Зоран Заев: България е голям приятел на Македония

Сега има избори, всичко се случва, каза премиерът
14 окт 2019 21:25, Нели Христова
12
Зоран Заев: България е голям приятел на Македония
Снимка: Reuters

„Правителството остава ангажирано да изгради общ консенсус по всички въпроси в рамките на работата на Комисията“, е позицията, която премиерът Зоран Заев обяви на днешната среща с македонските историци преди заседанието на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси между България и Македония в Охрид във вторник, информира македонската редакция на Радио The Voice of America.

На срещата, на която присъстваха и представители на Министерството на външните работи, беше обсъдено утрешното заседание на Kомисията, което ще се проведе в Охрид, за да бъдат обсъдени ключови исторически фигури в най-противоречивия период - ХIХ и ХХ век.

Правителството заяви, че е в непрекъснати консултации с историците и остава ангажирано със Договора за приятелство, подписан с България.

"На срещата бе подчертано, че правителството остава ангажирано с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, както и с насърчаване на диалога и изграждането на общ консенсус по всички въпроси в обхвата на работата на Комисията", се казва в изявление от кабинета на премиера.

Зоран Заев е подчертал, че очаква недоразуменията да бъдат разрешени, разчитайки на подкрепата на България в евроинтеграционните процеси и отдаде Декларацията, приета от българските власти на изборите в страната.

„България е голям приятел на Македония, но сега те имат избори. Когато имат избори, всичко се случва. Имаме Договор за добросъседство. Когато приехме, че имаме обща история, казахме, че имаме и своя история, но че някои дялове са общи. Имайки предвид Договора, те се съгласиха да ни подкрепят за членство в ЕС “, каза Заев.
Комисията ще заседава във вторник и сряда в Охрид. Македонската страна се въздържа да коментира очакванията от тази среща. Средновековието, учебниците и Гоце Делчев ще бъдат теми, които историците ще обсъждат.

„На срещата, която ще се проведе в Охрид, разговорите ще продължат там, до където спряха на последната среща. Ще бъде обсъдено как да се намерят общи препоръки за подобряване на учебниците по история, които обхващат средновековния и ранния османски период, както и дискусията за евентуално съвместно честване на Гоце Делчев “, казаха източници в Комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
1
 
! Отговори
Сулю,Пулю,АтанасИаз преди 4 години
Вие, фотьол-политици, на мястото на Зайо какво бихте направили?Имаш държава с 1/3 промити македонски мозъци, 1/3 с умерено македонско съзнание и 1/3 които ги е страх открито да се нарекат българи.От друга страна България с нашите условия.За черешка имаш и руските мекерета (тук и там), които се чудят как да спъват нещата. Ако имахте поне малко идея и вие щяхте да се въртите като свредел да не настъпите никой.Важно е колко ще натисне комисията, а тия промени в съзнанието искат такт и време
9
3
 
1
 
! Отговори
така е преди 4 години
Така е . България е приятел на Северна Македония. Най-напред имаме заедно да изгладим различията си по исторически въпроси, после постепенно да преодолеем внасажданата с години враждебност, която се вижда и тук, във форума, и в някои събития от Северна Македония. Приканвам всички към търпение и желание за добри отношения, от това всички печелим.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСИЯ УПС ПАРДОН,БЪЛГАРИЯ Е ГОЛЯМ "ПРИЯТЕЛ" НА МАКЕДОНИЯ!
7
2
 
5
 
! Отговори
македонски българин преди 4 години
Зоране,куче сърбоманско,лъжливо.Не може да сме приятели с сърбомани и гръкомани.
6
2
 
7
 
! Отговори
Владо Черноземски преди 4 години
Зоране, мисли! Мисли и внимавай какво ще измислиш да не те срещна с моя Валтер по марсилски
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би, но както е известно не всички роднини са приятели....
4
1
 
14
 
! Отговори
Zzz преди 4 години
Може и да започнем да му вярваме, когато каже, че Македония е голям приятел на България. В момента говори глупости, граничещи с лицемерие
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито имаме външно,нито вътрешно,нито премиер,нито историци.Каквотоказва Заев,няма значение при товаположение.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зайко пак се прави на умряла лисица.Няма да се постигне нищо в комисията.Само печели време и хитрува.Иска да излъже някой,че членовете на комисията им са независими,след като правителството им плаща.Ако иска промяна,трябва да смени македонистите-историчари с истински историци.Но явно целите им са бавене,оспорване,лъжене и интерпретиране.
1
6
 
14
 
! Отговори
Местни избори 2019 преди 4 години
''Когато имат избори, всичко се случва.''-ТУК СИ ПРАВ Зайо, след 27-ми вече няма да се срещате с БорисовСКИ.