Със сноуборд от осемхилядник: Българин на Манаслу!

Владимир Павлов успя в рисковото начинание
8
Със сноуборд от осемхилядник: Българин на Манаслу!
Снимка: Facebook

Владимир Павлов стана първият българин, спуснал се със сноуборд от осемхилядник.

В неделя (22 септември) той, един канадец и двама шерпи са потеглили от Базовия лагер на Манаслу към върха, висок 8163 м. 

Владимир Павлов отпътува за експедицията в Хималаите на 30 август. Той е сред пионерите в екстремния сноуборд у нас, с над 20 години опит в планините.

През 2016 г. успя да изкачи най-високия връх на Близкия изток - Дамаванд (5671 м) в Иран, и да се спусне с дъската си от него. Година по-късно направи първото българско сноуборд спускане от над 7000 метра - от връх Ленин (7134 м) в Киргизстан.

В момента Владимир се намира в Базов лагер, съобщи БНР.

От Манаслу той е направил непрекъснато спускане от 8150 до 6200 метра, има отворена нова сноуборд линия под Лагер 4 на 7450 метра (първо спускане).

Българинът е изпозлвал кислород над 7450 метра, а при спускането е бил без кислородна бутилка. На върха е имало един метър нов сняг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
fff преди 4 години
с глупости се занимава,а го изкарват герой-седни,направи семейство,деца-какво си тръгнал на ....
7
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Браво на поредния кандидат за орден "Умберто Нобиле". Вероятно при следващ опит ще ангажира доста хора да го спасяват.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно е програмист. С 10 к. заплата ти е трудно да измислиш къде да си дадеш парите, така че ходиш да пускаш хималайски върхове с борда.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кво *** бригъ мене ?
4
6
 
7
 
! Отговори
anon преди 4 години
И като изчезне някъде търсача на силни усещания пресата пак ще ни накара по някаква схема да се чувстваме виновни и да помагаме я за намирането, я за погребението я за тоя що духа...
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако тоя се пусне като частен земеделец във Врачанско. Арендаторите ще то смелат още преди да си е сложил кислородния апарат. Там са любители на колективите и колхозите. За частна индивидуална инициатива е строго забранено.
2
5
 
5
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Няма да е дълго когато ще четем за поредната жертва на планината... пардон жертва на празна глава. И ще събират пари за транспорт на тялото ако го намерят вопще
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голема работа... Аз съм се спускал със ски от Черни връх през Платото до Княжево. И денивелацията е една фасулска работа. А нека тоя герой се пусне като частен земеделски пройзводител на зърнено житни култури с 50 дкр. в бедния северозапад . И да видим да ли ще оцелее. И да е честен. И с кислороден апарат да е няма да оцелее.