Политическият некролог на Ердоган е написан

Западният печат за последиците от турската операция в Сирия
Обновена: 16 окт 2019 10:34 | 16 окт 2019 10:33, Елка Василева
58
Политическият некролог на Ердоган е написан
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Войнственият президент на Турция е забравил, че неговата страна е демокрация, а не диктатура; време му е да си ходи, пише британският вестник "Гардиън" по адрес на Реджеп Тайип Ердоган. Изданието цитира думи на турския президент от негова реч в Азербайджан от понеделник, че сегашната военна операция в Сирия е също толкава важна за турците, колкото е било турското военно нашествие в Кипър през 1974 г., разделил острова на две.

Според вестника "харизматичната аура" около Ердоган вече се разпада. Заклинанията, с които той от толкава отдавна омайва страната, определено не действат, политическият му некролог вече е написан и той трябва да скочи, преда да бъде избутан", заключава "Гардиън".

Решението на Доналд Тръмп за Сирия има всички белези на неговата външна политика под лозунга "Америка на първо място", пише в. "Вашингтон пост" по повод решението на президента на САЩ да изтегли американските сили от Северна Сирия.

Още по темата

Като част от тази националистическа философия той обеща да прекрати "безкрайните войни" и да върне у дома американски сили, разположени в Близкия изток от близо две десетилетия, и да остави други да запълнят вакуума, припомня американският ежедневник. "Вашингтон пост" отбелязва, че на мнозина американци подобно на Тръмп им е омръзнало от продължителните и незавършени войни, а някои споделят и усещането му, че другите държави искат прекалено много от Съединените щати.

Президентът на САЩ често е казвал, че знае за отбраната и външната политика повече от всички генерали и правителствени експерти. Дестабилизиращите събития, които се развиват в Северна Сирия, демонстрират последиците от един президент, който действа въз основа на това убеждение, коментира "Вашингтон пост".

В редакционна статия в. "Ню Йорк таймс" твърди, че с действията си Доналд Тръмп е предизвикал нравствено и стратегическо бедствие.

По заповед на своя главнокомандващ около хиляда американски войници в Сирия се озоваха в невъзможна ситуация - хванати между сирийските сили на непокаялия се военнопрестъпник Башар ал Асад, който използва отровен газ срещу своя народ, и турската армия, съюзник в НАТО, която вече засипа с артилерийски снаряди район в близост до позициите, държани от американските части, пише американският ежедневник. Докато отчаяните кюрди се съюзяват с Асад, отново изниква призракът на "Ислямска държава", а американската мощ отслабва, се казва в статията, цитирана от БТА.

Решението за изтегляне е лишено колкото от стратегически смисъл, толкова и от морал. Американските съюзници от Берлин до Рияд са разтревожени."Всеки, който иска да помага на Сирия в защитата на кюрдите, за мен е добре дошъл, бил той Русия, Китай или Наполеон Бонапарт", написа в понеделник Тръмп в Тwitter. "Ню Йорк таймс" определя този коментар като "непочтителен".

Историята е богата на случаи, в които дотогавашни съюзници са били изоставяни от Вашингтон, отбелязва вестникът и изброява дебаркирането в Залива на прасетата в Куба, падането на Южен Виетнам, множество вътрешни въстания (например в Унгария през 1956 г.) - все събития, подтиквани от САЩ и задушени, когато бива оттеглена помощта, неявна или явна. А през последните 50 години Съединените щати са изоставяли кюрдите - народ без държавност, разпръснат из Турция, Ирак, Сирия, Армения и Иран, - като най- позорното от тези предателства е, когато Саддам Хюсеин напада кюрдите с отровен газ, а администрацията на президента Роналд Рейгън защитава иракския режим от санкциите на Конгреса, припомня "Ню Йорк таймс".

В. "Велт" коментира безсилието на Европа спрямо турската инвазия в Сирия срещу кюрдите. През последните 10 дни геостратегическата позиция на Европа "определено се влоши заради хуманитарната трагедия, която трябва да наблюдава - десетки хиляди кюрди бягат, хиляди бойци от "Ислямска държава" са на свобода, иранците маршируват на север, американците изчезнаха, Израел е в беда", пише германският ежедневник, цитиран от ДПА.

Според "Велт" европейците са станали играчка в ръцете на регионалните сили, обикновени наблюдатели, "обречени на парализа", а през това време "руснаците се готвят да станат новият пазител на мира в региона".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
3
 
! Отговори
Тръмпопутинка преди 4 години
Ако се анализира действията на Тръмп в крайна сметка всички те,без наложените на Русия санкции, се оказват в интерес на путиновата Русия.Историята ще покаже дали това е случайно. Аз си мисля,че действително е възможно Тръмп да е изнудван от руснаците с клипове със сцени неподходящи за Президента на САЩ.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сирийската армия е влязла в Ракка.Градът, който беше столица на идил и който беше освободен преди 2 години от САЩ и коалиция.Градът, който беше изравнен със земята от самолетите на САЩ, но западните медии не отрониха и дума за убитите цивилни там. Облъчваха ни колко убити има само в Алепо.Две години след това, градът е в почти същото състояние, не е възстановен.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ердоган да им прати на тия английски *** мигрантите и тогава и брекзита няма да ги спаси
35
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган е последния император,който не коленичи пред "Великите сили",които за пореден път доказаха картелните си споразумения и двуличието си.В Турция бяха извършвани атентат след атентат срещу мирното население,а Ердоган чакаше ли чакаше коалиционните сили да унищожат радикалните клетки.Сега когато Ердоган реши след толкова години чакане да прочисти проблемните райони,запада го определи като " агресор"...В момента виждаме как един Великан се опитва да устои на натиск от цял свят."Аве,Цезаре!"
34
0
 
5
 
! Отговори
Съветник преди 4 години
До 33. Али Кемал, прадядо на Джонсън, е министър на вътрешните работи на Османската империя, което означава дори повече от паша, защото в действителност е везир. Няма спор, че Али Кемал е турски предател, за което е убит.
33
0
 
5
 
! Отговори
Съветник преди 4 години
До 33. Али Кемал, прадядо на Джонсън, е бил последен османски министър на вътрешните работи. Вярно е, че е убит за предателство. Кое е фалшиво и невярно?
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп и Меркел да отидат на ауденция при султан Реджеп,да коленичат с наведени глави,ако благослови да ги приеме.Да поднесат акредитивните си писма,но да не говорят и поглеждат в очите,защото може да им се случи случка.Реджеп е велик,Султан, на всички Земни кълбета!
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС и ООН никой за нищо вече не ги бръснееее. султана си прави кефа и гък няма кой да му каже.
30
3
 
5
 
! Отговори
До Съветник преди 4 години
Ако и съветите ти са толкова фалшиви като информацията ти......не ми се мисли. Къде видя Борис Джонсън наследник на турски паша? Той е внук на турски предател убит с камъни на площада.
29
10
 
3
 
! Отговори
??? преди 4 години
До Тато из ПравецДоста малоумно и *** го размишляваш , откакто турчина влезе в сирия около 400 000 човека са напуснали домовете си. Бомбардират се нови селища и се избиват хора напосоки , други бягат а той ми говори за връщане. Войната започва с нова сила и не се знае изобщо кога и как ще спре...
28
13
 
10
 
! Отговори
Съветник преди 4 години
До баба мара 30. Превратът не е "измислен" от Ердоган, а от някои други сили извън Турция. Путин помогна на Ердоган, като го предупреди. Руското разузнаване бе разбрало. Посланикът на Русия бе убит от бивш полицай поради негови лични афекти, без политически контекст. Никакви образовани хора не са вкарани в затворите, а терористи и фетоджии. Не Ви харесва новата геополитическа ситуация, но свиквайте. Русия и Турция са вече големите играчи в региона.
27
9
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
некролога трябваше да му се напише когато си измисли преврата когато свалируския самолет и уби посланика когато вкара в затвора образованите хора натурция западът гледаше сеир и сега се сетили за некролози
26
6
 
27
 
! Отговори
Румен преди 4 години
Наистина ли смятате че Ердоган е някакъв ***,който не си е направил точно сметките. Ако е така значи не сте в час.
25
6
 
32
 
! Отговори
равнопратка преди 4 години
Да не стане само обратното,този който пише некролог за другите,да му издадат такъв на него?!
24
7
 
32
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
Турчинът ще изчисти Сирия от бандитите и бежанците ще се върнат по домовете си ! А Путин ще му помага !!!
23
17
 
8
 
! Отговори
334 преди 4 години
Само нашият страхопъзльо флиртува с Ердоган и трепери пред Путин. А иначе не отказва парите от ЕС. Даже "съветва" Брюксел да бъде по-дипломатичен с Ердоган. Отврат!
22
0
 
26
 
! Отговори
Съветник преди 4 години
Англичаните имат премиер, внук на османски паша. Журналистите от "Гардиън" може би за забравили този факт. Вижте как хубаво се разбраха Ердоган и Путин, дори ще се срещнат след няколко дни в Кремъл. Никога не съм подценявал качествата на президентите Путин и Ердоган, но това, което правят днес, наистина е невероятно в геополитически план. Заслужват нашите адмирации.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименкакво е ИГИЛ?
20
6
 
21
 
! Отговори
Ю кортес преди 4 години
Защо все американците,защо Европа не поеме поне част от мироопазващите ангажименти.Защо богата гармания не желае да отделя средства
19
0
 
44
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Ами Англия да прибере 5 милиона бежанци ,които са в Турция и да си гледа кефа.Не знам коя държава в Европа би издържала на това.