Донорите на бъбреци - от Монтана и София

Престъпната група били безработни, но живеели в лукс
Обновена: 14 сеп 2019 08:09 | 14 сеп 2019 08:00, Петя Славова
13

До 50 хиляди евро са плащали нуждаещи се от трансплантация на бъбрек на организирана престъпна група, която се занимавала с набиране на донори и нуждаещи се от присаждане, съобщава Bulgaria ON AIR.

Донорите са получавали до седем хиляди евро. Двамата организатори на групата са задържани снощи на границата с Турция. Престъпната група от трима мъже и една жена работела от февруари и набирала нуждаещи се от трансплантация на бъбрек, както и донори, които да даряват органи.

Още по темата

Самото присаждане се извършвало в Турция – законно. След като били издавани по два паспорта на човек – един истински за преминаване през граница и един фалшив, да се докаже, че донорът и пациентът са роднини.

Донорите били роми от Монтана и София получавали между 5 и 7 хиляди евро за дарен бъбрек. Кръвните тестове се извършвали в конкретна лаборатория у нас, за да съвпадат кръвните групи, след това се организирало пътуването към Турция.

Няколко души, чакащи за бъбречна трансплантация, са се възползвали услугите от престъпната група. Разследването е установило, че членовете на групата са безработни, водели луксозен начин на живот.

Трима от тях са с българско гражданство, четвъртият е с двойно, има и турско. Имат криминални регистрации за различни престъпления.

От прокуратурата сигнализираха, че е възможно да има и други трансплантирани по престъпната схема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците отивали в Индия за донори, според западни документални филми.
9
0
 
4
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Колкото и да се пените, докато този проблем не получи законова рамка, той ще остане отворен. Аз предлагам реално решение, което е в полза на всички страни. 1. Вместо да си продават органите за някой лев, те ще могат приживе да продадат цялото си тяло и при смърт ще могат да се ползват органите. 2. Държавата от своя страна ще пести от скъпите трансплантации в чужбина, 3. докато реципиента няма да чака (докато умре) за орган.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗА НАКАЗАНИЕ ДА ИМ ИЗВАДЯТ БЪБРЕЦИТЕ. А НА ТУРСКИТЕ ИМ ПОМАГАЧИ ОСВЕН ТОВА ДА ИМ ЗАВРАТ ФЕСОВЕТЕ ОТЗАД
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То пак добре че е по тяхно съгласие щот вече има и насила ти взимат органите и аиде у некое дере
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това от години се знае българите са най големите дарители на органи то затуй повечето не могат да работят щот са си разпродали органите
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1: Твърдъ нье! По БайТошуву врьеми от чюшмити мьед капиши!
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите все някога ще свършат, а ти оставаш инвалид за цял живот. Трябва да си много *** наистина.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само гештапо може да се справи с тази ситуация.
2
3
 
5
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Нека закона позволява дарение на органи, но основният поток, трябва да се осъществява с държавна намеса. Докато не се узакони покупката на бъдещи донори, ще има престъпления. Държавата да влезе в ролята на посредник между донора и реципиента и вместо да дава луди пари за трансплантации в Австрия, Германия, Турция, да насочи тези средства към копуване на донори, а за реципиента или да са безплатни, или на символична цена.
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тук докараха България. Това по тошово време дали можеше да се случи?