Жертвите от камиона в Есекс – заради граничния контрол

Печатът: Властите не реагирали на сигнали за очевиден трафик по доковете
25 окт 2019 10:38, Елка Василева
13
Жертвите от камиона в Есекс – заради граничния контрол
Снимка: Reuters

Трагедията с 39-имата мъртви мигранти, открити в камион край Лондон, и днес продължава да е една от основните теми в британските издания.

В. "Таймс" се спира на обстоятелството, че полицията и пристанищните власти не са реагирали на многократните сигнали на местни жители за очевиден трафик на хора край доковете, където в контейнер бяха открити мъртвите мигранти.

Вестникът съобщава, че хора от околността са съобщавали за намерени захвърлени паспорти и са забелязвали как мигранти са сваляни от транспортни контейнери и прехвърляни в междуградски автобуси и микробуси. В един случай дори бил видян бос мигрант, който молел да му дадат обувки.

Лондонският в. "Гардиън" извежда в заглавие, че жертвите от камиона в Есекс повдигат твърде много въпроси, но важното е да бъдат зададени тези, които трябва.

Авторът, който е експерт по миграцията в Европа, изтъква, че подобни трагедии не се случват поради липсата на граничен контрол - те са цената, плащана заради него. Нашите политици продължават да хранят илюзията, че миграцията може да се пуска или спира подобно на кранче, според желанията на гласоподавателите или нуждите на икономиката.

Още по темата

Разбира се, миграцията може да бъде моделирана: държавите могат да предлагат на хората стимули за пътуване или могат да поставят бюрократични и физически препятствия, за да ги затруднят. Но както е болезнено очевидно в много части на света в момента, винаги ще има хора, които се чувстват принудени да тръгнат на път, дори рисковете да са смъртоносни. По-строг контрол кара хората да избират по-опасни маршрути и поставя живота им в ръцете на контрабандисти, които може да не ги е грижа за тяхната сигурност или активно да се опитват да се възползват от тях.

Великобритания не преживя бежанска криза по начина, по който това се случи в други части на Европа като цяло, а делът на молби за убежище на практика спадна, пише авторът "Гардиън". Именно за това е от решаващо значение да не позволяваме шокът и паниката да ни тласкат към решения, които ще усложнят живота на самите хора, които може да искаме да защитим.

Във връзка със смъртта на хората, открити в Есекс, се задават важни въпроси: кой носи отговорност и как това би могло да се предотврати в бъдеще.

Полицията в Есекс започна разследване за убийство и арестува шофьора на камиона. Националната агенция за борба с престъпността съобщи, че работи за идентифициране на организирани престъпни групи, които може да са замесени.

Но има поредица други въпроси, които следва да бъдат зададени. Първият е защо хора въобще биха искали да пътуват по този начин: какво ги кара да напуснат домовете си и защо не са искали да спрат другаде? Ако сред мъртвите има бежанци, защо не са могли да осъществят правата си другаде в Европа? Имало ли е сред тях хора, които са имали право да бъдат в Обединеното кралство, но не са можели да дойдат по легални маршрути поради протакане от страна на британското правителство, както то е правило спрямо стотици непридружени деца, оказали се в Европа.

А ако не са били бежанци, какво ги е мотивирало да пътуват по този начин в търсене на работа? Голямо ново изследване на програмата за развитие на ООН илюстрира колко комплексни могат да са отговорите: в интервюта с близо 2000 души от Африка, пътували до Европа да търсят работа по някои от най-смъртоносните мигрантски маршрути, над 90 процента от тях казват, че биха го направили отново.

Задавайки тези въпроси, признаваме, че хората, които страдат по границите ни, не са просто пасивни жертви, а хора, които вземат решения и се опитват да запазят контрол върху живота си, подчертава изданието. Едва тогава ще престанем да разглеждаме този въпрос като проблем, който може да бъде пренебрегнат или потулен и ще започнем да говорим за това как бихме могли да реорганизираме нашата система съобразно потребностите на хората.

"Гардиън" помества и редакционна статия по темата, в която се изтъква, че строгият граничен контрол не е правилният път. Изданието посочва, че е наложителна международна реакция на мигрантската криза и Великобритания трябва да поеме отговорността да участва в този процес. Ако политиката на блокиране на границите означава, че хората са готови да се катерят в хладилни контейнери, за да преминат граница, тогава може би самата политика е част от проблема, смята "Гардиън".

Шокът, който откриването на 39-те тела предизвика в цяла Великобритания, е осезаем. Но не е достатъчно само да кажем, че такова отношение към човешки същества е нетърпимо. Всички ние и нашите правителства трябва да се запитаме дали не носим някаква отговорност за факта, че Великобритания стана последен пристан за камион, пълен с трупове.

За разлика от "Гардиън" в. Индипендънт" коментира в заглавие, че Великобритания трябва да втвърди позицията си и да покаже по-категорично отношение против незаконното влизане в страната. Ако Великобритания се отнася сериозно към ограничаване на нелегалната имиграция, тя трябва да връща нелегалните мигранти обратно, подчертава "Индипендънт".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12Не знам ти какво съзшраш, но хората виждат кой бомби в Сирия и къде отиват бежанците, който минават през Турция е България, като през турски гробища за да стигнат не в Русия, което е по-резонно, а в Европа !
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съзирам дългата ръка на Русия и новичок. Очаквам само Скотланд ярд да побликуват подробности.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да бъде! Как България не е виновна.? Ние за всички лоши неща на света сме виновни. И за холокоста и за 9/11- все българи ги правят тея работи :^)
10
3
 
4
 
! Отговори
А бе, преди 4 години
Има нещо гнило в Белгия.И по-точно в Брюксел...доста ЕС институции се намират там.
9
0
 
9
 
! Отговори
схванат преди 4 години
Демек, да отваряме границите на Европа за китайци, араби, "афроевропейци", всякаква па плач от по света и у нас, за да бъдем "толерантни". Правилно ли съм разбрал. Посланието.
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оказва се,че Белгия е замесена в грозен трафи на хора,а ни намесват нас.
7
8
 
12
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 4 години
Не ни занимавайте с проблемите на брекзитираната инцестна *** Великодрискания. Че събуждате древни расистки чувства в мен.
6
7
 
8
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 4 години
Не ни занимавайте с проблемите на брекзитираната инцестна *** Великодрискания. Че събуждате древни расистки чувства в мен.
5
3
 
8
 
! Отговори
Ханибал Лектър преди 4 години
Черен английски хумор. Ако шофьорът не беше се шашнал, можеше и да са ги изяли досега.
4
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шокирани били... Тц, тц, тц... гледай ти, да не повярваш.През периода до 2017 дойдоха милион и половина скакалци в Европа, (официално), защо не се шокираха тогава? Твърде избирателно се шокират рижавите и то само когато им опре мамула до ***.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората си имат Национална агенция за борба с престъпността, която се занимава с тези проблеми.В България отдавна е време да се създаде същата агенция.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой е забогатял набързо от труповете. Кой е бил този дето ги е качил в херметически затворен контейнер сигурно е бил много акълен. Но парите са по важни и от акъла и живота на 39 човека.
1
2
 
36
 
! Отговори
да бе преди 4 години
Тогава да се махнат границите, да се закрият държавите, да се разформироват гранични полиции и митници, всеки да си ходи където иска и да си върши каквото иска и ... ко прайм???Къде отиват законността, реда, държавата???