11-и септември за нефта: Какво се случва на пазара на петрол?

Цените на петрола все още отчитат ръст
20 сеп 2019 19:30,
10
11-и септември за нефта: Какво се случва на пазара на петрол?
Снимка: БТА

Заплахата от война в Близкия изток отново вдигна цените на петрола в края на една от най-драматичните седмици за „черното злато“, в която 5% от световните доставки бяха засегнати от атаките срещу петролни съоръжения на Саудитска Арабия, съобщава Bloomberg.

Въпреки че усилията на кралството за възстановяване на производството и уверенията, че светът разполага с достатъчно резерви, за да няма прекъсване в доставките, помогнаха за овладяване на поскъпването от близо 20%, цените на петрола все още отчитат ръст от 8% на седмична база до около 65 долара за барел. Така Брент е напът да запише най-голямото си седмично повишение от януари насам.

САЩ и саудитците твърдят, че доказателствата сочат, че Иран е замесен в атаките. И именно заплахата от ответни действия срещу ислямската република поддържат цените на петрола по-високи. Външният министър на Иран предупреди, че всяка атака ще доведе до война.

Бързото увеличаване на нестабилността в най-важния регион за производство на петрол в света повиши рисковата премия за цените, които са с почти 5 долара за барел по-високи от преди атаките през миналия уикенд срещу саудитските съоръжения.

Налице е и безпокойство колко време ще отнеме на кралството, за да възстанови напълно загубеното производство, тъй като резервите се изчерпват и се работи без обичайния буфер от обеми. От Саудитска Арабия се ангажираха да възстановят щетите до края на септември, но част от пазарните анализатори имат известни съмнения дали този срок е постижим.

Около обяд българско време в петък фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,64% до 58,50 долара за барел за доставка през октомври. Повишението при сорта Брент е с 0,54% до 64,75 долара за барел.

Още анализи четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Някой помни ли 2008 г. Петролът беше над 100 долара за барел. Горивата бяха на сегашните цени при 1 долар- 1.5 лева. Петрола падна на 50 долара а горивата са си доста над 2 лв.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКво си спомняш бе *** , американците водят две воини срещу Ирак, първата заради Кувеит ,втората заради химическото оръжие на Садам, което в последствие си признаха,че не съществува
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСАЩ нападнаха садам защото влезе в кувейт, после тръгнаха приказките за хим оръжие.Някои помним...
3
3
 
4
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Ами , най -накрая саудитците и ОПЕК , успяха да качат цената на петрола .Така че , не им се връзвайте на басните : нападнали ги дронове , пратени от хутите , били ирански ....Гответе се за 100 долара на барел !!!
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ твърдя ха и че Садам Хюсейн има химическо оръжие и нападнаха Ирак, па после си признаха, че било фейк.
1
1
 
16
 
! Отговори
V преди 4 години
На пазара на петрол се решават влияния и се фалират повлияните държави ;) Това си е война като всяка друга.