САЩ гледа на "Турски поток" като на геополитически проект

Проф. Здравко Попов: Това е принципна позиция за влиянието на Русия
51

"Коментатори от последните 2 години прогнозираха, че САЩ ще се намесят в "Турски поток". Това е принципна позиция относно влиянието на Русия върху Европа. САЩ гледат на проекта не като търговски, а като геополитически", каза в студиото на "Денят ON AIR" президентът на Института за публична политика проф. Здравко Попов.

По думите му съпротивата на САЩ е с геополитически основания.

"Балкански поток" вероятно ще взема газ и от "Турски поток", но Борисов искаше да увери САЩ, че това е по-скоро съседска политика и е съгласуван с ЕС. В един момент допускам, че ще има по-силен натиск върху правителството на България", заяви още проф. Попов.

Според него Тръмп се меси в международни проекти, затова Борисов се опитва да представи проекта като национален.

"В едно малко по-радикализирано време трудно минават подобен тип хитрини. България винаги е стояла между Изтока и Запада, така че винаги ще се опитваме да сме някакъв мост между тези две вселени", коментира Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че обикновено по-сериозни държавни сили играят ролите на балансьори.

"Координатната ни система е националният интерес. От друга страна, той не може да бъде изолирано понятие. Изказването на Хийл беше в контекста на известна промяна в Конституцията за съдебната система. Всяка страна се "набърква" в някакви вътрешни работи на други държави", каза още проф. Здравко Попов.

Той коментира и отношенията между Турция и Русия.

"Турция вижда в партньорството си с Русия по-голяма възможност да придобие статута на по-голям играч от регионален. Това е една амбиция на Ердоган Турция да играе по-голяма роля в света. За САЩ Турция е един силен регионален играч", заяви още Попов.

Той окачестви кризата между САЩ и Иран като дълъг сюжет, който не касае Доналд Тръмп.

"В последните години Иран придоби легитимности, които ѝ позволиха да играе по-глобална роля, най-вече със сключването на ядреното споразумение", заключи проф. Попов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
12
 
! Отговори
Alastair преди 4 години
"Сащ гледа на Турски поток..." Туй, което трябва да гледа Сащ е да си гледа работата.
41
0
 
3
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Какво да правиш? Явно пак ще трябва да крещим по площадите един ден "Долу Член Първи" от Консттуцията.....
40
1
 
13
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Хийл искал промяна в Конституцията ни за Съдебната система и Попчо се мъчи да ни убеди, че това набъркване в вътрешните ни работи било нормално, видиш ли......
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи, има едни подписани санкции от Тръмп, които касаят Северен поток и Турски поток (който е на турска територия); Балкански поток е на територия на Европейския съюз и във военния бюджет на САЩ нищо не пише за него и нищо не е подписано от Тръмп. Т.е; всичко това са приказки,а черно на бяло няма нищо. Плюс това Меркел в Москва декларира, че иска Северен поток да бъде завършен, а това е важното, защото на немска територия тя командва
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 45 руско-турска тръба - Статистиката сочи, че в България в момента има 22 хиляди граждани на Русия, 8 хиляди украинци и белоруси, но също 15 хиляди сирийци, 5 хиляди други араби и 25 хиляди турски граждани. Емигрантите от Близкия изток са по-опасни, защото между тях има спящи клетки от джихадисти. А двайсетина хиляди руснаци са капка в морето. Въобще не ни натрапвай невероятните си глупотевици, а Балкански поток е българска тръба, от която ще печелим до 229 млн долара годишно
37
1
 
17
 
! Отговори
ГА преди 4 години
Туморът щам САЩ, който пак отвори зловонна паст, винаги ще гледа да сее икономическо, политическо, демографско, физическо и изобщо всякакво унищожение, където може по света. Това да го знаете. Някои българи смятат САЩ за приятел. Такива питам - какво благо ви донесе САЩ. Мислите ли, че на САЩ някога му е пукало за Българските интереси ? Не бъдете наивни мили приятели. Ако я нямаше Русия, България щеше да бъде смачкана (не говоря за Руско- Турската война).
36
26
 
2
 
! Отговори
руско-турска тръба преди 4 години
през наша територия означава ПОВОД за защита националните интереси на Турция и най-вече на Русия.Насково външният министър на Русия обяви че руски имот на начето Черноморие се счита за въпрос на 'националната сигурност' на Русия защото бил използуван за упражняване на 'мека сила' над България.Твърдата сила ще дойде както стана в Крим - новозаселените стотици хиляди руснаци по черноморието обявават автономия, а тръбата ще е повод за поредното ни окупиране на България от миризливия руски ботуш.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква принципна позиция?Нашите принципи не могат да съвпадат с принципите насащ в другото полукълбо, къдетослънцето изгрява 7 часа по-късно.На този измислен професор пишаедна хубава двойка - цъфара.Интересува ни на смесенатабългаро-американска комисияот българска страна повдигнахали въпроса за изплащане накомпенсации на България от сащзаради загубите, които търпимот техните незаконни санкции.Ако отговорът е не -- тези дрогаритрябва да си подадат оставкитекато начало за несправяне
34
13
 
3
 
! Отговори
Докога ? преди 4 години
Пак наказаха бедната Путинова Русия...Докога ?
33
3
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
България никога не е била "мост между изтока и запада".Мост между католицизма и Православието не може да има,затова бяха всичките разколници у нас, в Украйна,Черна гора.Води се война срещу Православието.Никому ненужните "експерти"и мненията им,ги консервирайте ,па ги пратете на запад.
32
10
 
8
 
! Отговори
Тоа па кви ги плещи преди 4 години
И руската, и американската "геополитика" са си част от тръбопроводно-танкерната война на съответните олигархии. Мафията, овладяла Русия, се бори преди всичко да продава бързо и повече. Както каза с груба откровеност висш руски функционер: "Да продаваме бясно, защото в обозримо бъдеще нашият нефт и газ може да станат никому ненужни." Примитивни гангстери, които ламтят за грамадни яхти и имения, обзаведени с кичозен разкош. Не се различават от нашите мутри с дебелите златни вериги на кило.
31
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До края на 19 век САЩ имат Робовладелски строй.Каква демокрация?
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много сини комунисти и сини праведници болшевики има. Заради изкривената си идеология са готови да подарят тръбите на Гърция.
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25Хо-хо-хо......в краваристан е всичко друго, но не и "демокрация"! А пък и "демокрацията" не е нито някакъв строй, нито форма на управление! Това е принцип на организация за достигане на някакви висши цели, основани на висши човешки ценности! Които за всяка раса и всяка нация са различни и индивидуални и НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА НАРЕЖДА НА ДРУГИТЕ КАКВО И КАК ДА ПРАВИ И ДА ЖИВЕЕ!!!! ВЪПРОС НА ИЗБОР!!!
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 32Винаги съм се чудел как такъв умен народ като нас прави една и съща грешка по няколко пъти!? Да си избира управляващи все някакви чу-че-ла......свинар за цар; заклет принц-картоиграч за министър председател (или пък пожарникар)!!!! То затова всеки път резултата е национална катастрофа де!!!! Както виждам и този пън няма да направим изключение!
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проф. Здравко Попов ми е преподавал по "Въведение във философията" в СУ "Св. Климент Охридски", не знаех, че се занимава и с политика. Голямо прозрение е направил, браво.
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май някои среди искат да ни направят бежанци за да се освободи територията.
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 31Я се разкарай бе.........НИКОГА краварите не са се били срещу никого.........те само финансират и поддържат терористични организации и насъскват страни да се бият помежду си!!!! Ме-р-за-в-ци............след някоя и друга година целия краваристан ЩЕ БЪДЕ ОБЯВЕН, ПО ПРИМЕРА НА ИРАК, ЗА ТЕРОРИСТИЧНА СТРАНА И ОРГАНИЗАЦИЯ!!!! И от всички страни по света ще ги гонят с камъни, както го сториха кюрдите и сега иракчаните!!!! А краварите НИКОГА И НИКОГО НЕ СА ПОБЕЖДАВАЛИ!!!!!!!!!
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да гледат като телета в железница, ако искат или като телета пред ТКЗС.
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ играят шах с България. България е една пешка, която са готови да оставят без газ и транзит на газ, да фалират газопреносните предприятия. Заради тяхната по-голяма геополитическа игра на шах са готови на това, което стана в Сирия, Либия.