100 млн. лв. губи родният туризъм от фалита на "Томас Кук"

Падат резервациите за зимата, за следващото лято
Обновена: 24 сеп 2019 15:42 | 24 сеп 2019 09:55, Камелия Цветанова
20
100 млн. лв. губи родният туризъм от фалита на "Томас Кук"
Снимка: Reuters

Общо сумарно около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм след фалита на туроператора "Томас Кук", каза пред БНТ Румен Драганов, директор на Института за анализ и оценка в туризма.

Още по темата
"Цялата щета, която ще бъде за българските хотелиери е от порядъка на 36 млн. евра, което означава, че сумарно заедно със загубите, които ще претърпим в следствие на това, че няма да пристигнат туристи сега до 8-ми октомври, когато беше планирана програмата на "Томас Кук", всички полети са отменени, така и по зимната програма, а също така и с това, че договорите, които бяха сключени за следващия летен сезон 2020 г. няма да се случат", пресметна той.

Според него такова нещо не се е случвало в историята на туризма.

След обявяването на фалита на британския туроператор започна най-голямата акция за спасяване на английски туристи, които са по света.

150 хил. Са тези, които трябва да бъдат превозени в тези няколко дни.

"Ще бъдем свидетели на една изключителна организация, която създава Англия с техния гаранционен фонд", обясни Драганов.

Той за пореден път призова властта да създаде подобен гаранционен фонд и у нас, вместо да се разчита на  системата за застраховки, която според него само източва туроператорите.

"Докато тук цялата "Операция Матерхорн" е за сметка на Томас Кук, фактически това са парите на тези туристи, които остават в гаранционния фонд докато те се върнат във Великобритания. Практически нито една стотинка няма да бъде похарчена от Британското правителство или от другите туроператори преди да бъде проведена тази "Операция Матерхорн", каза още Драганов.

Вижте видео от гостуването на Румен Драганов по темата в Bloomberg TV Bulgaria тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една добра новина днес! Супар
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Застраховани са от САА и АТОL.Всички ще бъдат превозени обратно,а хотелите ще си получат парите за тази година.За догодина да си вкарат руснаци и украинци и ще запълнят дупката.Това е само началото.Тепърва ще гърмят британски компании.Нали искахте Брексит,ето ви го-£1=?1.Духайте супата сега
8
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 4 години
От новините по случая излиза, че не трябва да се ползват услугите на чужди туроператори, защото при фалит, само туристите от държавата на фалиралия турператор получават адекватна помощ. В случая само 150 хиляди английски туристи ще получат помощ, но не и останалите 450 хиляди отишли на почивка чрез този туроператор.
7
0
 
7
 
! Отговори
??? преди 4 години
Вчера писаха, че туристите на Томас Кук в момента са 600 хиляди, от които 150 хиляди са от Великобритания. За тези 150 хиляди пишат непрекъснато, но какво става с останалите 450 хиляди туристи, които не са от Великобритания?
6
1
 
3
 
! Отговори
Англичанче преди 4 години
АпнАх, пийнАх, наплажувАх се, набеснЕх се, сега чекайте от умрел писмо! Че ме фанете за брекзита!
5
4
 
9
 
! Отговори
Този туризъм свършва преди 4 години
Плевнелиев на килимчето в Москва да си иска руските туристи. След скандала а руските шпиони и цялата русофобия вече 10 г която герб бълват, сезон 2020 ще е най слабия в историята ни след който за летния туризъм в България ще се говори като световното 1994, чували сме но няма да се повтори
4
1
 
7
 
! Отговори
ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛ преди 4 години
Нека им, дано да фалират масово сега.
3
0
 
6
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Бойко , веднага от резерва да се дадат на бедните хотелиери едни 500 милиона , като субсидии !!! Нека се авангарда на ЕС !!!.България на 6 морета , вичкото българе с мерцедеси!!!!
2
1
 
4
 
! Отговори
тиквочко преди 4 години
държавата т.е. АЗ сега че спасим хотелите както спасихме банката. сега че извикам горанката да тегли едно заимче 1.5 милиарда да може да се разплатим с тези 100 мелеона. е и комисионна ше има ама така стават тези работи. ПП: бройте сега часовете до появата на спасителя и обещанието да поеме дълговете на томас кук. все пак сичките корумпета препират с такива "ол инклузив" отелчета.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не родния туризъм, а родните мутри построили хотелите си от нещастието на народа...!!!