Китай се възмути от подкрепата на US конгресмени за Хонконг

Американците желаят въвеждането на санкции
16 окт 2019 07:50,
5
Китай се възмути от подкрепата на US конгресмени за Хонконг
Снимка: Reuters

Китай изрази силно възмущение и заяви, че е категорично против приети от Камарата на представителите в американския Конгрес законопроекти в подкрепа на протестиращите в Хонконг, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Още по темата

Ще си отмъсти ли Пекин на Хонконг?

Един от трите одобрени законопроекта осъжда намесата на Китай във вътрешните работи на Хонконг и изисква налагане на санкции срещу китайски представители, "отговорни за подкопаване на основните свободи" в града. Вторият предвижда американският държавен секретар да извършва годишен преглед за установяване дали Хонконг е достатъчно автономен по отношение на Пекин да поддържа специален икономически и търговски статут, а третият гарантира, че срещу протестиращите не се използват американски оръжия.

Хонконгското правителство също изрази съжаление във връзка с приемането на законопроекта и подчерта, че чуждестранни законодателни органи не трябва да се месят под каквато и да било форма във вътрешните работи на Хонконг, пише БТА.

Изявлението бе направено преди годишното обръщение на хонконгския главен администратор Кари Лам, в което се очаква тя да изложи политиките си.

Полуавтономната китайска територия от месеци е разтърсвана от масови продемократични протести. Десетки хиляди хора се включиха в понеделник в демонстрация в подкрепа на законопроектите, които предстои да бъде гласувани и в американския Сенат.

Законопроектите изострят допълнително отношенията между Китай и САЩ в момент, когато двете страни преговарят за прекратяване на продължаващата вече година търговска война помежду им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.