До 2030 г. – половината руснаци остават без работа

Роботите ще вземат хляба на 45,5% от населението на Русия
10 сеп 2019 22:20, Нели Христова
38
До 2030 г. – половината руснаци остават без работа
Снимки: Reuters

Автоматизацията завладява целия свят и със сигурност няма да пропусне Русия. Според специалисти от Руската академия за национална икономика и публична администрация при президента на Руската федерация (РАНХиГС) до 2030 г. почти половината руснаци (45,5%) може да загубят работата.

20,1 милиона души ще останат без препитание или ще трябва да променят квалификацията си, тъй като опитът и знанията им ще престанат да бъдат от значение.

Според проучването работниците в хотелиерския и ресторантьорския бизнес са изложени на най-голям риск (73%). Освен това роботите ще могат да заменят 60% от заетите в производството, 58% от заетите в селското и горското стопанство, 53% в търговията на дребно и 51% в минното дело.

В същото време един от авторите на изследването - Степан Земцов, подчерта пред изданието: "Това, че сте изложени на риск (т.е. потенциално можете да бъдете заменени от технология), по никакъв начин не означава, че това ще се случи в утрешния ден".

По-рано друг научен център на РАН обеща да представи до края на октомври робот, изпълняващ задачите на "търговец на дребно“, който може да работи вместо хора в големи търговски мрежи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо всички по света ни завиждат за високите доходи, стабилността и просперитета. Тука се и раздават милиони на кий когато поиска, купуват се самолети, строят се магистрали и стадиони, раздават се коли, тераси, къщи, апартаменти и още, и още...Номер едно сме, но в една друга класация, африканска ли беше?!
6
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма. Руснаците са славяни, не са алчни англосаксонци. Ще намалят работното време на 4 часа и пак ще има работа за всички и печалбите ще си останат същите както ако нямаше роботи.
5
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми нали бяха изостанали бе, какви роботи.
4
0
 
8
 
! Отговори
V преди 4 години
Няма да го бъде това.Кой ще плаща .Няма да плащат в ресторантите. То и ресторанти май няма да има .Гледам големи вериги и малки ресторанти затварят по Европа ;) Ще има някаква автоматизация но не в такива мащаби .
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На нас ни трябва ИИ със способностите на "***", за да замени правителството.
2
3
 
21
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
Вече почва да ми става интересно ако я нямаше тази масирана анти-руска пропаганда ,какво ли щяхме да четем по слугинските ни американски медии!???
1
0
 
18
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
А у нас?