Смъртна присъда за 16 души, изгорили ученичка в Бангладеш

Момичето подалоа жалба за сексуален тормоз
Обновена: 24 окт 2019 14:47 | 24 окт 2019 14:41, Елка Василева
28
Смъртна присъда за 16 души, изгорили ученичка в Бангладеш
Снимка: Би Би Си

Съд в Бангладеш постанови смъртни присъди на 16 души за смъртта на 19-годишно момиче, запалено живо, защото подало жалба за сексуален тормоз срещу ръководителя на религиозното си училище, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Смъртта на Нусрат Джахан Рафи през април предизвика вълнения и демонстрации в цялата южноазиатска държава.

16-те подсъдими, между които преподавателят на младото момиче и трима нейни съученици, бяха съдени от специализиран съд в югоизточния район Фени.

"Присъдата доказва, че никое убийство не остава ненаказано в Бангладеш. Имаме правова държава", заяви прокурорът Хафез Ахмед пред журналисти, след прочитане на присъдите в препълнена съдебна зала, при засилени мерки за сигурност.

Защитата обяви, че ще обжалва.

Според властите младото момиче било примамено на покрива на медресето, а убийците поискали да оттегли жалбата си срещу директора, подадена малко преди това.

След като ученичката отказала, била залята с бензин и подпалена. Жертвата издъхна от раните си пет дни по-късно, на 10 април. Това предизвика скандал в тази държава със 160-милионно население, припомня БТА.

Смята се, че директорът е планирал убийството от килията си, тъй като е бил задържан веднага след подаване на жалбата. "Целта е била убийството да изглежда като самоубийство. Но планът се провалил, защото Рафи успяла да слезе от покрива, след като шалът, с който била вързана, изгорял и тя освободила ръцете и краката си“, каза за АФП ръководилият разследването Мохамад Икбал.

Според полицията поне петима от подсъдимите са пряко замесени в убийството, а останалите са били техни помагачи.

Министър-председателката Шейх Хасина се срещна със семейството на жертвата и обеща убийците й да бъдат изправени пред правосъдието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А сега си представете тук да издатат смъртна присъда за тримата дебели, че и за Гешефтчето в добавка, дето цял народ изгориха.Но се размечтахме...
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилна присъда! За толкова жестоко престъпление, милост не може да има.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей това е! Няма пряк извършител, няма помагач, няма кибик. Щом имаш участие в палене на хора, отиваш на въжето.
18
7
 
13
 
! Отговори
Една от Видин преди 4 години
Особености на религията на мир и любов - исляма.
17
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Присъдата е справедлива, дано не забавят изпълнението.
16
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смъртна присъда за 16 души, изгорили ученичка в Бангладеш---------------Справедлива присъда!
15
3
 
27
 
! Отговори
Даа, преди 4 години
за пореден път някой си чул нещо за някаква си конвенция, ама не разбрал. Има си членове по НПК, касаещи умишлени убийства по особено мъчителен за жертвата начин. Достатъчно е да се прилагат като отпадне споразумението с прокуратурата. Всички знаем в кои малцинствени групи е нормално насилието над жени. Ако някой си, си мисли, че те ще се съобразяват с конвенция за която не са и чули е несериозно!
14
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в България има много на брой убийства на жени, някои от които изключително брутални...има, излежават 15 години и ги пускат за примерно поведение. Е за това трябва да се приеме Истанбулската конвенция. *** нашите като имат робска душа научена да търпи...!
13
3
 
23
 
! Отговори
То преди 4 години
в мюсюлманските страни това си е нормално. Даже в Турция дето уж е някаква светска държава. Наказания следват само ако се вдигне голям шум. Само че има държави, дето и гласност няма как да се даде. А това в Бангладеш е някакво изключение. Така ще си я карат още много години. Жалкото е, че все повече същества с подобно мислене се домъкват и в Европа!
12
4
 
10
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
И в България има много на брой убийства на жени, някои от които изключително брутални!
11
3
 
28
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
А не като оня извеpr (българин) който скачал на гърдите на жена си и хоп 10-15 години. На такива трябва да им пилят мозъка доживот или смърт. Да видим ще има ли желаещи!
10
3
 
11
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Ха да видим ще има ли друг път сексуално насилие в Бангладеш. Най - много портокали да краде!
9
1
 
35
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Това наистина е правова държава. Умишления убиец няма право на живот, той веднага трябва да бъде ликвидиран но преди това трябва да бъде подложен на средновековни истезания и да издъхне от тяхТака трябва да се постъпва и с десетките мъже убили безнаказано жените си!!
8
5
 
64
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Съд в Бангладеш постанови смъртни присъди на 16 души за смъртта на 19-годишно момиче, запалено живо, защото подало жалба за сексуален тормоз срещу ръководителя на религиозното си училище"Това е правосъдие,България също се нуждае от такова,защото толерастията,неолиберализма,перверзната форма на лицемерен хуманизъм доведоха до това,че престъпницците да се чувствуват недосегаеми,а жертвите да бъдат неглижирани като виновни
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обновете статията, като се разбере какво е решил съдът на по горна инстанция.Интересно ми е.
6
12
 
17
 
! Отговори
Стига майтапи преди 4 години
В каменната ера даже е било по-добре от тази правова държава...
5
1
 
28
 
! Отговори
ттттт преди 4 години
От там идват и нашите роми Идния, Пакистан, Бангладеш!
4
15
 
10
 
! Отговори
ДВЕПМ преди 4 години
Ха-ха-ха...Правова държава и ислям....Айде къш, дpипльoвиц...
3
5
 
45
 
! Отговори
Антиседераст преди 4 години
Това наистина е правова държава. Умишления убиец няма право на живот, той веднага трябва да бъде ликвидиран но преди това трябва да бъде подложен на средновековни истезания и да издъхне от тях
2
54
 
13
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Извратеняци! Всичко показва какво долно племе са тия!-Първите(убийците): че изгарят жива съученичката си. УЖАС това са животни с нулева ценностна с-***.-Вторите (властта): кое нормално общество ще убие 16 човека било то за убийство. УЖАС това са животни с нулева ценностна с-***.