Моментът на истината за отношенията между Европа и Китай

Ключови фактори с потенциал да диктуват динамиката в отношенията
Обновена: 19 яну 2020 22:19 | 19 яну 2020 22:13, Анисия Иванова
10
Моментът на истината за отношенията между Европа и Китай
Снимка: Bloomberg

През по-голямата част от изминалата година Китай беше зает с търговския конфликт със САЩ. Сега, когато Вашингтон и Пекин сключиха споразумение на първа фаза, азиатската страна насочва вниманието си към Европа. Проблемът обаче е, че Старият континент все още не е решил как да отговори, пише в свой анализ Politico.

През 2020 г. Европа ще бъде подложена на натиск да избере финална позиция спрямо Пекин на фона на няколко ключови събития, включително срещата на върха между китайския президент Си Дзинпин и европейските лидери в Лайпциг, насрочена за септември.

Ето кои ще са основните фактори, които имат потенциал да повлияят на отношенията между Европа и Пекин тази година:

Казусът с Huawei

В началото на 2020 г. най-големите европейски страни – Германия, Франция и Великобритания, все още обсъждат дали китайският технологичен гигант Huawei трябва да получи роля в изграждането на мрежите за 5G.

Напоследък дискусията е най-интензивна в Берлин, където решението на канцлера Ангела Меркел да не забрани достъпа на Huawei се сблъска с неодобрението на бившия министър на околната среда Норберт Рьотген. Други партии, включително нейният коалиционен партньор – Социалдемократическата партия, Зелените, Свободните демократи и крайно дясната Алтернатива за Германия, отстъпват достъп на технологичния гигант. През следващите месеци трябва да стане ясно дали искането на Рьотген за забрана на Huawei има шанс за успех.

Великобритания също е изправена пред необходимостта да вземе решение по въпроса, като премиерът Борис Джонсън трябва да претегли рисковете за разузнавателното сътрудничество с Вашингтон, ако даде зелена светлина на Huawei, на фона на цената на евентуален ответен удар от Китай, ако не го направи.

Американският търговски натиск

На фона на търговския конфликт между САЩ и Китай европейските лидери се притесняват, че американският президент Доналд Тръмп може да сключи козметична сделка с азиатската страна и след това да не споразумее с Европа.

Кошмарният сценарий за Старият континент сега може да стане реалност. През декември американският търговски представител Робърт Лайтхайзър открито говори за „много небалансираните“ търговски отношения с Европа, сигнализирайки, че това ще бъде в центъра на вниманието на Вашингтон през 2020 г.

Ако Тръмп изпълни заплахата си и наложи мита върху вноса на автомобили от Европа, това може да задвижи спиралата на ответните мита в трансатлантическите отношения и да тласне Европа към по-отстъпчива позиция спрямо Китай.

Инвестициите

Германският канцлер вече сигнализира, че иска да постигне цялостно инвестиционно споразумение между ЕС и Китай навреме за срещата през септември в Лайпциг. Според европейските политици обаче това е предизвикателство, което е неизпълнимо. Сабине Уайанд, главен търговски преговарящ на ЕС, заяви, че преговорите с Китай се движат с много бавни темпове.

Това може да се промени през настоящата година. Ако споразумение не бъде постигнато, ЕС ще се изправи пред въпроса как да отговори на непреклоността на Китай. Новата Европейска комисия проучва начините за ограничаване на нелоялната конкуренция от държавните компании, а новият регламент за скрининг на инвестициите ще бъде въведен от октомври.

Човешките права

Един от най-важните въпроси в отношенията между Европа и Китай са продължаващите протести в Хонконг и нарастващото недоволство срещу "лагерите за превъзпитание" на Пекин в нестабилния Синдзян-уйгурския автономен регион. И двете теми ще останат част от водещите новинарски заглавия през 2020 г., разпалвайки общественото неодобрение и натежавайки на възможността ЕС да установи тясно сътрудничество с Пекин.

Новият ръководител на ЕС по външната политика Джозеп Борел изглежда малко вероятно да се стеснява да критикува Китай за правата на човека. Изказвайки се в Европейския парламент в Страсбург през декември, той обеща да накара държавите-членки да засилят отговора им при нарушения на правата в Синдзян. Натискът върху европейските компании да ограничат дейността си в Синдзян също може да нарасне през 2020 г.

Новата Европейска комисия

Под ръководството на бившия председател Жан-Клод Юнкер ЕК зае значително по-твърда позиция срещу Китай, създавайки нов механизъм за скрининг на инвестициите и определяйки страната като „системен съперник“.

Неговият наследник Урсула фон дер Лайен обаче обеща „по-геополитическа“ комисия. Като министър на отбраната на Германия обаче тя беше силно критична към Китай. В първите си седмици на работа в ЕК Фон дер Лайен запази твърдата линия по въпроси като 5G. Трябва обаче да се има предвид, че тя е нова на поста си, а тонът ѝ ще бъде внимателно следен през 2020 г. за евентуални промени в политиката.

Изборите в САЩ

Според европейските политици преизбирането на Тръмп е почти неминуемо. С оставаща почти година до изборите това все пак може да се промени. Но ако демократите не успеят да се обединят около силна кандидатура, с която да променят настроенията до ноември, европейските страни вероятно ще се опитат да намалят риска от втори мандат на президента чрез затопляне на отношенията с Китай.

Едно обаче е сигурно за 2020 г. - последното нещо, което Европа иска, е отрита конфронтация с Вашингтон и Пекин едновременно.

Още анализи четете в Bloomberg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС би могъл да съществува единствено като една държава. Това означава, че разни крале и кралици би трябвало да се откажат от короните си в името на общата държава. Също така редица държавни ръководители да преклонят глава и да приемат да станат губернатори. Да, ама не! ЕС ще бъде затрит единствено заради егото на ръководителите си. След това пък и отделните държави е него ще станат третостепенни фактори на световната карта. През 2030-та Нигерия ще изпревари по БВП Германия!
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тоя проект ЕС му давам най-много 10 години да просъществува в сегашния му вид...............след Брекзит ще има и други екзити.....................хаха!!!
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мергел си отивааа.Урсула може да етвърда,но мерцедеса ще спусне кепенците,както и други фирми,които исега ,със сигурност тайно ползват дър-жавна помощ.Китай може да купи ощеевропейски фирми.Но,ако слушкат добре и еврооблигации,след което,резе-то щраква и няма щати ,няма мама,тате.
5
1
 
4
 
! Отговори
Вмирисан от Перник преди 4 години
ЕСССР е Мейд Ин Чина - Комунистите от Пекин притежават Брюксел!
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай, САЩ и Русия работят против ЕС!!Геополитика е това.................трите велики суперсили са САЩ, Китай и Русия!!ЕС е само икономически колос, но военно джудже!!
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълно е с правописни грешки, не ви ли е срам?! Толкова ли няма един грамотен, да ви редактира глупостите?
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анисия, като каква се водите, писар? Никъде не сте посочили източника, само намеквате, че може да се чете още на друг сайт, но това нищо не означава само по себе си. Такива като вас превърнаха журналистиката в занимание за ***, в обидна професия. ***@/ци/чки! ***!
1
3
 
23
 
! Отговори
88 преди 4 години
Европа е с 500 млн население, една от най големите икономики в света и все още продължава да си търси господар. Вместо другите да се съобразяват с нея. Абсолютни ***.