Нови проекти, строежи... Площите за индустрията ни с ръст

Пазарът на търговски площи наситен, обновяват молове
11
Нови проекти, строежи... Площите за индустрията ни с ръст
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Близо 180 000 кв. м нови индустриални площи са завършени от началото на годината в София. Обемът на новите проекти е с над 100 000 кв. м повече спрямо същия период на предходната година, показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Според тях това е част от тенденцията за ръст на строителната активност в отговор и на активността на наемния пазар.

Пазарът в София остава доминиран от строителството на обекти за собствено ползване и строителство по поръчка (built-to-suit), но се наблюдава и ръст на проектите с площи под наем. Основното търсене на такива площи идва от страна на търговци на дребно, логистични компании и бизнеси, обслужващи сектора на онлайн търговията.

По данни на компанията към края на септември в строеж в София са 145 000 кв. м индустриални площи, като над половината от тях са предназначени за отдаване под наем. Тъй като голяма част от тези имоти се отдават под наем още на етап строеж, делът на незаетите площи остава стабилен в рамките на 2-3%.

Предлагането на модерни логистични и производствени площи в София нараства с бързи темпове и към третото тримесечие достигна 1 256 996 кв. м. Най-големият проект през деветмесечието е завършването на двете фази на логистичния център на датска компания за стоки за дома в Икономическа зона София - Божурище.

Пазарът на терени за изграждане на индустриални имоти също е динамичен в столицата и страната. Средните цени варират около 25-35 евро/кв. м, в зависимост от размера и локацията на имота.

Офис площи

С общо 108 600 кв. м отдадени под наем през деветмесечието офис пазарът запазва обичайните си нива на активност от последните пет години. Компаниите от IT сектора и центровете за изнесени услуги остават най-сериозен двигател на пазара с дял от малко над 50% от наетите площи за периода.

Както и в предходните тримесечия, основната част от подписаните наемни договори са за разширения и премествания. Тъй като много от компаниите наемат площи още в етап на строителство, тези договори също заемат сериозна част от наемния пазар - 21% за деветмесечието.

Делът на свободните площи се задържа около 9.1% средно за пазара през третото тримесечие, като модерните сгради в централната част на София са напълно отдадени. Офисите в строеж са 383 000 кв. м, а друга значителна част са в етап на планиране. Офертните наемни цени за първокласните имоти са стабилни в интервала 12-14 евро/кв. м.

Активен пазар на офис площи регистрират и големите градове в страната, като основното търсене идва от разрастващи се аутсорсинг и IT компании.

Търговски площи

Частичното преструктуриране на водещи търговски центрове в София и откриванията на такива във Варна и в Пловдив доведоха до ръст на новооткритите магазини през деветмесечието на 2019.

Пазарът на площи в търговски центрове е сравнително наситен. Това се потвърждава и от липсата на нови проекти, които да излязат в следващите 18-24 месеца. Обзавеждането за дома, детските и спортните стоки, дискаунт веригите са сред бързо развиващите се категории.

Очаква се акцентът през следващите тримесечия ще бъде върху обновяването на работещи търговски центрове в София и в страната, като на места тези процеси са в напреднала фаза. Целта на тези преустройства е търговските центрове да оптимизират съществуващия микс от наематели, както и да разширят клиентската си база.

По данни на Cushman & Wakefield Forton през третото тримесечие средният наем за 100 кв. м магазин на отлична локация във водещите търговски центрове в София достига 39 евро/кв. м, а на търговските улици - 56 евро/кв. м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fake news.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да не е разбрал? Купувайте смело на цени "народни" че не остана! Нещо гачи глад се усеща,брокерчитааа!!!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
точно така застройте им всички паркове и градини бетонирайте всичко на бай *** алчния връзкар рушветчия чорбаджия
8
1
 
8
 
! Отговори
cinik преди 4 години
Споко, наоколо се тресе яко, скоро и в София... "сигурните" пари в имоти може да станат малко нещо посъборени...
7
0
 
11
 
! Отговори
Алчност и глупост преди 4 години
Но и във Варна, кората от съседни кооперации, си подават брашно и захар през терасите.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бетономорието ряпа да яде. Скоро софиянци ще се радват на зеленина, но само на котешката тревичка на прозореца, където слънце не огрява, защото от север, юг, изток и запад стърчат други сгради
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ръст във Варна?! В кулите ли? Или в бизнес парка? Или на "няма друга такава пр0стотия", или в Пикадилитата... Те останана магазинчета за 1 лев и дрехи втора употреба. В МОЛ ли ще ги съберете?
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека нека, растежа на цените е белег за растеж, забравете комунистически брътвежи, че е по-хубаво да ти е евтинко. Парата прави борбата, не храната.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Не всичко ще е за офиси, но си прав - доста е. Работата е, че разни фрими си наемат цели етажи. Нещо, като "престиж" е. Бил съм в компания, в която бяхме 30 човека, а имахме 3 конференти зали, 12 офиса в които можеш спокойно да вкараш по 10 човека, "стай за срещи", столова, "място за отдих" и последно инсталираме "паркинг" за колела, че да си държат скутерчетата там. Защо? Защото шефа е грандоман. Не е мой проблем, а на инвеститорите :)
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
предлагат се 1 256 996 квадратни метра логистична площ. Нямам идея от този пазат, но се пада по квадрат или даже два на работещ Софиянец. Строителите преизпълняват петилетката от няколко години и не ме интересуват особено бизнес имотите. Но съм убеден, че при жилищните е балон. Вижте пак демография, брой сделки и брой отпуснати импотечни кредити. Броя на сделките за жилища расте, а на ипотеки намаля, значи купуват само хора с кеш, което не е ли странно?
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кажете и за жилищата, че очаквате стабилен ръст на цените от 3-5 процента на тримесечие или поне за година, обяснете на хората, че балонът при цените на имотите е мит и че цена от 1000 евро на квадрат за панелка в Люлин 2 е нормална и сега е момента да се тегли кредит за 35 години за такова двустайно с остъклена тераса, таман като стана на 72 да съм го изплатил и да няма какво да метна през терасата на алоджиите.