Евродепутати: Има много неизвестни пред Зелената сделка на ЕС

Как ще се финансира тя и какво предстои за въгледобива у нас?
19 яну 2020 18:06, Анисия Иванова
24

2633 гледания   |  Още видео
"Има две важни неща, които трябва да имаме предвид, когато говорим за Зелената сделка и нейното финансиране. ЕС още няма бюджет по МФР, предстоят преговори, има разногласия. Великобритания оставя дупка от 12 млрд годишно, която може да се компенсира само чрез увеличаване вноските на държавите-членки. ЕП предлага то да е 1,3%, Съветът – 1,17%. Разликата не е малка,“ заяви в специалното студио от Страсбург за предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR евродепутатът Илхан Кючюк, вицепрезидент на европейските либерали.

По думите му на последните евроизбори гражданите са поискали реформи и са задали посоката на реформите – климатичните промени. Въпросът е дали ЕС може да си позволи да отдели средства и за традиционните, и за новите политики. И затова трябва да има приоритети.

Тази седмица ЕП подкрепи Зелената сделка, а председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че Брюксел ще инвестира 1 трилион евро в нея.

"Зелената сделка е заредена с много неизвестности“, смята евродепутатът от СДС/ЕНП Александър Йорданов. Според него голямата опасност за Европа не са климатичните промени.

"Не Европа е източник на замърсяване на въздуха на планетата. Други държави, като Индия и Китай, върху които не можем да окажем въздействие, нито контрол, са източник на замърсяване. Със Зеления пакт се вкарваме в доста конфликтна ситуация и не само от финансова гледна точка, която ще породи много напрежение между политиците и между отделните държани, а и вътре в отделните държави,“ коментира Йорданов пред водещата Милена Милотинова.

"Затова подходът на ЕНП, поне както аз го разбрах, е към едно по-спокойно, по-умерено движение по този път и в никакъв случай да не се допусне да се закрият такива традиционни производства като въгледобива в България, което за страната ни е и въпрос на национална сигурност", заяви Йорданов.

"Зелената сделка е един амбициозен стремеж да се съобразим с климатичните промени, които притесняват всички ни. Предстои сериозна трансформация на икономиката ни, която трябва да бъде гледана през 3 призми – на екологията, на финансирането и социалната призма. Защото само в Европа до 2050 се очакват нови 6 млн. работни места, свързани с изкуствения интелекти и роботиката, но много хора ще загубят местата си във въгледобивните централи. Ние срещу това не може да се борим. Нашата цел като българи е да променим начина на получаване на енергия, като се възползваме от тези средства, които ще бъдат отпускани", заяви евродепутатът от БСП /С&Д Петър Витанов, ръководител на делегацията на българските социалисти в ЕП.

"Трябва да се борим атомната енергия да остане, защото тя не генерира въглеродни емисии, изисква в пъти по-малка площ за генериране на енергия от вятърните и соларните централи и създава добавена стойност.  Според него, ако атомната енергия бъде пренебрегната, няма как да се постигнат високите цели на въглеродно неутрален континент,"  заяви Витанов.

Целият разговор на Милена Милотинова с тримата евродепутати по темата, както и по темите за Иран и позицията на ЕС и за българите във Великобринатия след Брекзит - гледайте във видеото.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
преди 2 месеца
Сега какво лапане ще падне ...
И накрая естествено провал.
И след това ще искат още пари за нова програма и за нова комисия.
Политическият ЕС е пълен провал.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС е схема или план както искате на-Билделберг клуб Римски клуб Трилатералите Ротшилд Рокферлер династиите и ционистката мафия
18
0
 
9
 
! Отговори
християнин преди 2 месеца
евролибералите да не лъжат хората че искат зелени програми и промени.Те се искат от Римския клуб които са един от основните играчи за въвеждане на Новия Световен Ред-т.е държави без граници и народи без националност хора без пол.Управление от едно Световно супер правителство което се ръководи от юдеите-банкери
17
0
 
5
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 2 месеца
Сашо по какво е специалист,че не мога да се сетя?И до кога ще ни натрапвате този ?
16
1
 
12
 
! Отговори
гост преди 2 месеца
няма ЕС ,колкото по рано го разберем ,толкова по ,добре за НАС.БГ-exit,сега ,или никога.
15
1
 
14
 
! Отговори
ined преди 2 месеца
Подготвя се почвата за кражбата на века от 1 трилион евра
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи искат понеже се горят само италиански памперси и болнични отпадъци в ТЕЦ-овете на Ковачки да не се спира добива на въглища в мините на Ковачки. Както и да развиваме атомната енергия, защото има добавена стойност за около 700 милиона години напред.
13
1
 
15
 
! Отговори
лъжата ЕС преди 2 месеца
Фалирала България !
12
2
 
13
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 2 месеца
Никой политик в Европа няма право да говори от името на хората и да казва какво искат те по простата причина,че във всички избори през последните 10 години близо две трети от имащите право на глас европейци не участват тъй като не намират,че тази европейска политическа класа,в целия си спектър,ги представлява.
11
2
 
15
 
! Отговори
Дано по-бързо преди 2 месеца
се разпадне този гнусен Ротшилдски кибук наречен ЕС !
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европейската комисия кога ще направи мерезето в целия ЕС 2500 евро да зимаме яки мерезета да се кефиме на живота!
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европейската комисия кога ще спре всички еврофондеве за БГ като наказание ,че варварски се гори боклука и се замърсява въздуха,и природата на БГ?! Или БГ не е част от ЕС и ще наложатот ЕК само глоби за мръсния въздук на бг народ, както обикновено?
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Индия и Китай произвеждат за Европа и САЩ евтини стоки.
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак големците ще правят пачки на гърба на народа.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каква зелена сделка като в БГ има сделка с горене на ***?! ЕС е пълно лицемерие.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Как ще се финансира тя и какво предстои за въгледобива у нас?"

Еми как ще се финансира ли! С парите на европейските и българските данъкоплатци, им хора вече са готови с еко-проектите, само чакат да усвоят парите.
4
3
 
7
 
! Отговори
Тротимен преди 2 месеца
Хаай гааайз! Всички на тротинетките. Лет'с гоу грийн!
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има, ама смееш ли нещо да кажеш? Тука много хора ще направят кинти от еко бизнес, става дума за милиоарди. Много хора станаха милионери сключвайки договори с немските соцоално и военно министерство докати Урсула беше министърка в тях. И сега немците доволно потриват ръце, че се отърваха от нея.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докато Индия,Китай и САЩ бълват отрови тази сделка е безмислена, а и ще доведе до неконкурентност на икономиката на ЕС и отделните членки.
1
1
 
23
 
! Отговори
отвратен преди 2 месеца
Какви зелени сделки ,като бандитите изсякоха милиони кубика гори по вещият поглед на министрите !!