Китай предлага нови облекчения за инвеститори от Тайван

Тайвански компании са инвестирали над 100 млрд. долара
28 дек 2019 20:00,
10
Китай предлага нови облекчения за инвеститори от Тайван
Снимка: Pixabay

Китайският парламент днес преразгледа закон за опростяване на инвестиционните процедури за тайвански компании, информира Ройтерс.

Още по темата

Китай със своите 1,3 милиарда души население е предпочитаната дестинация на инвеститорите от Тайван. Тайвански компании са инвестирали над 100 млрд. долара на китайския пазар, откакто Пекин започна революционните си икономически реформи в края на 70-те години.

Решението се оценява като пореден опит на Пекин да покаже добра воля спрямо острова, където предстоят избори на 11 януари, включително като отваря още сектори за тайландски инвеститори с крайната цел да убеди Тайван да приеме китайския суверенитет, пише БТА.

Тайванското правителство отправи предупреждения за "китайските съблазни" и призова Пекин вместо това да осигури на собствените си граждани демокрация и свобода на словото.
Измененият закон премахва няколко нива на бюрокрация с цел опростяване на процедурите за инвестиции от Тайван в опит да привлече повече инвеститори от острова.

Измененията трябва да се съчетаят с нов закон за чуждестранните инвестиции, който ще влезе в сила от 1 януари.

Търговията между Китай и острова през 2018 г. достигна 226 млрд. д. с голям търговски излишък за Тайван.

Тайванската икономика се възползва от факта, че много тайвански компании връщат производството си удома, за да избегнат по-високите мита, наложени в хода на търговската война между САЩ и Китай, макар спорът все пак да предизвика и известни нарушения в местната икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Навремето също Хонконг се спаси от червения терор на Мао щото са британска територия и живееха по британските закони и успяха да направят града-държава по западен образец и предизвикваше завист в континентален Китай.Дори стари китайци са ми казвали че излизали нощем като млади да гледат небостъргачите и хилядите светлини с бинокли или с очите си от съседните планини, а в Кита живееха в кирпичени и сламени къщи и чакайки светлото бъдеще....Същото беше и с Макао,просто се спаси елита и оттам.....
8
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Прочети малко за гадните хунвейбини и тероризиращите банди от ученици и студенти след като са били затворени всички учебни заведения понеже са ,,буржоазни,, и е настъпило страшен хаос и принудителните изселвания на младите ученици за да работят като земеделци,а пък от друга страна истинските земеделци стават леяри и ги карат да леят нискокачествена стомана и 4yrун в примитивни пещи заради други индустриални щуротии и целият материал 4yrун от 90% е бил за брак щото са нямали елементарни познания
7
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До до 5Ами ОК са тайванците щото на острова се засели целия интелектуален елит на Китай-инженери,военни,бизнесмени....близо 2 милиона плюс съкровищата.А от другата страна на континента хората мряха от глад заради щуротиите като ,,Културната революция,, и ,,Големия скок,,-на Мао мечтайки да достигнат индустриалното развитие на Великобритания...добре че ги разкараха и сложиха читав китаец като Дън Сяопин да им отвори икономиката към света в края на 70-те иначе досега щеше да *** в землянките
6
1
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
Абе "колега" къде се върна 70год назад? Ако бяха калпави като нас и златният резерв на цял свят да са взели, пак нямаше да направят нищо. Там се работи много, ама много, погледни само какво произвеждат, разгледай какви градове имат, нощем пълно с народ навсякъде, чудил съм се кога спят изобщо! Такава развита държава става с капитали и хора с акъл-явно имат от двете.
5
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Богати са,щото след 1949-та година Гоминдан се изтегли на остров Формоза(Тайван) и си взеха целия златен резерв който е принадлежал на императорски Китай защото те де факто са наследници на стария императорски Китай и затова единствени през 50-те години нямаха хипер инфлация и девалвации за разлика от страните в следвоенна Европа и имаха бърз икономически растеж още през 60-те докато континентален Китай живееше в землянки.....
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що така бе, чанкайшистите по-богати от уж богатия Китай. Някой комунист разбирач ще обясни ли тая аномалия?
3
4
 
0
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 2Това само ли го измисли
2
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Китай си имат за съсед Тайван който е по-богат от тях и са добре. Източните германци си имаха богатия ФРГ който ги закрепи финансово и са добре....има още такива държави.....България също си има Македония която говори на един и същ език като БГ но са бедни като църковни мишки същото както българските бедни църковни мишки и копаем дъното.....Те и гърците си имат Кипър който да ги подкрепя.....ама ние ще подсмърчаме.....
1
2
 
1
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
Или евроатлантически ценности или лицемерие! Кой от двата принципа е релевантен в отношенията ЕС-САЩ? Или сме съюзници, партньори и защитаваме демокрацията, или всеки се опитва да избуталка другия?