяваща близо 2 милиона души, ще покаже по този случай редица нови оръжия, всички те - конструирани в страната, посочи генерал Цай на пресконференция.

Той уточни, че военният парад няма да е насочен срещу никоя държава, допълва АФП, припомняйки напрежението в ред сфери от отношенията между Китай и САЩ.

Военният бюджет на Китай е втори по размер в света и тази година бележи ръст със 7,5 процента, при все че този на САЩ далеч го надхвърля. Пекин изтъква, че поддържа армията си с мирни цели като "несъкрушима сила в защита на мира в света".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Китайвоенен парад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
treperi kravariu da jivei komunizma
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умирам си за маршируващи китайки!!! Цяла седмица след това сънувам мокри сънища....
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таваришт Путин им го показа
35
5
 
1
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До Константин 11Срещу франсета може и да са печелили. Срещу китайци може и да са печелили. Но срещу американци не са!!! Един Интересен факт е че Америка няма нито една загуба във Виетнам. Единствената загуба е политическа. Това може и да е най голямата политическа загуба в света но военна не е!!! Американците идват от 5000 мили и засрамват по опитната армия на Виетнам като дори се бият на техен терен и отново нямат нито една загуба. И друго Америка никога не е нападала северен Виетнам.
34
2
 
5
 
! Отговори
Саму-рай преди 4 години
2 мили-она войници,При война се мобилизира цялото население,без деца и стари,армия почти 900 000 000 мили-о-на.хак да им е на янките.Браво на Китай
33
0
 
3
 
! Отговори
Ф преди 4 години
Германците обаче как разчистиха белите Първата и Втората световна и постлаха пътя на Китай а аз се чудя що китайците купиха Мерцедес
32
4
 
4
 
! Отговори
Туристическа агенция преди 4 години
Очаквайте скоро туристи с дръпнати очи в Сибир. Те китайците си знаят работата, нещата отдавна са планирани.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Mr.STARBUCKSНещастно *** с име на рядко кафе, ти не гледаш ли парада в Париж на 14 юли? Красота, гвардейци на коне, танкове, самолети, които рисуват трикольора? А този на италианците с тичащите берсайери с петлюви пера на шапките? А многоцветните индийски паради с уникалната маршировка?Непременно ще гледам китайците! Там има едни блокове с мацки, красиви, синхронни, чудни! А техниката, която ще изкарат, не случайно плаши американците!
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай готви военен парад на 1 октомвриТой ще е за 70-годишнината на комунистическия режим----А ние си имаме други паради, с цветовете на дъгата, хаххахах :))))
29
4
 
7
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 4 години
Поне не е скучно с Русия,Китай и Северна Кореа,Парад след парад.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато е комунистическа системата е режим, а когато "демократично" бием жъти жилетки какво е ?
27
3
 
2
 
! Отговори
BOPA преди 4 години
До 26Комунизма оцеля и тук. Незаконния син на Тато си ни управлява по сталинистки и всичко е точно. Заводи, заводи, прогрес. Дори терминологията не мърда.
26
1
 
3
 
! Отговори
Думата е из роди преди 4 години
До Прайдът е за лъвове.Из роди... Не е обидна. Означава хора заченати в рамките на рода при кръвосмешение, в следствие на което се получават малформации - психически или физически.
25
1
 
11
 
! Отговори
Прайдът е за лъвове. преди 4 години
До Аналогичен случай 20Стига с тия прайдове. Прайд е стадо или ято лъвове. Хомопедера стите не са лъвове.Тяхното е парад. Всъщност е цирк, но те си му викат парад. Щото във всеки уважаващ се цирк има ***.пп: Не може да ме цензурирате, заради думата ***. Използва я Вашата журналистка Камелия Цветанова дори в заглавия.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иван Костов как ще обясни че комунизма в Китай оцеля ?И не само там .
23
9
 
0
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Сега е момента да ги изпържат наведнъж
22
0
 
5
 
! Отговори
Ако всички китайци преди 4 години
пръд.нат едновременно ще изместят оста на земята поне със 1 см. *** разплода.
21
0
 
2
 
! Отговори
Това на снимката преди 4 години
агент Смит ли е ? *** все едно ги правят на поточна линия тия.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия китайци и на ръст са ги подбрали да са еднакви. Считай какъв голям избор имат.
19
1
 
6
 
! Отговори
Сравнение преди 4 години
В Китай има 0,7 процента военни. От 1400 000 000 население.В България има 0,5 процента военни. От 7 000 000 население.Дупе да им е яко на китайците! Ако се обединим с македонците ще ги смачкаме.:))))))))ПРОЦЕНТИТЕ НЕ ЛЪЖАТ!