Водим преговори с Русия, Китай, Корея за АЕЦ "Белене"

Общо пет са компаниите в кратката листа за преговори
19
Водим преговори с Русия, Китай, Корея за АЕЦ "Белене"
Снимка: архив, БулФото

Общо пет са компаниите в кратката листа, с които страната ни ще води преговори за АЕЦ "Белене". Това информира депутатите от енергийната комисия ресорният министър Теменужка Петкова. Петте компании са: "Росатом", Си Ен Ен Си, Корейската хидро-атомна енергийна корпорация, "Фраматом" и "Дженерал Електрик".

Петкова обясни, че това са петте компании, към които ще бъде отправена покана за предоставяне на обвързваща оферта. "Фраматом" заявява желание да достави системите за сигурност за проекта и съответно да финансира този дял от неговото участие, а "Дженерал Електрик" заявява желание за производство на турбини и друго оборудване, като също осигурява финансирането за тази част от проекта.

"Това е кратката листа. Основният ни аргумент да се спрем на тези пет компании са техният опит в изграждането на атомни електроцентрали, на второ място това е тяхната финансова стабилност и високият кредитен рейтинг, който тези компании имат. Безспорно това са компании, които са сред световните лидери в областта на ядрената енергетика", каза Петкова.

Предстои до края на месец януари да бъде изпратена покана до всяка една от тези компании за сключване на споразумение за конфиденциалност. След подписването на това споразумение ще бъде връчен информационният меморандум за проекта. Отделно от това ще бъде отправена покана за обвързваща оферта към тях. Петкова обясни, че след подписването на споразумението за конфиденциалност, първите обвързващи оферти ще бъдат готови в началото на май, предаде БТА.

Четири от подадените общо 13 заявления са за придобиване на миноритарен дял в бъдещата проектна компания. Те ще бъдат предоставени на така наречените потенциални стратегически инвеститори, за да могат евентуално да влязат в преговори.

Енергийният министър информира, че държавата ще има блокираща квота в проекта и ще участва с апорт на активи - площадка, оборудване, лицензи.

"Ние ще участваме от началото до края на този проект с възможност да вземаме решения по всички важни за проекта въпроси за неговия пълен срок на експлоатация. Това се налага от факта, че проектът се реализира на наша територия и ядреният риск е на територията на нашата страна", посочи тя.

По думите на министъра страната ни ще се опита да има около 30-34% участие в проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Новина от днес преди 4 години
Сърбия,любимецът на Русия,позапазен проект прави най големият на балканите вятърен парк....Извод....само за интелигентни
17
0
 
1
 
! Отговори
Пране преди 4 години
С тая централа Белене забогатяха главните милиони упраха за 30 години.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво се залъгваме? Тези реактори могат заработят само с руски експерти и с руско гориво, а това на американците никак няма да им хареса. Така че имаме избор или да не заработят тези реактори или да се сдобием със санкции от САЩ.
15
0
 
2
 
! Отговори
Инж. Митов преди 4 години
Браво, да има работа и за нас. Връщам се от Финландия, че умрях от студ на тая централа.
14
6
 
2
 
! Отговори
ЯЕЦ преди 4 години
Водят се преговори със САЩ, Русия, Китай, Корея, Франция, както и с няколко високотехнологични извънземни цивилизации, обаче Белене пак няма да има, защото много се краде.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо? Нали го спряхме и платихме огромни неустойки.Пак ли ще го почват и после спират, за да платим поредните компенсации за неизпълнение на договори.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай ганюГанчо, много с информиран, бе! Сигур, щот Свищов е близо до Белене и една жена ти го каза на пазара! Научи български - препинателни знаци, пълен член и най-важното - пиши смислено!
11
1
 
1
 
! Отговори
хъша преди 4 години
от снимката изглежда че проекта е на привършване фаза груб строеж останалото би трябвало да ни струва малко
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато се проумее че този проект е български защото имаме суровини инжинери български да го осъществят и бълг.чест да го защитим тогава ще устоим бълг.интереси
9
2
 
3
 
! Отговори
панчо преди 4 години
каквото и да стане ние пак ще сме пак изиграните и набутаните тук не опира дали ще се даде на страна/континент... а какво кяриме ние накрая като потребители,какъв е моя интерес на комшията ми и на поколенията след насвсеки кандидат ще се опита да за собственния си интерес но как правителството ще подпише е важното а то до сега сякаш не е оправдало в наша полза нито един голям проект
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката виждам шест (6) крана.Нали БОЙКО КАЗА, ЧЕ ТАМ БИЛО ГЬОЛ! ЗНАЧИ ЛЪЖЕ ПРЕМИЕРЪТ НА НАШАТА ДЪРЖАВА! У-У-У!НЕ ИСКАМ ДА МЕ ЛЪЖАТ! НЕ ИСКАМ ДА МЕ КРАДАТ!НЕ ИСКАМ НЯКОЙ ДА СЕ ПРАВИ НА БАБАИТ ЗА МОЯ СМЕТКА, С МОИТЕ ПАРИ!НЕ ИСКАМ НЯКОЙ ДА КУПУВА НЕНУЖНИ МИ САМОЛЕТИ И ДА ГИ ПЛАЩА С МОИТЕ ПАРИ, КАТО ЧЕ ЛИ ПЛАЩА КРЪЧМАРСКА СМЕТКА!А ВИЕ, ПРИЯТЕЛИ МОИ, КОИТО СЪЩО ЧЕСТНО СИ ПЛАЩАТЕ ДАНЪЦИТЕ, ИСКАТЕ ЛИ?
7
5
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
обекта отдавна е обещан на росатом но в момента се играе един цирк на опипване играе се поредния театър за пред публиката да се настрои плавно към това което правителството не иска да избухне в недоволство ако се сервира блюдото изведнъж.боко знае че дължи едни милиони на путин и са се разбрали в името на мира и братската славянска дружба да си изиграят картите хитро а данъкоплатеца/избирател да го д,у,х,а както винаги
6
1
 
11
 
! Отговори
7 преди 4 години
И накрая каквото реши Хамерика ! Айде нема вече балами !
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БуржоазСик тир! Тая щампа вече не хваща дикиш! Айде измислете нещо ново, събудете нещастните анемични сиви клетчици и кажете нещо смислено!За нормалните хора: реакторите на АЕЦ Белене са перфектни. Изработени са в Ижорския завод в Санкт Петербург. Този завод е създаден от Петър Велики през ...1713 година! Който може да смята, да сметне колко поколения леяри, ковачи, стругари, механици, монтьори са се родили там, израснали са в тази среда, изучили са занаята и се гордеят с произхода си!
4
1
 
7
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
А защо не и Турция? След "Турски поток" с Руска газ - можеше да ни продадат и една "Турска АЕЦ" с всичко руско в нея - ама на 'много добра цена'! Ха ха
3
17
 
5
 
! Отговори
Буржоаз преди 4 години
Най-добре е да не е руска! Истинските родолюбци не искаме още по-голяма зависимост от една агресивна страна като Русия.
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Няма страшно бе...ЯЕЦ'овете са много "сигурни" !!!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имаме нова Атомна, ще трябва задължително да сме с 50+%