Спецакция против иманяри, пресякоха канал за антични монети

877 са били иззети, някои от тях са много ценни
3 дек 2019 17:22,
11
Спецакция против иманяри, пресякоха канал за антични монети
Снимка: Булфото архив

Криминална полиция към ОД на МВР в Пловдив разби канал за незаконна търговия с археологически ценности, иззети са 877 антични монети, двама мъже са задържани по случая. Това каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Акцията е извършена в неделя по оперативна разработка, със съдействието на Окръжна прокуратура и с използване на Специални разузнавателни средства /СРС/, съобщава БТА.

Още по темата

Мъжете са арестувани в Пловдив в момент на извършване на сделка и вече са със 72-часова мярка "задържани под стража". И на двамата са повдигнати обвинения за две отделни престъпления - че са държали археологически културни ценности, на единия - че е разпространявал, а другия - че е получил същите, каза още Румен Попов.

Иманяр почина от задушаване, търсел съкровище в дупка

Окръжният прокурор уточни, че са извършени множество претърсвания и изземвания на различни адреси в София, Пловдив, Стамболийски, Асеновград и в още един областен град.

До момента е установено, че монетите са автентични, като една малка част от тях са реплики и са от всички исторически епохи - от Античността, от римския период, от Средновековието и са от бронз, сребро и злато. Някои от тях, по данни на специалистите, са с изключителна историческа стойност и са по-скъпи, а на друга част тепърва ще се изяснява произхода, добави Попов, като определи акцията като сериозен успех от страна на пловдивската полиция.

Операцията е извършена на база оперативно значима информация за лица, които изкупуват антични монети и предмети с културно-историческа стойност, които продават на трето лице, което от своя страна ги изнася и предлага в чужбина, добави директорът на полицията старши комисар Йордан Рогачев. Задържаните са на 44 и 49 години от Пловдив и София и нямат до момента криминални прояви, уточни той.

Вследствие на продължаваните претърсвания се очаква броят на античните монети и предмети да нахвърли 1000. Задържаните са бивши иманяри, които, по думите на Румен Попов са минали на "по-горно ниво" в йерархията - изкупуват иманярски находки от цялата страна, които след това пласират зад граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
БатБулгар преди 4 години
До МартоЕми марто, Ермитажа в Русия е 50-60% само с Български артефакти. Изнесени на няколко части, като първото е след Временното Руско управление, което руснаците 2 години правят в България, като основно ни изнасят златото 2 години и не можем да ги изгоним. После през 20 век крадат и после след 1944, отново копаят, само че южна България.
11
0
 
9
 
! Отговори
Марто преди 4 години
На 1 хваната монета,има 10 изнесени.Държавата трябва да ги изкупува на реална цена.Мисля си колко ли златни съкровища от Бг. са навън в частни колекции.
10
0
 
13
 
! Отговори
Митев преди 4 години
Искате коментар е ето Ви го и него.... Вярно е хванали са ги,ех какви са лоши грешници.Ще подменят монетите ще ги продадат,а те ще отидат в затвора....Кой е по големия престъпник преценете сами....схемите са едни и същи,както и престъпниците в тези среди.....
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като държавата не изкупува антиките,както в цивилизованите страни,чух преди години,че някакъв намерил скъпа златна монета.За да не го съдят,с теслата я направил на ламаринка и я продал на златар! Ако я беше декларирал в музей щеше ли да получи стойността на метала,за да се запази историческата и ценност?
8
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Найвероятно ще направят споразумение,пробация с,или без глоба, ще кихнат малко пари и всички доволни. А ако хванат някой с 2,или 3 скапани монети,то на него ще му дадат същата,или поголяма присъда. Анормална държава,съд,прокуратура и парламент
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Васил Божков-Черепа и Митьо Гестапото кога?
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарите цели банки обраха при бандитският преход ,полицията тръгнала да дири монетите на "Мюмюн или Одрис", хвърлили топа преди стотици години.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За бивши ДС комунисти може.Сбъркана държава!
4
0
 
17
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Той този закон не важи за един пич.... който цяла златна конница си узакони .... ама нищо :) Такъв е матриала :П
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, и аз не мога разбера какъв е този *** закон. Тези антики реално не са български. Това са цивилизации от преди да има българска държава. Щом намериш нещо в земята твое си е. Това е частна собственост. А щом държавата ги иска тези антики нека да направи борса за тях и да ги изкупува. Като не да си финасира археолозите и да ходят те да ги търсят.Оставили цялата територия на иманярите и после ги преследват. Или може би точно това е далаверата? Иманярите да свършат мръсната работа без пари.
2
3
 
28
 
! Отговори
Мазало преди 4 години
България е единствената държава в Европа в която търговията с антики е забранена... е за някои е разрешена.Това е главната причина да се изнасяткултурно исторически артефакти на безценица на запад. Губещи са българите, печеливши западните аукцион и къщи.
1
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крадци!да ги вкарат в затвора.