ЦРУ е следило Джулиан Асандж в посолството на Еквадор

Помагала им испанската охранителна фирма на сградата
27 сеп 2019 14:00, Нели Христова
9
ЦРУ е следило Джулиан Асандж в посолството на Еквадор
Снимки: Reuters

Джулиан Асандж е бил следен от  американските разузнавателни служби чрез испанската охранителна компания, която е отговорна за защитата на посолството в Еквадор. 

Според документи, събрани от ежедневника El Pais, Дейвид Моралес, собственикът на компанията Undercover Global S. L., е предавал аудио и видеозаписи от срещите на основателя на "Уикилийкс" с неговите адвокати и сътрудници.

Заради действията им, срещу Моралес и неговата компания е започнато разследване, пишат от агенция "Фокус".

То е разпоредено от съдия Жозе де ла Мата и е започнало седмици, след като изданието е представило видеоклиповете, аудиоматериали и доклади, които доказват, че компанията е шпионирала Асандж.

Самият той също е подал жалба срещу Моралес и ръководената от него компания, които са уличени в извършването на предполагаеми престъпления срещу неприкосновеността на личния живот и срещу секретността на комуникациите между адвокат и клиент, присвояване, подкуп и пране на пари. Директорът на UC Global SL не отговори на обажданията от вестника, за да представи своята версия на събитията.

Моралес, бивш военен (бил е назначен в Отдела за специални операции) и основател на UC Global SL, устно и писмено, е заявил на няколко от своите служители, че въпреки че е бил нает от правителството на бившия президент на Еквадор Рафаел Кореа, е работил също „за американците“, на които уж е докладвал документи, видеоклипове и аудиоматериали от срещите в посолството. „Играем в друга лига. Това е първа дивизия“, са думите, изречени от него на най-близките му сътрудници в Лас Вегас, където установява първите си контакти с ЦРУ.

Въпреки че испанската компания, базирана в Херес де ла Фронтера, е наета от разузнавателната служба на Еквадор, Моралес многократно е изисквал от служителите си да запазят отношенията си с американското разузнаване в тайна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Ежедневие преди 4 години
То от ЦРУ освен подлост и гадост някой друго нещо очаквал ли е?
6
0
 
6
 
! Отговори
Пазарен морал преди 4 години
В този пазарно-продажен свят САЩ са "образец" за пазарно-морална "чистота" Ах ;-)
5
2
 
11
 
! Отговори
ЦРУ ДЪРЖАТ ТИКВАТА преди 4 години
с незнам какви компромати. Това е ТЕРОРИСТИЧНА организация и вместо да се прегръща с техните резиденти тук НЕРЕЗА от Банкя трябва да ги забрани. Ама смее ли. Че той за да п.ръдне иска разрешение от американците
4
3
 
2
 
! Отговори
българин преди 4 години
Бих предпочел да чета тук статии за Сашо Нереза или пък за ДпагалЪвския гърбат Ай дук.
3
0
 
16
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Е той пък Асанж не му е било ясно че сигурно и у стените има срс_та
2
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То цялата дейност на ЦРУ е свързана с престъпления, но винаги обвиняват друг.
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е тва пъ новина ли е.