Хотелиери и ресторантьори искат 8% ДДС, били пред фалит

Заплашват и с протести, първо символични, после ефективни
52
Хотелиери и ресторантьори искат 8% ДДС, били пред фалит
Снимка: Pixabay

За нарастващи проблеми в ресторантьорския и хотелиерския бизнес предупреждават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Според Петър Стефанов, председател на регионалната структура на асоциацията във Велико Търново, законодателството и наредбите трябва да бъдат преосмислени.

"Ние сме в дребния и в средния бизнес и трябва да се чуе нашият глас. Настояваме да се намали ДДС ставката за заведенията и тя да е 8-10%, както е в силно развитите туристически страни от ЕС. В Румъния беше 12%, а сега е 5%. Много заведения са пред фалит", коментира той пред БНР.

Той призова да се въведат и персонални санкции при нарушения от страна на обслужващия персонал, а не отговорността да се носи само от работодателя.

Като пример Стефанов посочи, че ако някой не издаде касовата бележка, би трябвало той да бъде санкциониран, а не собственика.

 "Искаме запечатването на търговски обекти да бъде премахнато като санкция заради чисто субективни грешки на персонала. Настояваме за патентен данък на сезонните обекти по морето и зимните курорти. Това ще доведе до облекчаване на бюрокрацията. Много е мудно трудовото законодателство. Много трудно може да бъде санкциониран един служител. Процедурите са тромави и не работят. Трябва да се регламентира и бакшишът", настоя той.

Петър Стефанов обяви, че предстоят символични протести, които ще прераснат в ефективни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
2
 
! Отговори
Или преди 4 години
Да си дадем почивка, да закрием сезона символично, да не работят хотелчета и заведения масово, що не и магазини, нека си събират данъците и издевателствата от големите хотели и веригите! Само тогава потребителя и държавата ще разберат какво печели и какво губи. Тъпо и безумно е да сочиш за лош онзи, който скубеш безогледно
47
0
 
4
 
! Отговори
4i4i преди 4 години
Смешни са ми глупаците, които смятат , че хората от ресторантьорския бизнес са ***. Те не си дават сметка, че това ДДС 20% всъщност го плащат те, за да отива като заплати на чиновниците или да се източва фирми, а след десетина година някой като тандема влади и галя да го опрощават. ДДС се взима от крайния клиент. Цените на заведенията ще скочат при затягане на режима и сметката ще я платят клиентите. Някои ще фалира, броя клиенти ще намлее и ще има папу и ресторант за хората с пари...
46
2
 
2
 
! Отговори
Подкрепям... преди 4 години
...коментиращите - да фалират, да не мъчат и себе си, и нас с тарикатлъка си.
45
3
 
7
 
! Отговори
Jon преди 4 години
Да фалират. Заради такива печелбари българите ходят в чужбина на почивки.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДДС е престъпление срещу човечеството, по-страшно от газовите камери ...
43
0
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Време е тази мър.лящина да се разчисти.
42
0
 
19
 
! Отговори
123 преди 4 години
Ами нека да фалират. Като влезе законът за забрана на пушенето можеше да затворят всички за месец, за да се види как ще е без заведения ама не го направиха. Сега е пълно само там където се пуши и това са заведенията на големците. Ама то беше ясно че така ще стане. Големите закон не ги лови, а малките ще фалират. И да ревете все тая.
41
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Га теглите лоши кредити убу ви беше.Га всички бяхте агенти на БКПейското ДС още по убу ви беше.Безплатен обяд няма кръчмари полуграмотни! Тия хотели и ресторанти по море и планини за милиони от къде са ви мъните?Пари няма за болници ,инвалиди и пенсионери те тръгнали да плачат като вдовица за брадат той!
40
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пожелавам им бъз и дълбок фалит. Ако може направо да съборят гнусните хотели!!
39
1
 
19
 
! Отговори
....... преди 4 години
София:улНиколай Хайтов или Бул.България.Кафе-50лева имало златна цедка.Кафе със стърготини от трюфел70лева.Най се печели от кафе,даже и да не е с тези цени.И тези искат ниска стафка били пред фалит?За *** ли ни вземат?Зеленчуци от борсата има и надценка някъде не 100%а 1000%.Горките .Нямат пари за нова яхта или последен модел кола
38
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвсем скоро на Тиквун ще му пламне ***. На всички им е прикипяло от ид.ио.тските им наредби и ламтенето за данъци без да осигурят най-елементарни условия за работа на дребния и средния бизнес.
37
10
 
2
 
! Отговори
Гост преди 4 години
До 33.Ти, не може да искаш 3000 лв. заплата, защото си неграмотен!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...gradil ilia kilia...:-)...
35
1
 
14
 
! Отговори
1234 преди 4 години
ддс е най измамническия данък и трябва да се махне! що за данък когато едни внасят а дриги го теглят! пълен абсурд. данък печалба и данък оборот са достастъчни
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали беше добър сезона бе клоуни, ходете питайте Борисов защо лъже 20г вече
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ресторантьорския и хотелиерския бизнесима една единствена цел: да разпространява белото на Тиквата и Гелосания.Те са големи патриоти дават наркотици само на българи
32
1
 
20
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
еми да фалират тогава!
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ас искам 3000лв заплата ама няма.
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако знаете аз колко работи искам.
29
1
 
38
 
! Отговори
Valинч преди 4 години
Сервитьорката не издала касов Бон. Аз ли и наредих? Устна заповед. Нали? Ама в закона да се запише " Шефа е пич! Друг да пере пешкира!" Като си пред фалит, намали твоето, бе, лаком! Малко ли са 100% надценка върху алкохола и 200% върху кухнята? Издавай букварчета! Ама те не се ядат, ама то всеки гледа да е близо до казана и далеч от старшината ( закона). Валери го няма. Отсвирен! Оправяйте се сами!Хотелиери, Ресторантьори на чист български - Ханджии.