Веган диетите без достатъчно холин: Вредно е за мозъка!

Експерти предупреждават за рисковете от растителна диета
30 авг 2019 16:15,
28
Веган диетите без достатъчно холин: Вредно е за мозъка!
Снимка: Pixabay

Все по-голямата популярност на растителните и веган диетите крие доста голям риск от намален прием на вещества, жизненоважни за здравето на мозъка, твърди експерт по хранене.

Отдалечаването от диети, богати на животински продукти може да има "непланирани последици" от недостатъчен прием на холин. Холинът се включва в групата на В-комплекс витамините. За това алармират експерти от Великобритания в публикация в медицинския журнал BMJ "Може ли да се изправим пред потенциална криза с холин?", пише Independent.

Холинът е важен за мозъчното здраве, особено по време на развитие на плода в ранна бременност. Веществото има и важна роля при правилното функциониране на черния дроб.

Основният източник на холин е от месото - телешко, яйца, млечни продукти, риба и пилешко. По-малки количества могат да бъдат открити в ядки, бобови храни и броколите.

Д-р Ема Дербършир, консултат по хранене и биомедични науки, настоява, че холинът е пренебрегван от властите в здравните статистики.

Според нея трябват повече политики за образоване на здравни специалисти и самите консуматори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма страшно, те вечер, когато всички спят, ръбат луканки от хладилника ;)))
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между другото, холин (или лецитин, който го съдържа) може да се купи на капсули или гранули и да се приема като хран. добавка.По подобен начин стои въпросът с вит. Б12 и донякъде мазнините Омега 3, които строгите вегани по-добре да добавят.Въпреки тези детайли, веганската и вегетарианската диета имат несъмнени здравни ползи пред смесеното месоядно хранене. Това е потвърдено с много изследвания
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не пуснете за баланс и някое изследване за ползите да бъдеш веган? А те са много и големи - по-нисък холестерол, повече фибри в храната, по-добре за планетата и т.н.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТова е супертъпо изказване дори за един месоядец!Първо, разликите в поведението на различните животински видове се основават на много повече от храненето им. Второ, хората не са тревопасни, а плодоядни. Трето, има много умни тревопасни и плодоядни животни, например шимпанзетата и слоновете. Изобщо, като гледам какви п.ростотии се пишат от месоядци, не ще да е само до холина...
22
2
 
12
 
! Отговори
ity преди 4 години
Човечеството рано или късно ще се откаже от яденето на месо, но това е друга далечна тема.При сегашните индустриални размери и подход при "добива" на месо, което е пълно с каква ли не химия и опасни вещества, то по-добре да се откажа от яденето на такава отрова. Ако един ден се възстанови истинското домашно отглеждане на някоя животинка, хранена с чисти продукти от село, тогава може.А иначе на снимката в статията има доста полезни продукти, които са напълно достатъчни за здравословно хранене.
21
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всеки е живдал котка и поведението и. Сега идете на село и погледайте някоя 0вца... Честито!
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Май дори и с много холин от месото не успяваш да разбереш и запомниш, че веганите не ядат люцерна. Красноречив пример, че написаното в статията е невярно.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един познат наскоро му откриха рак. Д-рът му казал да спре цигарите и да намали месото, а той: 'Не мога, защото не знам какво да правя с ръцете си и не знам какво друго да ям!' :(( За много хора храненето е така - инерция, навик и липса на въображение... :(
18
0
 
6
 
! Отговори
Егати глупостите преди 4 години
И какво сега, ще излезе, че йогинните с затъпяли. Хах
17
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз като гледам как цвърчи на барбекюто пържолата и ми се напълва устата със слюнка!Чудя се един веган дали изпитва същото, взрял се в нивата с люцерна??!!!
16
0
 
11
 
! Отговори
Руснака преди 4 години
Отговора на задачата се крие в условието.Изброявайки , къде има холин разделяйки месото на телешко и пилешко, пропускат свинското... месото си е месо с различен вкус, а в изброяването на видовете месо, защо са сложени и млечните продукти. Най-голямо съдържание на холин има в яйцата, след месото ... има в соята. Къде е соята в статията, хайвера? Явно в Англия има запас от телешко, който трябва да бъде усвоен ...
15
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, защо се спори тук?! Който иска да яде джанки, който иска да яде месо. Въпрос на личен избор дето се вика. Аз ям доста месо, но не ми пречат веганите. Само не искам да ми натрапват колко съм грешен и как само техният път е правият. Тогава много се дразня. Имам право на избор и съм го направил, както и те.По-особено стои въпроса с децата на веганите. Трябва да имат избор да ядат каквото те искат. Кеф им кълнове, кеф им месо. Проблема е че не им се разрешава месо, а те са деца и нямат думата
14
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-полезната диета за човека е почти изцяло растителна, с включване на малко (но наистина много малко) животински продукти - млечни, риба и яйца - и без никакво месо.
13
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако написаното беше вярно - месоядците нямаше да пишат с толкова правописни грешки и да леят толкова злоба по веганите. А точно обратното, веганите пишат по-грамотно и се изказват по-умерено. Добрата памет и добрият контрол върху емоциите показват, че мозъкът им функционира по-добре, с холин или без
12
0
 
7
 
! Отговори
Анон преди 4 години
*** е цензурирано? Вие сериозно ли?
11
0
 
8
 
! Отговори
Anon преди 4 години
... един вид веганите са ***.... и това е някаква новина? :)
10
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Редовната консумация на червени меса състарява много бързо организма. Вегетарианец съм от 12 години. Също от толкова години не съм ял червени меса. Еми не съм умрял. Помня много добре. Хроничната умора изчезна, почти не се разболявам от обичайните вирусни и бактериални инфекции, защото имунната ми система не е изтощена от многото животински протеин. Правилото при мен е да не се ядат меса, отгледани от модерното фермерство. Риба, яйца и млечни продукти (без прясно мляко) приемам.
9
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Настойчива анти-веганска пропаганда на Днес бг. Написаното е вярно отчасти и не представя цялата картина, а полуистината е лъжа.Нужният холин може да се набави и от соев лецитин, фъстъци, броколи и др. Истина е, че жив. храни съдържат най-много холин, но е истина и също, че съдържат други вещества, които увеличават риска от рак, деменция и неврол. заб-ия, особено месото. Затова в крайна сметка, веганите са с по-малък риск. Вегетарианската диета, с мляко и яйца, е много богата на холин
8
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е до навик, а и с възрастта вкусовите предпочитания се изменят. Пък и много от веганите товаим е професия, а през свободното време си ядат кренвирши.
7
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обратното е - не зеленчуците увреждат мозъка, а увредения мозък избира да е веган... А какво е увредило мозъка - както пише, може и наследствено да е.