Фалитът на "Томас Кук" през септември: Случайност?

Добре управлявана манипулация, или...
27 сеп 2019 21:51, Петя Славова
24

Какво очаква родните туроператори след фалита на "Томас Кук"? Разчетите сочат около 50 милиона загуби.

"Тъжно е, че този пожар ще изгори много от малките представители в сферата на туризма у нас. Някои ще фалират със сигурност. Лошото е, че много от аниматорите и екскурзоводите просто няма да си получат заплатите. Това означава, че догодина трудно може да ги накараме да работят в България". Това каза зам.-председателят на Управителния съвет на "Сдружение Туризъм" Йордан Йорданов в предаването "Денят ON AIR".

Още по темата

"Може би преди да фалира някоя банка също не може да предполага какво ще се случи. Трябва да се престуктурират приоритети на фирмите след фалита на "Томас Кук", коментира той.

Според него много от родните туроператори най-сетне ще осмислят значението на сдруженията.

"Имаме дипломатически контакти с Великобритания. Българският бизнес има контакти с Лондон, ние трябва да общуваме много внимателно с тези големи играчи. Германски, френски, полски интереси също са засегнати", каза още Йорданов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"За мен това е една добре управлявана манипулация, за да се случи това точно през септември. Всяка държава тръгна да мисли как да спасява собствения си бизнес. За мен не е случайно, че точно сега - през септември - е крахът на "Томас Кук", заключи Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ванката Значи всичко ,отдавна е планирано . Както ипри КУК ,така и у нас .
18
1
 
3
 
! Отговори
fact преди 4 години
До factКОЯТО ще им изплатът при фалит.8. Хеджа побеждава. Обаче, бизнесмодела, хотелите и работниците са си там. Ше направат нова компания - томас мук, например - ше задвижат пак бизнеса да пичели за тех. Хрюс огромна маса суха пара за нова далавера.Нема нищо, ама нищо общо с българските хотелиерчата мушеничедтвото. То си е законно де, само тука хотелиерите прости се честват преебени, че и нарочно. Спокс, ингилизите пак идват, по пияни отвсекога.
17
2
 
3
 
! Отговори
fact преди 4 години
До factе тови акции и кредити.5. Банките загреват, затеган кредитирането, фондовете надушват кръв и хеджират асциите.6. Идва деня хикс, в който кукът ке кветва, че дължи вече 1 милиард 250 милиона паунда. Търси заем от правителството, сделка.....правителството отказва, появяват ккитайци с 1 милиард и искат кукйт да генерира 200 милки. Кукът не успява и в уречената дата обявява фалит.7. През целото време хеджфондовете държът акциите /те почват да падат, ама не ги продават, щото искат ПРЕМИЯТА
16
0
 
6
 
! Отговори
fact преди 4 години
До НЕ Е СЛУЧАЙНОСТбаце, чети, сравнявай, мисли.и ше ти се изясни, че не е така както го нанизваш.Последователността е следната:1. Кук ти прави успешен самоподдържащ се бизнес.2. Раозраства го и за да има оборотен капитал емитира много акции.3. Разните му там мениджъри решеват, че туристи винаги ше има и почват с безумномвисоките заплати и бонуси. милиони за тех, по 10 000 за персонала. ми дан ходат голи момчетатат.....4. От пичеливш, бизнесот става губещ, обаче се замазма със нови и нов
15
1
 
8
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
А министерството на туризма защо е допуснало тази фирма без лиценз в страната? Сега ще съдят мушмули... Отделно, че и застраховки трябва да имат. На нашите туроператори има вадят душите за такива застраховки.
14
4
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До V 4 Тиква комунист , ама еб..ава БСП както си пожелае.На тези избори същото. Корнелия като е толкова на вътре с нещата , защо не предупреди за Томас Кук ?Инак знае да иска.
13
1
 
13
 
! Отговори
Така е преди 4 години
До ДОЙЧЕДА ама, тези 180 милиона сега ще ги плащат застрахователите, а Томас Кук поиска държавен заем , и то не за първи път. Проблемите им са от 10 години назад. Големите босове са били наясно , че това рано или късно ще се случи. И са си сизписвали милиони като бонуси и заплати. Сигурен съм, че и част от пенсионния фонд на служителите също е източен. Там държавата ще покрива, ако е станало така. Имаше подобни случаи и с други големи фирми. И фалитът точно по-това време изобщо не е случаен.
12
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До V"Защо при такъв къс сезон не са направили плащането на седмица задължително" - защото това не ти е някое приватизирано Топливо, където някоя бабка на минимална заплата има 3 клиента на ден и може да сметне оборота на ум. Тук става дума за огромно осчетоводяване. 1 седмица не стига само за верификации дали услугите са реално ползвани, да не говорим за осчетоводяването им.
11
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Лошото е, че много от аниматорите и екскурзоводите просто няма да си получат заплатите. Това означава, че догодина трудно може да ги накараме да работят в България" - защо? Те да не би да са с директен договор към фалиралата фирма? Едва ли. С който е сключен договора от него да се чакат парите.
10
2
 
25
 
! Отговори
Мутрополис преди 4 години
В бг туризма заплащането на служителите, ако изобщо се случи, е същото около 60 дена назад.
9
5
 
24
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Дааа,Сега се сещам как наши близки имаха задължения по фирмата си( не си плащали данъци,ДДС) и накрая си наеха адвокат обявиха несъстоятелност и всички задължения от около над 20 000 лв . отпаднаха.Така че се сещам за какво иде реч.
8
8
 
24
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 4 години
*** е ,че Томас Кук поискаха 150 милиона от държавата за да не фалират и им отказаха сега прибирането на пътниците излиза 180 милиона
7
3
 
27
 
! Отговори
Дарвин философ преди 4 години
Само наще риститути и мутри фалират.По белия свят за да оперираш в дадена държава трябва да имаш местни офиси и фирма или съдружие с местна фирма и задължителна застраховка и данаци и такса в местен фонд за защита при фалит.Също и при няки държави има изискване за определен процент местен персонал...
6
4
 
23
 
! Отговори
Социолог преди 4 години
Добре де аз като пътувам не ползвам тур оператор сам си уреждам пътя и директно през хотела си резарвирам спане или през нета.Имам и познат агент ако бързам, но и той работи директно с хотели и авиолинии.Лошото на повечето хотели е ,че нямат свестен персонал с опит и езици за да движат сами нещата....
5
5
 
30
 
! Отговори
V преди 4 години
Томас Кук са се възползвали от плащането 60 дена назад затова фалита е през септември .Това е можело да бъде избегнато със законодателство ;) В съседни държави като видят че си българин хотелиерите искат или предплата или дори личната ти карта. Казвам го от собствен опит.Това герб не е трябвало да допускат .Големите мангизи са август и ако плащаш 60 дена назад трябва септември да фалираш за да ги обереш максимално. На запад много компании са пред фалит. Тоест и много други работници ще пострадат
4
17
 
27
 
! Отговори
V преди 4 години
И сега ко стана ? Пак работниците нямало да си получат парите . После що не искали да работят в България .Ами къде е правителството ,прокурорите ,закона .Томас Кук плащал 60 дена назад .Защо герб са го направили възможно ??? Защо при такъв къс сезон не са направили плащането на седмица задължително ??? Защо герб искат да върнат комунизма ??? На втори месец за първия е една добра комунистическа мечта но Томас Кук показа че мечтите на наща тиква комунист не са за капиталистически условия
3
16
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаят кога да фалират точно преди да излязат от ЕС. Прибраха мангизите от туристие взеха и лихвите и обявиха капитулация. Никога не бих се доверил и подписал договор с Капиталист. Сам си уреждам нещата без посредници банки и тем подобни. Ако стане накой фал ще знам че грешката е лично моя а не на някой друг. Нямам доверие на себе си та на някой друг ли. На вълка врата му е дебел щото сам си лови агнета и сам си ги хапва.. Но това много малко народ го могат единици са.
2
5
 
31
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Днес , Томас Кук .Скоро , 2-3 банки
1
5
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Но това, че за хотелиерите остана кука на Томас ве е случайност.