Големите религии срещу евтаназията и самоубийството

Духовните лидери на християни, мюсюлмани и юдеи се обединиха
Обновена: 28 окт 2019 20:27 | 28 окт 2019 20:21,
30
Големите религии срещу евтаназията и самоубийството
Снимка: БТА

Високопоставени представители на християнството, юдаизма и исляма подписаха днес документ, с който се противопоставят на евтаназията и самоубийството, предаде Франс прес.

Тези практики трябва да бъдат забранени без никакви изключения и също така не бива да бъде допускано оказването на натиск върху пациентите да слагат край на живота си, твърдят религиозните лидери в текста, който предадоха на папа Франциск.

Документът бе официално подпечатан във Ватикана от представител на всяка една от трите религии. Идеята на декларацията е да бъде предотвратявано и упражняването на натиск върху медицинския персонал в болниците и клиниките за извършването на евтаназия.

"Никой медицински работник не може да бъде принуждаван или излаган на натиск за директно или индиректно участие" при извършването на какъвто и да било вид евтаназия, пише в текста.

В Италия Конституционният съд наскоро постанови, че в някои случаи асистираното самоубийство не е престъпление, отбелязва Франс прес.

Според представителите на трите монотеистични религии обаче човешкият живот заслужава да бъде запазван до неговия естествен завършек. Те обещават да подкрепят законите и държавните политики, които защитават правото на пациентите във финална фаза на заболяване да не бъдат евтаназирани.

Трите религии искат да повлияят на общественото мнение по въпроса с мерките, облекчаващи страданията на хора с тежки заболявания. Според тях това може да се постигне с предоставянето на адекватна информация на обществеността.

Религиозните лидери ще приветстват подкрепа в тази насока и от представители на други религии и добронамерени хора.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
д преди 4 години
Защо Господ не е създал единствена религия а има 3 големи религии? Ако имаше само единствена нямаше да има войни в миналото между религиите. То и сега хората се мразят защото са християни, мюсюлмани или там юдеи
25
9
 
2
 
! Отговори
От 23 преди 4 години
Да продължим - Първите "евтаназии" са били по времето на режима на Хитлер. "Евтаназирали" са хора, които са имали вродени заболявания в Германия.Ако ще "евтаназираме" тях, защо да не "евтаназираме" тези, които вече не работят да речем от 6 месеца, пенсиите и драскачите по форумите?
24
3
 
14
 
! Отговори
1234 преди 4 години
въпрос на избор. в крайна сметка никой не те пита дали искаш да се родиш! ако си знеш съдбата, че ще с недъгав, болен или сляп или сакат, дали ще искаш да се родиш ? не е чесно да се раждаш без да те питат, но можеш да решиш кога да си отидеш.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои хора не знаят, но в държави като в Канада се говори за евтаназия на хора болни от Алцхаймер. Ако не знаете, Алцхаймер е другото име на болестта, която у нас ние викаме склероза. Какво ще бъде нивото на болестта когато вие ще убиете родителите? Когато започнат да забравят за какво? Това за мен си е чисто убийство с цел спестяване на средства за здравеопазване.Така че, не бързайте да плюете по папата и световните религии - защото след време ще се стигне до "евтаназия" по други причини.
22
4
 
2
 
! Отговори
. преди 4 години
Бездарни очилати чалгари набедени за журналисти, трият коментари щото пише *** да ви *** майката ***.ка в гнойнат.а уста, сега трий мало.умен ***.т селски , даплюя на глупавата ти май.ка в гнусна.тапутка, по ми ар, , trii ***..vo !
21
8
 
12
 
! Отговори
Антон преди 4 години
"Големите религии" следва да вървят на бунището на историята, където всъщност си им е мястото.
20
4
 
2
 
! Отговори
да те светна преди 4 години
До Папата да кажеОсвен гугъл има и книжки!Едни такива,дето пише разни работи в тях!Попрочети някоя и друга,та дано спреш с глупостите!
19
0
 
4
 
! Отговори
Додо преди 4 години
До Ludoto LencheПишеш на една безобразна маймуница, но написаното е вярно и точно!
18
5
 
10
 
! Отговори
да преди 4 години
защитавам правото на човек да си умре достойно ! не че някой ме слуша де . лично усещане - немисля че ако има бог и той е толкова добър и всепрощаващ би искал да има хора които страдат навместо да бъдат евтаназирани
17
0
 
5
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Берголио е сатанист, луциферист и илюминат! Анатема, анатема, анатема!
16
4
 
7
 
! Отговори
мисъл преди 4 години
'големите религии' скоро ще бъдат евтаназирани - вижда им се краят!!! Вярващ съм но осъзнавам че целта на една религия е да бъдат обединени хората в добро и да имат опората от която се нуждаят и морална и духовна за да живеят добре . в момента точно тея големи религии се използват за противопоставяне на хората и това е щото хората сме такива - инстинкт за самоунищожение някакъв. както е заменен култът към слънцето към аполон и ваал и куп още знайни и незнайни божества така ще дойде време пак
15
3
 
11
 
! Отговори
Ro преди 4 години
Значи асистирано самоубийство на безнадеждно болни не може, ама поддържане на жив труп със системи и медикаменти е ок, докато не дойде "естественият завършек", така ли? :) Голям смях. Има толкова много хора с тежки заболявания, които искат и заслужават да си отидат достойно, а не в мъки и унижение, но нечий псевдо-морал е по-важен явно. Chronic (2015) e много тежък, но чудесен филм на тази тема.
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
юдеите не са от големите религии, никога не са били и никога няма да бъдат
13
15
 
10
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Аборта е лошо нещо. В България комунистите убиха 6 милиона деца, чрез аборт.
12
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Дания е разрешена евтаназията за депресивни състояния. Очевидно има нещо гнило в Дания.
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2Явно, въобще не си наясно с причините за покръстването на българите.
10
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има хара които живеят в адски болки, без шанс за изцерение. Трябва ли тези религиози да го изпитат, та да си променят заблудите
9
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големите религии въобще са вредни за обществото- срещу аборти, сега пък срещу евтаназията.Не са мръднали и микрометър от средновековните си виждания.
8
0
 
9
 
! Отговори
съвет преди 4 години
До Папата да кажеКукуриг,, вземи си изпий хапчетата,да не те приберат където трябва,за да те лекуват оторизираните за това лица.
7
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Религиите са възникнали с цел да подържат текущата власт, чрез вяра в нвщо друго. И въртят-сучат все бълват някакви умности. Да не забравяме Кръстоносните походи и Светата инквизиция - за да си запази властта, парите и влиянието църквата е провела много вековен геноцид, и продължава. И пътя към ада е покрит с добри намерения...Какво, вече медицината напредна и пояти никой не вярва в чудеса. Ако някой живее като вегетиращ труп или в болка, защо да няма право на избор? Или робите ще намалеят?