Поне 90 души загинаха при бомбен атентат в Могадишу

Кола бомба избухна край полицейски пункт в сомалийската столица
28 дек 2019 11:45,
8
Поне 90 души загинаха при бомбен атентат в Могадишу
Снимка: Reuters

Поне 90 души са загинали при бомбен атентат в сомалийската столица Могадишу, предаде TACC, като се позовава на съобщение на депутат от парламента, публикувано в социалните мрежи.

„Бях информиран, че броят на загиналите е повече от 90 души. Сред тях има 17 полицаи, 73 цивилни и четирима чужденци", се казва в изявлението на депутата. По-рано местни медии съобщиха за 50 жертви.

Кметът на Могадишу Омар Филиш посочи, че сред загиналите има студенти от университета в Бенадир.

Колата експлодирала на много оживен полицейски контролен пункт в града, на който се събира пътна такса. Това станало в сутрешния час пик, когато много хора отивали на работа след петъчния празничен ден.

Свидетел, цитиран от Ройтерс, живеещ наблизо, излязъл от къщи да види какво става и преброил най-малко 13 трупа. "Десетки други крещяха за помощ, но полицията незабавно откри стрелба и аз бързо се прибрах у дома", каза той.

Ранените били отведени в болница "Медина", където друг свидетел на Ройтерс видял десетки хора да пристигат с линейки от мястото на експлозията, пише БТА.

Кметът на Могадишу майор Омар Мухамуд каза пред репортери, че правителството е потвърдило за най-малко 90 ранени при взрива, повечето от тях деца и ученици, както и студенти, минаващи оттам с автобус. На снимки от местопроизшествието се виждат обгорели каросерии на коли, а над града се издига гъст облак дим.

Никой засега не е поел отговорност за кървавия атентат, но свързаната с терористичната мрежа Ал Каида ислямистка групировка "Аш Шабаб" често извършва такива атаки. Групировката, която се стреми да свали подкрепяното от ООН правителство, бе изтласкана от столицата Могадишу преди няколко години, но продължава да контролира чрез рекетьорска "данъчна" система части от централните и южните райони на Сомалия и да извършва нападения срещу популярни и оживени места като кръстовища и хотели в крайморската столица.

Установяването на точния брой на жертвите и пострадалите не е лека задача, защото властите са дали инструкция на медицинския персонал да не разкриват бройки, както те правеха по-рано, а на журналистите е забранено да отиват на местата, където са извършени такива терористични атаки, отбелязва Ройтерс.

Сомалия е раздирана от вътрешни конфликти и междуособици от 1991 г. насам, когато военните племенни вождове свалиха диктатора Сиад Баре, а след това започнаха борби помежду си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чета между редовете след всяка подобна новина е всъщност "100 000 сомалийци поемат да бягат към Европа"Четете между редовете
5
1
 
35
 
! Отговори
Йово преди 4 години
Това е от информационната хибридната война на Путин. В демократичната проамериканска Сомалия такива неща не се случват. Там е африканският рай на свободата и демокрацията.
4
1
 
42
 
! Отговори
КуКу преди 4 години
Хубавото е, че Сомалия е демократична държава
3
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добри новини. В Сомалия няма диктатура.
2
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде виреят миролюбивите е така. Така са действали и в Батак, Стара Загора и по цял свят. Хората съроили и градили цивилизации и идва чаршаф и руши съграденото. Жалки и долни парапитеци!
1
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там е много опасно за могадишци, Меркел да ги пиюти с по няколко хиляди евро на калпак пардон на тюрбан.