Гешев оцени: До хакерската атака с НАП държавата подценяваше този проблем

Нужни са спешни законодателни промени, смята зам.-главният прокурор
Обновена: 17 сеп 2019 13:42 | 17 сеп 2019 13:30, Анисия Иванова
20
Гешев оцени: До хакерската атака с НАП държавата подценяваше този проблем
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До хакерската атака с НАП държавата подценяваше този проблем. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на форум "Киберсигурност и злоупотреба с търговска тайна и търговски марки".

По думите му трябва да се признае, че държавата в лицето на всички власти до момента е подценявала този проблем.

"При разговор с представители на асоциацията на банките, нейн представител каза нещо много точно. То беше, че се радва, че е осъществена такава масирана атака срещу НАП, която е един от устоите на държавата, защото, може би, държавата нямаше да реагира по този начин и толкова бързо, ако беше атакувано едно частно дружество. Този поглед на ситуацията до момента не бях го обмислял, но осъзнах, че има доза истина“, допълни още Гешев.

Още по темата

По думите му последствията на такава атака срещу едно структуроопределящо предприятие в държавата, срещу една банка могат да доведе до последствия дори и по-тежки, които са били потенциално възможни в случая от НАП.

"Ако до преди две-три години банка е била атакувана по този начин по два, три, четири пъти на ден, в момента за някои банки и други търговски дружества се стига до няколко хиляди атаки в България. Сигурен съм, че ситуацията не е по-различна в други сегменти на бизнеса. Това представлява сериозна опасност не само и единствено за съответното предприятие или бизнес, а сериозна опасност за цялата държава и за нас като общество. Затова моите изводи и на колегите са, че мерките, които трябва да се предприемат и то в спешен порядък, са на първо място законодателни промени“, изтъкна още Гешев.

По думите му безспорен факт е, че този размер на наказания на компютърни престъпления към момента не може да реши проблема, нито да послужи за превенция.

"Вторият компонент на някакво решаване на проблема е в полето на изпълнителната власт, разгръщане на потенциал за разследване на такива случаи", изтъкна още Гешев, цитиран от "Фокус".

Според него третият елемент са срещи с различни бизнес организации, чиято цел е сключване на съответни меморандуми с различни асоциации на бизнеса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
3
 
! Отговори
justice преди 4 години
2009 - та остатъците от институциална експертност се изпари. Настани се форма на хиперперсонализирано управление от персони, които лесно бяха прехванати в корупционни практики и понятия като киберсигурност им беше непреводимо. Друг е въпроса, че всички системи наа всички институции се контролират отвън неправомерно, защото информацията струва пари. А на вождовете понятия като превенция са непознати. Реакцията на пожарникаря е оправдание поради необходимост.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14Те тея фирми са закрите преди много време ...
15
0
 
1
 
! Отговори
точно мутра преди 4 години
Гледайки снимката новина от типа "20 години затвор за ...", "хванаха мутрата ...", "нарко барон" и т.н. повече ще и отива.
14
1
 
9
 
! Отговори
Ибн Ал Хак Нап преди 4 години
Кой хакна БНР ?!
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо Няма никакви претенции към Частните Фирми произвели софтуерите за Милиони ? явно продукта им е лош щом го разбиха - нещо гаранции,рекламации ? Я,кажи колко Милиона им платихте ?
12
1
 
12
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Стига с този юрист-милиционер. Юрист-милиционерите нямат място в правосъдието - подготовката им е на много ниско ниво
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече минаха два месеца... Къде са "огромните щети" от "атаката". Къде са "изтеклите данни"? Или ще си препишат заслуга, че са "прочистили" интернет от тези данни и че не са позволили, да се злоупотреби?И какви са тея глупсоти? Какво стана с конспирациите, че ще събарят правителство?
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАКВА ПОРЕДНА ХУБАВА ТИКВА, ДРАГИ ЗРИТЕЛИ...
9
1
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Абе що че го слушам тоя ! Он ако беше много умен,щеше да учи право в СУ,а не у ПУЦ за милиционери ...
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Ами виж - Батко Бойко е човек на възраст. Замислят се за наследници ...
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умен е Гешев, умен. Акъл струи от него като от фонтана на НДК-то. Хвала, хвала и на школото, откъдето е излязъл.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ли с тоя панаир. Държат собственика на Тадгруп под ключ, защото има опастност, да не се покрие, а да си организира свястна защита и евентуално да осъди държавата. Бяха му набили високата гаранция, ама не очакваха, че ще може да се плати. Останах изненадни. Смениха си решениете.Малкият го пуснаха, въпреки, че е набедения извършител на даденото престъпление.Та чудя се, ако е такъв интилигентен и можещ хакер, дали няма да манипулира обстановката в негова полаза. Това, или вероятно е невинен.
5
5
 
1
 
! Отговори
ще гласуваме за Герб преди 4 години
Главния прокурор генерал Гешев е прав и има пълна подкрепа от народа, партията и премиера генерал лейтенант доктор Борисов.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този много се е вживял в ролите си и имитира шефа си. Жалка гротеска представляват поотделно и заедно двамата!
3
1
 
10
 
! Отговори
Народни пари преди 4 години
Да си кажем направо милиардите давани на всякакви специални служби с хиляди служители с големи заплати и привилегии са отишли на вятъра,тези служби и служители не работят. Нужни са съкращения и реформи.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плешо да осъди отговорния висш гербераст за това безобразие/свинчина.
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата дълго подценяваше и зловредната роля на дайновистткия кръжок .Накрая те удариха като пълни анархисти държавните институции .Дайнов вече е гузен и негонен бяга ,всяка предница със статийки хулещи блюстителите на държавата .Дайнов е лъжеца ина прехода ,без връзките си с БКП той да е обикновен криминален престъпник и събора в Миндя го доказва.